Μουσείο καλών τεχνών της Μόσχας - Το ελληνικό φως - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η ιωνικού ρυθμού κιονοστοιχία και το αέτωμα με παραστάσεις από τους Ολυμπιακούς αγώνες δίνουν στο κτήριο ύφος αυστηρό, επίσημο και επιβλητικό. Το μουσείο καλών τεχνών της Μόσχας, με την επωνυμία Πούσκιν, θυμίζει αρχαίο ελληνικό ναό και βρίσκεται σε ένα παλιό Μοσχοβίτικο δρόμο , στην οδό Βολχόνκα πολύ κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το μουσείο καλών τεχνών δημιουργήθηκε στο μεταίχμιο του 19ου και του 20ου αιώνα στα πλαίσια του κινήματος του νεοκλασικισμού. Η ιδέα για τη δημιουργία μουσείου καλών τεχνών ανήκε στον Ιβάν Τσβετάγιεβ, ο οποίος ήταν καθηγητής στη έδρα της ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο της Μόσχας και επιμελητής στο μουσείο Ρουμιάντσεβ. Στο πρώτο συνέδριο των Ρώσων ζωγράφων, που έγινε στη Μόσχα το 1894, ο Ιβάν Τσβετάγιεβ κατέθεσε επίσημα την εισήγηση του για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού μουσείου τα εκθέματα του οποίου θα αναδείκνυαν την εξέλιξη της τέχνης από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την αναγέννηση. Οραματίστηκε ένα μουσείο που θα λειτουργούσε ως χώρος σπουδής, εκπαίδευσης και μόρφωσης για τους φοιτητές του πανεπιστημίου και για όποιον άλλον ενδιαφερόταν. 

Το κίνημα του νεοκλασικισμού αντλούσε έμπνευση από τα αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά πρότυπα,τα οποία θεωρούσε ζωντανά έργα τέχνης με αξία αιώνια.