Ο Αχιλλέας Κυριακίδης στο Ηράκλειο - Ειδήσεις Pancreta

Το βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ σας προσκαλούν την Τετάρτη 26 Απριλίου στις 19:00 σε μια συνάντηση με τον

ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Για το έργο του συγγραφέα θα μιλήσουν η Εύη Βογιατζάκη, Δρ. Νεοελληνικής, Συγκριτικής και Αγγλικής Φιλολογίας, και η αρθρογράφος Γεωργία Καρβουνάκη.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Μπάμπης Τσαγκατάκης διαχειριστής του Pancreta.gr

Η εκδήλωση θα κλείσει με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους του συγγραφέα "Μετά τον χαρακτηριστικό ήχο" (2011, 15 λεπτά) βασισμένης στο ομότιτλο διήγημα του.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ

Την επόμενη Τετάρτη 26 Απριλίου το Αναλόγιο θα φιλοξενήσει έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς. Ο Αχιλλέας Κυριακίδης έρχεται για να συναντήσει τους πολυπληθείς φίλους της τέχνης του.           

Γεννημένος στο Κάιρο το 1946, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Η παρουσία του στα γράμματα είναι πολυποίκιλη και εμβληματική. Έχει εκδώσει 14 βιβλία με λογοτεχνικά πεζά και δοκίμια σχετικά με τον κινηματογράφο, (το 2004 του απονεμήθηκε το Κρατικό βραβείο Διηγήματος). Έχει μεταφράσει περισσότερα από 100 έργα, (το 2006 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για τα πεζά «Άπαντα» του Μπόρχες το 2007 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη Μετάφρασης, και το 2009 με το Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης Γαλλόφωνης Λογοτεχνίας του ΕΚΕΜΕΛ, για τη μετάφραση μυθιστορήματος του Μοντιανό). Έχει γράψει σενάρια για ταινίες μεγάλου μήκους, Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μικρού μήκους σε δικά του σενάρια, έχει συμμετάσχει σε ταινίες ως ηθοποιός.           

Μια κινητικότητα ακάματη και μια παραγωγή ανεξάντλητη στον όγκο της και καθηλωτική στην ποιότητα της. Γι αυτό και οι φίλοι της λογοτεχνίας συναντούν το όνομα του συνεχώς, αφού δεν λείπει από καμιά αξιοπρεπή βιβλιοθήκη. Ο Κυριακίδης έχει αφιερωθεί στη μικρή φόρμα. Διηγήματα και κείμενα μιας ανάσας απαρτίζουν το έργο του. Συχνά, στα κείμενα του μας δίνει την αίσθηση της σκόπιμης λιτότητας, ωστόσο είναι τόσο δουλεμένη και εύστοχη η γλώσσα του, που καταφέρνει να επιμηκύνει το χρόνο του κειμένου δημιουργώντας πλήθος εικόνων, ήχων και εντυπώσεων. Και επειδή δεν παύει να δηλώνει φανατικός ποδοσφαιρόφιλος (προς μέγιστη ικανοποίηση όσων απαξιώνουν την περιφρόνηση για το άθλημα), θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η χαρακτηριστική περίπτωση βετεράνου που παίζει με την ορμή πρωτοεμφανιζόμενου ταλέντου. Γιατί, όπως λέει ο ίδιος, «αν η λογοτεχνία δεν είναι παιχνίδι, την έχουμε όλοι πολύ άσχημα».

Ηράκλειο, 21 Απριλίου 2017

Βιβλιοπωλείο "Αναλόγιο"  Ρούσου Χούρδου 8 Ηράκλειο

Εκδόσεις "Πατάκη"


Πηγή: pancreta