Παρουσίαση του βιβλίου της Νίκης Τρουλλινού "Με θέα στο Λεβάντε" - Ειδήσεις Pancreta

Η Νίκη Τρουλλινού επανακάμπτει με μια νέα συλλογή διηγημάτων – μικρών πεζών. Έχει περάσει καιρός από την εμφάνιση της στα γράμματα με το «Μολύβι στο κομοδίνο» και με εξαίρεση το μυθιστόρημα της –κι αυτό μικρής έκτασης- «Μ’ ένα καφάσι μπύρες» υπηρετεί πιστά τη μικρή ή σύντομη φόρμα με σταθερή επιμονή και αξιοζήλευτα αποτελέσματα. Αυτή τη φορά αφορμή για να μας αφηγηθεί ιστορίες είναι κάποιες από τις περιπλανήσεις της –δεν θα τα λέγαμε ταξίδια- στην Ανατολή.

Τίποτα στις ιστορίες της δεν είναι ψεύτικο. Οι άνθρωποι, οι απλοί άνθρωποι, μετατρέπονται σε λογοτεχνικούς ήρωες και οι τόποι γίνονται το σκηνικό της λογοτεχνικής δράσης. Οι τόποι, τα τοπωνύμια, οι μουσικές, οι οσμές, οι συμπεριφορές αναδεικνύονται σαν ενιαίο σύνολο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Ο χρόνος μπλέκεται στα πόδια των ανθρώπων και της αφηγήτριας και συχνά καθορίζει τα τεκταινόμενα με τις στροφές του.  

Λίβανος, Συρία, Καππαδοκία, Ιερουσαλήμ, Μικρά Ασία, Κύπρος, Κωνσταντινούπολη, Χανιά, Μεγάλο Κάστρο. Είναι απίστευτο πώς μπλέκονται οι ιστορίες των ανθρώπων. Με μεγάλη μαστοριά η Τρουλλινού  παίρνει θέση για την Ιστορία και τα αποτρόπαια γεγονότα που χαλάνε –σχεδόν από πάντα(;)- τις ζωές των αφανών, που μετατρέπουν την κάθε νέα προσφυγιά και εγκατάσταση σε νέα πατρίδα. Η συρραφή των αναμνήσεων, των τεχνών και της γλώσσας μετατρέπουν όλους αυτούς τους τόπους σε μια πατρίδα. Μήπως κουβαλάμε μέσα μας κάτι από όλους αυτούς τους τόπους; Μιας και ακόμα κι αν δεν τους ταξιδέψαμε εμείς, μας επισκέφτηκε η τέχνη τους.

Με αφορμή την έκδοση αυτών των «αφηγημάτων» θα συναντήσουμε τη Νίκη Τρουλλινού την Τετάρτη 19 Απριλίου, στις 7 μ.μ. στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου. Για το βιβλίο της θα μιλήσει και θα συζητήσει μαζί της ο καθηγητής Πανεπιστημίου Ευριπίδης Στεφάνου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους φίλους που θα παρευρεθούν.   

Δελτίο τύπου

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης στα στενορύμια της Δαμασκού και η μοναχή Ιουστίνη στην Μααλούα. Ο Γιώργος Σεφέρης στην Ανατολία και ο  ανώνυμος χαμαμτζής στο Προκόπι. Ο Στρατής Τσίρκας  στην Ιερουσαλήμ και η γυναίκα του Λωτ στη Νεκρά θάλασσα.  Η Νίκη Μαραγκού στην Αμμόχωστο και η μπάντα παιανίζει τη Συννεφούλα στη μουσκεμένη με αλκοόλ  Λευκωσία.  Παζάρι στην αγορά της παλιάς Βηρυτού καθώς καλά κρατεί ο εμφύλιος πόλεμος· και ο ράφτης στη Σιδώνα, προσηλωμένος στη βελόνα του, αρνείται να σε κοιτάξει. Στην Ιωνία οι τελευταίοι Τουρκοκρητικοί περιμένουν τα χελιδόνια να επιστρέψουν στις φωλιές τους· και ο Νεντίμ Γκιουρσέλ κάνει παρέα του Ορχάν Παμούκ στη σκιά του Γαλατά – αποχαιρετούν  την αθωότητα της Ιστανμπούλ με χιλιάδες αποτσίγαρα.

Συλλέκτες στιγμών είμαστε, αλλά δεν είναι αρκετό. Αποταμιευμένες εικόνες  γίνονται σκαλοπάτια σε συναισθήματα και αφηγήσεις. Συρραφή από μνήμες και ιστορίες· πρόσωπα και σκέψεις και διαβάσματα ανατολικά της Μεσογείου·  να ξορκίσω φόβους αποχαιρετώντας τον κόσμο του Λεβάντε.

Η Νίκη  (Κουκουνάκη) Τρουλλινού γεννήθηκε στα Χανιά το 1953, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο  Αθηνών και ζει στο Ηράκλειο. Άσκησε μαχόμενη δικηγορία και διδασκαλία - ζει από τον τουρισμό υπαίθρου. Έφτασε αισίως στο ένατο  βιβλίο της. Κείμενά της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τούρκικα και ιταλικά. Είναι μέλος της Εταιρίας Συγγραφέων.

"Αναλόγιο"  Ρούσου Χούρδου 8 Ηράκλειο


Πηγή: pancreta