Πλατφόρμα πάνω στο κύμα; Μπράβο! του Φώτη Κοκοτού - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε 23/02/2023

Η επιλογή του κ. Τσίπρα να μένει σε ένα σπίτι με χτιστή πλατφόρμα πάνω στο κύμα δείχνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες εναντίον της παραθαλάσσιας δόμησης και της ανάπτυξης στον αιγιαλό.

Ο Φώτης Κοκοτός σχολιάζει την υπόθεση για το εξοχικό του Αλέξη Τσίπρα με τη χτιστή πλατφόρμα στο Σούνιο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε.

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας απέδειξε πως η βίλα πάνω στο κύμα μπορεί και πρέπει να θεωρείται ως κάτι κανονικό και κοινωνικά αποδεκτό, όπως έγραψα στην Athens Voice πριν 2 χρόνια, αφού μετακόμισε στο Σούνιο ο κ. Τσίπρας, στα μόλις 16 μέτρα από τον αιγιαλό. Στην πρόσφατη φωτογραφία του που ανέβασε στο Instagram απέδειξε και πως το χτίσιμο πλατφόρμας πάνω στο κύμα πρέπει να θεωρείται επίσης κανονικό και αποδεκτό. Κι αυτό είναι άξιο συγχαρητηρίων.

Πρώτο πλάνο στη φωτογραφία του κ. Τσίπρα βλέπουμε ένα κρηπίδωμα από λιθοδομή με τσιμεντοκονίαμα, μια χτιστή πλατφόρμα όπως θα λέγαμε στην καθομιλουμένη. Ψάχνοντας το αρχείο αεροφωτογραφιών του Google Earth στο σημείο της λήψης (με συντεταγμένες 37.6609294, 24.0348616) βλέπουμε ότι αυτή η κατασκευή δεν υπήρχε τον Απρίλιο και τον Αύγουστο το 2020, αλλά εμφανίζεται για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2021, όταν ο κ.Τσίπρας κατοικούσε πλέον στη βίλα. Άλλωστε, το μισθωτήριο συμβόλαιο που ανέβασε ο ίδιος καθιστά σαφή τα παραπάνω, τόσο τη θέση της βίλας όσο και την ημερομηνία της μίσθωσης.

Κοιτώντας τα διπλανά σπίτια, κάθε ένα από αυτά έχει επίσης τέτοια πλατφόρμα, και πολλά από αυτά έχουν και χτιστούς διαδρόμους, σκαλοπάτια, κουπαστές και άλλα δομικά στοιχεία που διευκολύνουν την πρόσβαση στον αιγιαλό. Ο αιγιαλός, βεβαίως, είναι δημόσιο κτήμα, δηλαδή δεν ανήκει σε κανέναν από τους ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών. Τα έργα αυτά έγιναν προς διευκόλυνση των διαμενόντων σε αυτές, μισθωτών ή τουριστών, αλλά και του κοινού. Και καλώς έγιναν. Ποτέ δεν ξέρεις πότε μια φυσική καταστροφή (μια πυρκαγιά, πχ) μπορεί να αναγκάσει τους κατοίκους να διαφύγουν προς τη θάλασσα.

Τώρα, το αν την πλατφόρμα την έχτισε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τα χέρια του, ή αν έδωσε εντολή σε κάποιον να την χτίσει, ή αν απλώς κάποιος εργολάβος σκέφτηκε να την χτίσει από ενδιαφέρον για τον κ. Τσίπρα δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία. Σημασία έχει πως χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του Αυγούστου 2020 και του Ιουνίου 2021 για να καλύψει ένα σημαντικό κενό, μια κοινωνική ανάγκη.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, πως έχουμε ατελείωτα χιλιόμετρα ακτογραμμής προς ανάπτυξη, ώστε να φέρουμε στην Ελλάδα πάμπολλους νέους κατοίκους που ψάχνουν την ποιότητα ζωής που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επέλεξε για τη δική του οικογένεια. Κι έχουμε και πάμπολλους οικισμούς που νομίμως εκτείνονται ως το κύμα, με μόλους και προβλήτες και εξέδρες από μπετόν ή άλλα υλικά. 

Φώτης Κοκοτός

Πρώτη δημοσίευση: athensvoice.gr






Αναρτήθηκε από:

Φώτης Κοκοτός

"Ο Φώτης Κοκοτός είναι επιχειρηματίας του τουρισμού και των κατασκευών, Διευθύνων Σύμβουλος της Elounda Real Estate Development, και υπεύθυνος Ανάπτυξης της Ελούντα Α.Ε., της οικογενειακής ξενοδοχειακής επιχείρησης στην οποία εργάστηκε από μαθητής Γυμνασίου, ενώ έχει εκλεγεί και στο Δ.Σ. του ΣΕΤΕ και της Marketing Greece AE. Ασχολείται επαγγελματικά με μελέτες και κατασκευές έργων τουριστικής φύσης (ξενοδοχεία, σπα, συνεδριακά, κ.ο.κ.) ενώ ταυτόχρονα επενδύει στην ανάπτυξη παραθεριστικών τουριστικών κατοικιών. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, όπου πρώτευσε, και με άριστα επίσης από το Τμήμα Φυσικών Επιστημών του Cambridge University στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Σχολής Πολιτικών και Περιβαλλοντικών Μηχανικών του UCLA στις ΗΠΑ. Γνωρίζει άπταιστα την Αγγλική γλώσσα, πολύ καλά τη Γερμανική, καλά την Ιταλική, ενώ ομιλεί επίσης τη Γαλλική και Ισπανική. Αρθρογραφεί σχετικά με τον Τουρισμό και το Περιβάλλον σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Υπηρέτησε τη θητεία του ως αλεξιπτωτιστής σε επίλεκτη μονάδα ειδικών αποστολών (Ε.Τ.Α.). Γεννηθείς το 1974, είναι πατέρας τριών κοριτσιών. "

Το κανάλι στο youtube Fotis Kokotos