Φόβοι για εκατόμβη νεκρών από νέο ναυάγιο στη Λιβύη - Ειδήσεις Pancreta

Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες συγκλονίζει, καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των αγνοουμένων είναι περισσότεροι από 100.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα που επικαλούνται την υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, στο ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της Λιβύης, αγνοούνται περισσότεροι από 150 άνθρωποι, όμως οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες (περίπου 300 στον αριθμό) επέβαιναν σε δύο σκάφη που έφυγαν από την λιβυκή πόλη Χομς, περίπου 120 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχουν διασωθεί από ντόπιους ψαράδες και πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, ενώ, προς το παρόν έχει ανασυρθεί μόνο μία σορός.

Σημειώνεται ότι η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκτιμά ότι στις δύο βάρκες επέβαιναν περισσότεροι από 400 άνθρωποι. Η οργάνωση παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε δύο ομάδες διασωθέντων, αποτελούμενες από 53 και 82 ανθρώπους.

Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης επισημαίνει ότι 145 άνθρωποι σώθηκαν και αγνοούνται 110.

Κορυφαίος αξιωματούχος του ΟΗΕ χαρακτηρίζει το ναυάγιο ως τη μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο για το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο 117 άνθρωποι πέθαναν σε ναυάγιο έξω από τη Λιβύη, ενώ 65 άνθρωποι πνίγηκαν τον Μάιο όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε έξω από τις ακτές της Τυνησίας.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένως κάνει εκκλήσεις οι άνθρωποι που διασώζονται στη Μεσόγειο να μην επιστρέφονται στη Λιβύη, καθώς, εξαιτίας και των εμφύλιων συγκρούσεων, η κατάσταση στη χώρα είναι ανυπόφορη και οι μετανάστες και πρόσφυγες αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr