Σε τεντωμένο σκοινί η Μόρια - Ειδήσεις Pancreta

Σε τεντωμένο σκοινί παραμένει η κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, μετά τη χθεσινή τραγωδία στον προσφυγικό καταυλισμό όπου διαβιούν πάνω από 12.000 άνθρωποι.

Χθες το απόγευμα ξέσπασαν δυο πυρκαγιές στο σημείο, μια σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, περίπου 400 μέτρα από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και μια στη «ζώνη 4», όπου σε διώροφους οικίσκους κοντέινερ διαμένουν κυρίως Αφρικανοί.

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της κατά την πυρκαγιά. Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι από την πυρκαγιά έχασε τη ζωή του κι ένα παιδί, καθώς στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας γίνεται λόγος μόνο στη γυναίκα. Αν και χθες αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως υπάρχει και δεύτερος νεκρός, και συγκεκριμένα ότι πρόσφυγες έβγαλαν μέσα σε μια κουβέρτα απανθρακωμένο ένα παιδί, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ο δεύτερος θάνατος. Στο μεταξύ, τοπικά μέσα αναφέρονται στον θάνατο του παιδιού σημειώνοντας μάλιστα πως η άτυχη γυναίκα το είχε γεννήσει στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), η απανθρακωμένη σορός της γυναίκας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με ΙΧ και όχι με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Όπως αναφέρει το Lesvosnews, η ταυτοποίηση της άτυχης γυναίκας ολοκληρώθηκε και προέκυψε ότι είχε καταγωγή από το Αφγανιστάν.

Από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά επικράτησε πανικός στον καταυλισμό. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν ευρέως στα social media είναι σοκαριστικές. Πανικόβλητοι οι χιλιάδες πρόσφυγες της Μόριας έτρεχαν για να σωθούν από τις φλόγες που κατέκαιγαν τον καταυλισμό.

Οι πυρκαγιές ξέσπασαν υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα σβήστηκε πολύ γρήγορα, η φωτιά στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκε και κατέκαψε μεγάλο τμήμα του όλου χώρου. Το σβήσιμο της δε έγινε μετ' εμποδίων, καθώς πρόσφυγες που διαμαρτύρονταν φέρεται να προσπάθησαν να παρεμποδίσουν τους πυροσβέστες να φτάσουν στο σημείο της πυρκαγιάς. Στο σημείο έφτασαν δυνάμεις των ΜΑΤ και σημειώθηκαν επεισόδια, με πρόσφυγες να πετούν αντικείμενα προς τους άνδρες της αστυνομίας κι εκείνους να απαντούν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. Παράλληλα χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν το κέντρο υποδοχής και κινήθηκαν προς τα γύρω κτήματα προκειμένου να βρουν ένα μέρος να περάσουν στοιχειωδώς με ασφάλεια τη νύχτα.

Καταγγελίες από τη Λέσβο αναφέρουν πως υπήρξε καθυστέρηση στην αντίδραση της πυροσβεστικής και της αστυνομίας και πως η κατάσταση αντιμετωπίστηκε πρωτίστως με όρους καταστολής και όχι διάσωσης και εκτόνωσης. Η κυβέρνηση άλλωστε έσπευσε να ανακοινώσει τη μετάβαση στη Λέσβο δυο διμοιριών των ΜΑΤ καθώς και του αρχηγού της ΕΛΑΣ Λευτέρη Οικονόμου, ωστόσο ούτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησαν εάν υπήρχαν κι εάν λειτουργούσαν οι πυροσβεστικοί κρουνοί μέσα στη δομή, ούτε γιατί η πρώτη φωτιά που ξέσπασε σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό σβήστηκε άμεσα, σε αντίθεση με τη δεύτερη, μέσα στο ΚΥΤ.

Στην ανακοίνωσή της για το δράμαστη Μόρια, η Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου έβγαλε την εξής ανακοίνωση:

«Το απόγευμα της Κυριακής ξέσπασαν δύο φωτιές, η μία εκτός του hotspot η οποία σβήστηκε σε λίγα λεπτά και η άλλη λίγο μετά εντός του hotspot από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σίγουρα όμως όχι από επεισόδια. Η φωτιά ξεκίνησε κοντά ή μέσα σε ένα κοντέινερ. Επεκτάθηκε γρήγορα και έκαψε ολοσχερώς 8 κοντέινερ και 12 στο σύνολο. Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 2, μία μητέρα και ένα παιδί, αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι παραπάνω. Οι πρόσφυγες προσέτρεξαν να σβήσουν τη φωτιά και η αστυνομία επιτέθηκε με δακρυγόνα για να τους διώξει, την ώρα που έμπαινε ένα πυροσβεστικό. Αυτό εξόργισε τον κόσμο, ο οποίος επιτέθηκε στο πυροσβεστικό. Έγιναν επεισόδια σε διάφορα σημεία του ΚΥΤ με την αστυνομία, τα οποία συνεχίζονται σποραδικά μέχρι τώρα στους ελαιώνες (όπου υπάρχουν σκηνές). Ο κόσμος εκκένωσε τον χώρο και πολλοί νοσηλεύονται στο ιατρείο των Ιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται ακριβώς απέξω. Επίσης πολλά άτομα έχουν τραυματιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Από την Αθήνα έρχονται με στρ/κό αεροσκάφος ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, ο υφυπουργός ΠροΠο Οικονόμου και δυο διμοιρίες. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σχετικά ήρεμα, αλλά η αστυνομία διώχνει τον κόσμο που έχει μαζευτεί για να βοηθήσει (εργαζόμενες, διερμηνείς και αλληλέγγυοι) και έχει αποκλείσει την πρόσβαση στο hotspot από την πόλη.»

Τα σημεία του καταυλισμού που καταστράφηκαν έχουν αποκλειστεί, αλλά και τα κατεστραμμένα κοντέινερ όπως αυτά, της Διοίκησης του ΚΥΤ. 

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 12.503 πρόσφυγες και μετανάστες φιλοξενούνται στο hot spot της Μόριας, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα.

Περί τις 5.000 ζουν μέσα στον περίκλειστο χώρο του ΚΥΤ, ενώ οι υπόλοιποι ζουν σε κτήματα γύρω από τον καταυλισμό.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr