Στην νέα εποχή της γνώσης της τεχνολογίας η Κρήτη πρωτοπορεί και ανοίγει δίαυλο συνεργασίας με χώρες του εξωτερικού, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας πριν από λίγο στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Ανάπτυξης της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας KALEAO Ltd (UK), παρουσία του Πρύτανη του Πανεπιστήμιου Κρήτης, του αντιπροέδρου και στελεχών  του ΙΤΕ, Ελλήνων και ξένων ερευνητών, εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων, φοιτητών κ.α

Τα σημερινά εγκαίνια, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης,  αποτελούν για την Περιφέρεια Κρήτης,  μια αναμφίβολη απόδειξη της άριστης επιστημονικής δουλειάς που παράγεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, επισφραγίζουν την  σημαντική πορεία που ξεκίνησε από την Ίδρυση του Ιδρύματος, αλλά και την τριαντάχρονη επιτυχημένη και αποτελεσματική δραστηριότητα του Εργαστηρίου CARV του Ινστιτούτου Πληροφορικής. Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να περάσει η καινοτομία και τα επιτεύγματα της έρευνας στην τοπική οικονομία και αυτός είναι στόχος για να υπάρξει τόνωση, νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη.

«Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε στην Κρήτη τη συνεργασία του ΙΤΕ με την εταιρεία Kαλιό (KALEAO) μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία στον Τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Συγχαίρουμε τα στελέχη  του Ινστιτούτου Πληροφορικής, τον Καθηγητή Μανώλη Κατεβαίνη, καθώς το δικό τους έργο είναι αυτό που προσδίδει υπολογίσιμα αποτελέσματα για την οικονομία και την ανάπτυξη στην Κρήτη. Ενός τόπου, όπου το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλουν σε συνδυασμό με τον ανεξάντλητο πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο, δημιουργούν ένα ευνοϊκό πεδίο για την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την βελτίωση των δεικτών ανάπτυξης. Η παρουσία κορυφαίων Πανεπιστημιακών  και Ερευνητικών Ιδρυμάτων που διεξάγουν βασική και εφαρμοσμένη έρευνα σε επίπεδα διεθνούς αριστείας,  ανοίγουν στην Κρήτη την προοπτική να αποτελέσει επιπλέον και μια Περιφέρεια  καινοτομίας. Για το λόγο αυτό αναζητούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε τα απαραίτητα οργανωτικά άλματα για να βρεθούμε σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο καινοτομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Η καινοτομία είναι η δύναμη, η πρόοδος, που μας οδηγεί στην επόμενη ημέρα, στο μέλλον. Υιοθετούμε μια στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της καινοτομίας όπου οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, σε συνέργεια και με άλλους τομείς όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η υγεία, η ενέργεια και το περιβάλλον θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας και θα αποτελέσουν γέφυρα προς τις διεθνείς αγορές».

Μετά τις ομιλίες στο αμφιθέατρο του ΙΤΕ, ο Περιφερειάρχης εγκαινίασε με τα στελέχη του ΙΤΕ, και εκπροσώπους της  KALEAO, το Κέντρο Ανάπτυξης της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας KALEAO που βρίσκεται στο τεχνολογικό πάρκο του ΙΤΕ.


Πηγή: pancreta