Φαμπερζέ –τα πασχαλινά αβγά των τσάρων - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο Καρλ Φαμπερζέ ήταν ένας από τους καλύτερους χρυσοχόους της Ρωσίας. Ήταν Γάλλος στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1846, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αγία Πετρούπολη.

Εκεί κληρονόμησε και το εργαστήριο χρυσοχοΐας του πατέρα του. Τελειοποίησε την επεξεργασία του σμάλτου πάνω σε χρυσό και ασήμι καθώς και το δεξιοτεχνικό κόψιμο των πολύτιμων λίθων. Τα πολύτιμα κοσμήματα που έφτιαχνε από χρυσό και διαμάντια ήταν αριστουργηματικά κομψοτεχνήματα που παρίσταναν λουλούδια, πουλιά και ζώα.

Το Πάσχα του 1885 ο Κάρλ Φαμπερζέ πρότεινε στον τσάρο Αλέξανδρο ένα δώρο πρωτότυπο και ξεχωριστό, το οποιο  ο τσάρος θα  δώριζε στη σύζυγό του. Το πασχαλινό αβγό που του έφτιαξε ήταν ένα αριστούργημα. Το κομψοτέχνημα αυτό εξωτερικά έμοιαζε με αβγό, στο εσωτερικό του όμως έκρυβε εκπλήξεις από πολύτιμους λίθους και χρυσό. Αργότερα έγινε παράδοση στην αυτοκρατορική οικογένεια να δωρίζουν πολύτιμα πασχαλινά αβγά με πορτρέτα της οικογένειας, με ρολόγια ή με περίτεχνη διακόσμηση με πολύτιμους λίθους.

Σήμερα υπάρχουν 44 πασχαλινά, αυτοκρατορικά αβγά. Σπάνιες, πολυτιμότατες αντίκες που βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Η ομορφιά, η μεγαλοπρέπεια και η κομψότητα των αβγών Φαμπερζέ έγιναν το σύμβολο του πλούτου του τελευταίου αυτοκρατορικού οίκου της Ρωσίας, του οίκου των Ρομάνοβ. Του αυτοκρατορικού οίκου που ζούσε τη δική του πολυτελή ζωή, εντελώς αποξενωμένη και αποκομμένη από την πραγματικότητα. Γύρω τους οι κακοστεγασμένοι, υποσιτισμένοι, κακοπληρωμένοι και οργισμένοι εργάτες πλήθαιναν. Η λάμψη των πολύτιμων λίθων και του χρυσού θάμπωνε τα μάτια των ευγενών και δεν τους άφηνε να διακρίνουν την οργή που συσσωρευόταν γύρω τους.

Ο χρυσός και οι πολύτιμοι λίθοι των αυτοκρατορικών πασχαλινών αβγών Φαμπερζέ ήταν η τελευταία αναλαμπή της Ρωσικής αυτοκρατορίας, μια αναλαμπή που χάθηκε στις ομίχλες της ιστορίας.

Ελένη Τσολιά






Αναρτήθηκε από:

Ελένη Τσολιά

Η Ελένη Τσολιά είναι απόφοιτος του κρατικού πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοβ. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα master of arts στη Ρωσική γλώσσα και λογοτεχνία καθώς και PhD στη θεωρητική και ιστορικό - συγκριτική γλωσσολογία. Από το 1993 διδάσκει τη ρωσική γλώσσα ως ξένη σε ιδιωτική σχολή ενώ παράλληλα ασχολείται με την έρευνα και τη μελέτη της ρωσικής γλώσσας, λογοτεχνίας και κουλτούρας.