Pride Κρήτης: Mια Μεγάλη Eυκαιρία - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 12/06/2017

Φέτος θα γίνει πάλι στην Κρήτη, στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου, το φεστιβάλ Pride για τα άτομα της κοινότητας LGBTQI+ (ΛΟΑΤΚΙ+)*. Πέραν του πολιτικού και κοινωνικού μηνύματος των εκδηλώσεων, είναι και μια σημαντική τουριστική ευκαιρία για την Κρήτη. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία γενικώς, για τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας μας.

Ανά τον κόσμο, τα φεστιβάλ Pride (υπερηφάνειας) απευθύνονται σε άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που ζουν σε έναν καταπιεστικό κοινωνικό περίγυρο, όπως εδώ στην Κρήτη, ο οποίος δεν τους επιτρέπει να εκδηλώσουν ελεύθερα τη διαφορετικότητά τους. Τα Pride δεν απευθύνονται σε εμάς τους ετεροφυλόφιλους με σαφή φυλετικό προσδιορισμό, κι ούτε έχουν σκοπό να μας επηρεάσουν την άποψη για τα διαφορετικά άτομα. Απευθύνονται σε ένα νέο κοινό που αυτή τη στιγμή είτε δε θέλει να έρθει στην Κρήτη είτε δεν αναδεικνύεται μέσα από την Κρητική κοινωνία.

Επειδή η Κρήτη χαρακτηρίζεται, δυστυχώς, από μία έντονα ομοφοβική και ρατσιστική αντιμετώπιση των ατόμων με διαφορετική σεξουαλική ή φυλετική ταυτότητα, είναι πολύ σημαντικό να ενδυναμωθούν πρωτίστως οι Κρήτες και Κρητικοπούλες ΛΟΑΤΚΙ+. Αν δεν έχουμε εμείς οι ίδιοι έναν φιλόξενο τόπο, πώς θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε τους ξένους; Και δεν λέμε μόνον για το φεστιβάλ  Pride αλλά και για όλον το χρόνο, φυσικά.

Όπως και με το διάχυτο ρατσισμό που φάνηκε στην υπόθεση φιλοξενίας προσφύγων, έτσι και η διάχυτη ομοφοβία κάνει κακό στην τουριστική εικόνα της Κρήτης. Στις αναπτυγμένες κοινωνίες απ’ όπου αντλούμε τουρίστες, έχουν προ καιρού λυθεί αυτά τα θέματα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία, τη Νο.1 αγορά της Κρήτης, έχει θεσπιστεί νομικά ένα «τρίτο φύλο» για τις ταυτότητες, ώστε να καλυφθούν τα χιλιάδες άτομα που δεν εκφράζονται από το δίπολο άνδρας/γυναίκα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νο.2 αγορά, υιοθετούνται παιδιά από ομόφυλα ζευγάρια εδώ και μια δεκαετία (και παλιότερα ατομικά). Εμείς έπρεπε να καταδικαστούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να θεσπίσουμε σύμφωνο συμβίωσης ομοφύλων.

Τα πολλαπλά οφέλη την αγοράς αυτής δε χρειάζεται, ελπίζω, να τα επαναλάβω όλα. Είναι γνωστές οι μελέτες που δείχνουν πως τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ είναι από τους καλύτερους πελάτες, με καλό γούστο και πολύ διαθέσιμο εισόδημα. Είναι κρίμα να χάνει η Κρήτη αυτή την αγορά επειδή δεν μπορεί να εκσυγχρονιστεί η κοινωνία της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρέπει όλοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε και να εκμηδενίσουμε το ρατσισμό, την ομοφοβία, και τη μισαλλοδοξία από την Κρητική κοινωνία. Δεν είναι μόνο τα ξένα παιδιά που θα κερδίσουν από μια ανοικτή και δεκτική κοινωνία, αλλά είναι πρωτίστως τα δικά μας παιδιά. Όλων μας τα παιδιά, ανεξαρτήτως σεξουαλικής και φυλετικής ταυτότητας. 

*ΛΟΑΤΚΙ+ σημαίνει άτομα με μη-ετεροφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό (ΛΟΑ: Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά) ή ασαφή φυλετική ταυτότητα (ΤΚΙ+: Τρανσεξουαλικά, Κουήρ, Ίντερσεξ, κ.α.). Περιλαμβάνει, για παράδειγμα, τους άνδρες που νιώθουν άνετα με το σώμα τους και έλκονται από άνδρες, τους άνδρες που δε νιώθουν άνετα με το σώμα τους και θα προτιμούσαν να έχουν σώμα γυναίκας, τους άνδρες που γεννήθηκαν σε σώμα με γυναικεία χαρακτηριστικά, και δεκάδες άλλες παραλλαγές (εξ ου και το +). Για ανάλυση διαβάστε: https://el.wikipedia.org/wiki/ΛΟΑΤ

Φώτης Κοκοτός


Αναρτήθηκε από:

Φώτης Κοκοτός

"Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου, ενώ έχει εκλεγεί και στο Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece AE. Ασχολείται επαγγελματικά με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε, και με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ. Γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.). Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών. "

Το κανάλι στο youtube Fotis Kokotos