ΤΑ ΣΥΚΑ ΣΥΚΑ ΚΑΙ Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Οφείλω μια δημόσια εξήγηση στις φίλες που μου ζήτησαν να αλλάξω την εικόνα του προφίλ μου, σαν μια συμβολική κίνηση ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Ομολογώ ότι προβληματίστηκα αρκετά χθες, αλλά κάποιες σκέψεις μ’ έκαναν τελικά ν’ αρνηθώ.
1. Εχω ένα προσωπικό θεματάκι, ιδεολογικού τύπου, με τις σέλφι το οποίο όμως θα προσπερνούσα αν είχα πεισθεί για την όποια αποτελεσματικότητα αυτής της προσπάθειας.
2. Στους όρους περιλαμβανόταν η φωτογραφία να είναι ασπρόμαυρη και να έχει τη λεζάντα «πρόσκληση αποδεκτή». Μα ποιες είμαστε βρε κορίτσια; Οι Κατερίνες από το Μικρό Ήρωα που στέλνουμε κρυπτογραφημένα μηνύματα για να ξεγελάσουμε τον εχθρό; Γιατί να μην αναγράφεται τουλάχιστον με σαφήνεια ο λόγος ; Γιατί στα μουλωχτά και κρυφά από τους άνδρες; Εστω και έμμεσα τους αφορά κι εκείνους όταν ο καρκίνος χτυπάει τη σύντροφό τους, τη μάνα τους, την αδελφή τους.
3. Γιατί να προτιμηθεί η δική μας φωτογραφία, τουτέστιν του ναρκισσιστικού ειδώλου μας, και όχι οι φωτογραφίες γυναικών που πάσχουν από την ασθένεια και τους έχουν πέσει τα μαλλιά; Μήπως κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τους κανόνες του μέσου; Τι κρυπτορατσισμός είναι αυτός που αποφεύγουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και πρέπει ντε και καλά να ποζάρουμε με το χαμόγελο της οδοντόκρεμας και μουσική υπόκρουση τη μελωδία της ευτυχίας;
4. Μερικές φίλες το αποκάλεσαν όλο αυτό ένα «παιχνίδι», με το οποίο ξαναβρίσκουμε την παιδικότητά μας. Κάτι δηλαδή σαν την τραμπάλα ή τις κούνιες στην παιδική χαρά; Ας διαφυλάξουμε την παιδικότητά μας για άλλα πράγματα αλλά αυτό ας το αντιμετωπίσουμε με την υπευθυνότητα του ενηλίκου. Το φβ μπορεί σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να έχει κινητοποιήσει αντανακλαστικά διαμαρτυρίας ή συμπαράστασης. Στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση πιστεύω ακράδαντα ότι δεν προσφέρει καμία ουσιαστική λύση. Η μόνη λύση είναι η σωστή και ολοκληρωμένη ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ και ΠΡΟΛΗΨΗ. Τέτοιου είδους εικονικά υποκατάστατα κοινωνικού ακτιβισμού, προσωπικά δεν μου ταιριάζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αμφισβητώ τις αγαθές προθέσεις αυτής της χειρονομίας και των γυναικών που πήραν μέρος. Αν με καλέσουν να μοιράσουμε ενημερωτικά φυλλάδια στους δρόμους και στις λαϊκές ή να συμμετάσχω σε κάποια άλλη πρωτοβουλία έστω και με μικρό πρακτικό αντίκρισμα, να είναι σίγουρες ότι μετά χαράς θα ανταποκριθώ.

Χρύσα Κακατσάκη






Αναρτήθηκε από:

Χρύσα Κακατσάκη

Τα όνειρα είναι πολύ σκληρά για να τ' αντέξεις!!!