Οι νικητές... - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 17/11/2015

Ο Χέλμουτ Σμιτ έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες μόλις πριν από τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι. Το όραμα του Καγκελάριου και άλλων πολιτικών, όπως του Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εσταίν, για μία Ευρώπη των ανθρώπων, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της συνύπαρξης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα δέχτηκε άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα.

Η δημοκρατία της Ευρώπης ωστόσο συνεχίζει να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, των ευάλωτων ομάδων, των μειονοτήτων, των ευρωπαίων και μη, παρά τις δυσκολίες, τις αντιμαχόμενες απόψεις και τον ευρωσκεπτικισμό.

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι μπορούν να αποτελέσουν το «σεισμό» που θα γκρεμίσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και θα οδηγήσει σε απομόνωση των χωρών και των λαών. Επομένως, χωρίς να εθελοτυφλούμε, το στοίχημα των επόμενων μηνών και χρόνων για τη γηραιά ήπειρο, είναι να διαμορφώσει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους πολίτες της, ένα καταφύγιο για τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, μακριά από τα ακροδεξιά ναζιστικά μορφώματα και από τον ακραίο ισλαμικό εξτρεμισμό. Η δική μας Ευρώπη καλείται να απομονώσει αυτούς που έσπειραν το φόβο στις γειτονιές μας, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός των συνόρων μας.

Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει πολιτική οντότητα και όραμα, εμπιστοσύνη και συλλογικότητα, με κοινή ατζέντα, με κοινή εξωτερική πολιτική και κοινωνικό κράτος για όλα τα κράτη μέλη ισότιμα.
 

Όλα αυτά τα χρόνια εκθρέψαμε τέρατα, με ευθύνες και της Ευρώπης, όμως έφτασε η ώρα των αλλαγών. Όσοι τρέφονται με το μίσος και το αίμα αθώων θα ηττηθούν, όχι από το δικό μας μίσος, ούτε ίσως από τους ηγέτες της Ευρώπης, αλλά από τον πολιτισμό και τις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας οι οποίες «φωλιάζουν» στις καρδιές όλων των ευρωπαίων, ανδρών και γυναικών. Αυτοί είναι οι ικανότεροι, ειρηνικοί μαχητές για την Ευρώπη που θέλουμε. Γιατί εμείς έχουμε τα κατάλληλα εφόδια εδώ και αιώνες απέναντι στο φόβο, στη μισαλλοδοξία και το φανατισμό.


Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι αντιπρόεδρος Γυναικών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women) και οικονομολόγος του Περιβάλλοντος.