Πρώτη μέρα σχολείο - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η Ρούμπι Μπρίτζες ήταν το πρώτο αφροαμερικανάκι που πήγε σε σχολείο λευκών στη Λουιζιάνα του αμερικανικού Νότου, το 1960. Ο νόμος είχε θεσπιστεί αλλά τις πρώτες ημέρες στο σχολείο χρειάστηκε πολυμελής συνοδεία για να προστατεύσει το παιδί από τα θυμωμένα πλήθη. Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες εκείνης της πρώτης ημέρας, με το μικροσκοπικό πλασματάκι να κουβαλά τη σάκα του ανάμεσα στους σωματώδεις συνοδούς, φορώντας τα καλά του, δείχνουν το δρόμο που έχει γίνει από τότε — αλλά κι ακόμα γίνεται.

Από Δευτέρα τα παιδιά ετοιμάζονται για το σχολείο· το σχολείο τα περιμένει με ελλιπείς υποδομές, κενά στο ωρολόγιο πρόγραμμα, γραφειοκρατικά συμπλέγματα και αδύναμη φιλοσοφία ζωής — ωστόσο το σχολείο λειτουργεί και τα παιδιά θα ξεκινήσουν τη φοίτησή τους.

Τα παιδιά των προσφύγων στην Ελλάδα όμως (γιατί οι μισοί περίπου από τους σχεδόν 60.000 πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι παιδιά) βρίσκονται στους καταυλισμούς κι εκεί θα παραμείνουν πρωί-μεσημέρι-βράδυ, να σαπίζουν στις σκηνές και στην απραξία, χωρίς σχολείο, χωρίς γράμματα, χωρίς δικαιώματα.

Ελπίζουμε να μην αργήσει η ημέρα που θα βγουν και θα πάνε κι αυτά στο σχολείο, σε μεικτά σχολεία. Περιμένουμε από την κοινωνία και την πολιτεία να  ενεργοποιήσουν το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση και την ισότητα, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός να νικηθούν ξανά στα σχολεία.

Υ.Γ. Πριν από τρεις μέρες, η Ρούμπι έκλεισε τα 65 (γεννήθηκε στο Τάιλερ Τάουν του Μισσισσίπι, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1954).

Πηγή






Αναρτήθηκε από: