Trainspotting: «Choose life» - Ειδήσεις Pancreta

«Διάλεξε ζωή.

Διάλεξε μια δουλειά. Διάλεξε μια καριέρα. Διάλεξε μια οικογένεια. Διάλεξε μια μεγάλη τηλεόραση, διάλεξε πλυντήρια, αμάξια, CD players και ηλεκτρικά ανοιχτήρια.

Διάλεξε υγιεινό τρόπο ζωής, χαμηλή χοληστερόλη, οδοντιατρική ασφάλιση. Διάλεξε σταθερό επιτόκιο στεγαστικού δανείου. Διάλεξε πρώτη κατοικία. Διάλεξε τους φίλους σου.

Διάλεξε σπορ ρούχα και ασορτί αποσκευές. Διάλεξε κοστούμι με δόσεις από μια ποικιλία υφασμάτων. Διάλεξε DIY και μια Κυριακή πρωί να αναρωτιέσαι ποιος είσαι. Διάλεξε να κάθεσαι σε εκείνο τον καναπέ βλέποντας αποβλακωτικά τηλεοπτικά παιχνίδια και να μασουλάς άχρηστες τροφές.

Διάλεξε να σαπίσεις μέσα σ' ένα άθλιο σπίτι με τα κακομαθημένα παιδιά που γέννησες για να πάρουν τη θέση σου. Διάλεξε το μέλλον σου. Διάλεξε ζωή…

Αλλά γιατί να θέλω να κάνω κάτι τέτοιο; Διαλέγω να μη διαλέξω ζωή. Διαλέγω κάτι άλλο. Και οι λόγοι; Δεν υπάρχουν λόγοι. Τι να τους κάνεις τους λόγους όταν έχεις ηρωίνη;»

Trainspotting (1996) | Σκηνοθεσία: Danny Boyle | Σενάριο: John Hodge

  «Διάλεξε τη ζωή» ήταν το σύνθημα μιας καμπάνιας ενάντια στα ναρκωτικά το 1980. Κι εμείς του προσθέταμε πράγματα. Ίσως έλεγα, για παράδειγμα, διάλεξε επώνυμα εσώρουχα. Ελπίζοντας μάταια ότι θα σώσεις μια σχέση που έχει πεθάνει. Διάλεξε τσάντες. Διάλεξε ψηλοτάκουνα. Κασμίρ και μετάξι για να νιώσεις τι περνάει για ευτυχία.

Διάλεξε το iPhone που έφτιαξε στην Κίνα μια γυναίκα που πήδηξε απ' το παράθυρο, και βάλ' το στην τσέπη του παλτού σου που φτιάχτηκε σε μια αφρικανική παγίδα. Διάλεξε το Facebook, το Twitter, το Snapchat, το Instagram και χίλιους άλλους τρόπους να φτύσεις τη χολή σου σε αγνώστους.

Διάλεξε την ενημέρωση προφίλ. Πες στον κόσμο τι έφαγες το πρωί, με την ελπίδα ότι κάποιος κάπου νοιάζεται. Διάλεξε να ψάξεις τους πρώην σου ελπίζοντας ότι δεν δείχνεις τόσο χάλια όσο αυτοί. Διάλεξε να αναμεταδίδεις, από την πρώτη μαλακία σου μέχρι την τελευταία σου ανάσα. Ανθρώπινη διάδραση που έχει αναχθεί σε δεδομένα και μόνο.

Διάλεξε 10 πράγματα που δεν ήξερες για διάσημους που έκαναν πλαστικές. Διάλεξε να φωνάξεις για την έκτρωση. Διάλεξε αστεία για βιασμούς, εξευτελισμούς και πορνό εκδίκησης κι ένα ατέρμονο κύμα θλιβερού μισογυνισμού. Διάλεξε ότι η 11η Σεπτεμβρίου δεν έγινε ή ότι το έκαναν οι Εβραίοι.

Διάλεξε απλήρωτη εργασία με μία δίωρη διαδρομή ως εκεί και διάλεξε τα ίδια και χειρότερα για τα παιδιά σου. Και ίσως να πεις μέσα σου, καλύτερα που δεν τα έκανες ποτέ. Και μετά άραξε και πνίξε τον πόνο με μία δόση από ένα άγνωστο ναρκωτικό που έφτιαξε κάποιος στην κουζίνα του.

Διάλεξε τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κι ευχήσου να τα είχες κάνει όλα αλλιώς. Διάλεξε να μην μάθεις από τα λάθη σου. Διάλεξε να βλέπεις την Ιστορία να επαναλαμβάνεται. Διάλεξε την αργή συμφιλίωση με ό,τι μπορείς να έχεις, παρά με ό,τι πάντοτε ήλπιζες. Βολέψου με λιγότερα και παίξ' το γενναία. Διάλεξε την απογοήτευση.

Και διάλεξε να χάσεις όσους αγαπούσες, και καθώς θα χάνονται, ένα κομμάτι σου πεθαίνει μαζί τους. Μέχρι να καταλάβεις ότι μια ωραία μέρα θα χαθούν όλοι. Και δεν θα σου μείνει τίποτα, ζωντανό ή νεκρό.

Διάλεξε το μέλλον σου, Βερόνικα.
Διάλεξε τη ζωή.»

T2 Trainspotting (2017) | Σκηνοθεσία: Danny Boyle | Σενάριο: John Hodge

πηγή


Πηγή: pancreta