Σόφια Κοβαλιέβσκαγια(1850-1891). Η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια πανεπιστημίου - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο πατέρας της δεν έδινε τη συγκατάθεσή του για να σπουδάσει η κόρη του. Έλεγε ότι δεν ήθελε να τη δει με κομμένα, κοντά αντρικά μαλλιά, με χλωμό πρόσωπο και φθαρμένα ρούχα. Αυτά έλεγαν τότε κατηγορώντας τις γυναίκες που ήθελαν να σπουδάσουν. Τις χαρακτήριζαν είτε κακοντυμενές, γυναίκες με τρόπους αντρικούς είτε " νεράιδες με ντεκολτέ" που σκανδάλιζαν καθηγητές και φοιτητές. Τα ρωσικά πανεπιστήμια δεν δέχονταν γυναίκες φοιτήτριες για αυτό η μόνη λύση ήταν να σπουδάσει στο εξωτερικό με τη συνοδεία του πατέρα ή του συζύγου της. Η μόνη διέξοδος για τη Σοφία ήταν ένας εικονικός, λευκός γάμος. Η επίμονη Σοφία έπεισε τον βιολόγο, και οικογενειακό τους φίλο Βλαντίμιρ Κοβαλέβσκι να συνάψει μαζί της λευκό γάμο για να μπορέσει να φοιτήσει στη Γερμανία. Ο Β. Κοβαλιεβσκι εκτιμούσε πολύ τη Σοφία και δέχτηκε να τη βοηθήσει για το καλό το δικό της αλλά και της επιστήμης.

"Παρόλο που είναι μόνο δεκαοχτώ χρόνων, έχει εξαιρετική μόρφωση, μιλά ξένες γλώσσες σαν να είναι η μητρική της γλώσσα: ασχολείται κυρίως με τα μαθηματικά, μάλιστα αυτό το καιρό ασχολείται με τη σφαιρική τριγωνομετρία και τα ολοκληρώματα, δουλεύει σαν μυρμήγκι από το πρωί ως το βράδυ και παρόλα αυτά είναι γεμάτη ζωντάνια. Είναι πολύ όμορφη και χαριτωμένη. Ούτε που φαντάζεσαι τι τυχερός που είμαι! "(απόσπασμα από επιστολή του Β. Κοβαλιέβσκι προς τον αδερφό του). Οι επιστημονικές μελέτες της για την περιστροφή στερεού σώματος συνέβαλαν σημαντικά στην επίλυση πολλών προβλημάτων στην αστρονομία αναφορικά με την κίνηση των πλανητών και των αστεριών. Οι διακρίσεις και τα βραβεία διαδέχονταν το ένα το άλλο. Η πατρίδα της όμως η Ρωσία, δεν της επέτρεψε ποτέ να διδάξει στα πανεπιστήμια της χώρας. Τη δέχτηκε όμως η Σουηδία όπου και έγινε η πρώτη γυναίκα καθηγήτρια πανεπιστημίου.

Η επίμονη προσπάθεια των γυναικών στα τέλη του 19ου αιώνα για να αποκτήσουν πανεπιστημιακή μόρφωση ήταν κάτι πρωτοφανές. Άρχισε μέσα σε αποδοκιμασίες και υποτιμητικά σχόλια. Ήταν πολύ επίπονη και επίμονη πορεία προς τη γνώση και την ελευθερία της σκέψης. Οι πρωτοπόρες αυτές γυναίκες επιστήμονες επιθύμησαν και πραγματοποίησαν το αδύνατο. Ήταν οι κόρες της Πανδώρας που ήταν η αιτία όλων των δεινών, οι κόρες της Εύας που ευθυνόταν για το χαμένο παράδεισο συνέχισαν όμως το δρόμο της Υπατίας από το έρεβος των προκαταλήψεων προς το φως της γνώσης.

Διαβάστε το άρθρο: Nατιέζντα Προκόφιεβνα Σούσλοβα (1843-1918) - Η πρώτη γιατρός της Ρωσίας

Διαβάστε το άρθρο: Γυναίκες που αγάπησαν την επιστήμη

Ελένη Τσολιά






Αναρτήθηκε από:

Ελένη Τσολιά

Η Ελένη Τσολιά είναι απόφοιτος του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοβ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα master of arts στη Ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία καθώς και PhD στη θεωρητική και ιστορικό - συγκριτική γλωσσολογία. Από το 1993 διδάσκει τη ρωσική γλώσσα ως ξένη σε ιδιωτική σχολή ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και κουλτούρας.