Σωκράτης Μάλαμας – Καρφί - Ειδήσεις Pancreta

Στις 29 Σεπτεμβρίου 1957 γεννιέται στην Συκιά της Χαλκιδικής, ο σπουδαιότερος Έλληνας σύγχρονος τραγουδοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας, Σωκράτης Μάλαμας.

Από μικρή ηλικία γνώρισε την πίκρα της ξενιτιάς, ακολουθώντας του γονείς του στην Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου αναγκάστηκαν να μετοικίσουν για βιοποριστικούς λόγους. Έμεινε εκεί μέχρι το ξεκίνημα της εφηβείας του.

sokratis_teen

Η πρώτη του επαφή με την μουσική ήταν ένα μπουζούκι που του αγόρασε το πατέρας του, σε ηλικία 13 ετών πήρε την πρώτη του κιθάρα και γράφτηκε στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Τελειώνοντας το λύκειο επέλεξε να επιστρέψει στην Γερμανία για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Ωδείο της Στουτγάρδης και στην συνέχεια βρέθηκε στην Αθήνα για να μαθητεύσει πλάι στο Νότη Μαυρουδή στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Σημαντικότερος άνθρωπος στην καριέρα του Σωκράτη Μάλαμα υπήρξε ο σπουδαίος Νίκος Παπάζογλου, ο οποίος ήταν και ο μόνος που στήριξε την πρώτη του απόπειρα στην δισκογραφία, όταν η Lyra είχε απορρίψει το υλικό του ως μη εμπορικό.

Στα πρώτα χρόνια του στην μουσική και μετά από μια πορεία σε μπουάτ, ρεμπετάδικα, σκυλάδικα και κάθε λογής μουσικό πάλκο, ο Μάλαμας βρέθηκε στο σχήμα του Νίκου Παπάζογλου ως κιθαρίστας.

Εκείνος ήταν που τον ενθάρρυνε να μπει στο στούντιο και σε παραγωγή του ίδιου του Παπάζογλου να ολοκληρώσει τον πρώτο του δίσκο με τίτλο “Ασπρόμαυρες Ιστορίες” το 1989.

malamas-aspromafres-istories-sm

Η πορεία του μέχρι σήμερα περιλαμβάνει 13 προσωπικά studio albums, δεκάδες συμμετοχές σε έργα άλλων καλλιτεχνών και συνεργασίες με σπουδαίους καλλιτέχνες και δημιουργούς όπως οι Nίκος Ξυδάκης, Χαρούλα Αλεξίου, Μελίνα Κανά, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Ορφέας Περίδης και φυσικά ο επί χρόνια διόσκουρος του Θανάσης Παπακωνσταντίνου.

sokr_alkin
Τα τραγούδια του φιλοξενούν στίχους των Γιάννη Tσατσόπουλου, Μανώλη Ρασούλη, Γιώργου Aθανασόπουλου, Άλκηυς Aλκαίου, Oδυσσέα Iωάννου και πολλών ακόμα καταξιωμένων στιχουργών.
 
Σήμερα θεωρείται μαζί με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου ως ο σημαντικότερος καλλιτέχνης της νεοπαραδοσιακής σκηνής του Ελληνικού τραγουδιού.
sokr_than
Επιλέγουμε να ακούσουμε το πρώτο κομμάτι με τίτλο “Καρφί” από την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Σωκράτη Μάλαμα πίσω στο 1989. Ένα κομμάτι πολύ μακριά από αυτό που ακολούθησε μέχρι σήμερα…
 
Από τον Γιάννη Μπάκο

Πηγή: nostimonimar.gr