Ίγκορ Στραβίνσκι (1882-1971) -  Μουσική δημιουργία εκτός ορίων - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο γεμάτος αναταράξεις, πολέμους και επαναστάσεις εικοστός αιώνας επηρέασε την τέχνη και δημιούργησε μια σειρά από καλλιτεχνικά ρεύματα. Ήταν η εποχή της υπέρβασης και της μουσικής δημιουργίας εκτός ορίων. Τον αιώνα αυτό εμφανίστηκαν νέα καλλιτεχνικά ρεύματα με πληθώρα εκφραστικών τρόπων και συνεχείς πειραματισμούς.

Ο Ίγκορ Στραβίνσκι  με την καινοτόμα μουσική του με πληθώρα νέων εκφραστικών τρόπων και συνεχείς πειραματισμούς, με υπέρβαση της παράδοσης, με καινούργιες τεχνικές σύνθεσης διεύρυνε τα όρια της μουσικής. 

Οι γονείς του ήταν μουσικοί, ο πατέρας του τραγουδιστής της όπερας και η μητέρα του πιανίστρια. Το σπίτι τους ήταν πλημμυρισμένο από μουσική και βιβλία. Η μουσική βρισκόταν στο νου και στην καρδιά του από τότε που ήταν μικρό παιδί. Παρακολουθούσε όπερα στο θέατρο Μαριίνσκι, όπου εργάζονταν οι γονείς του, πολλές φορές την εβδομάδα επίσης ζωγράφιζε και έπαιζε θέατρο. Έξω από την πόλη, στο χωριό όπου η οικογένεια περνούσε τα καλοκαίρια, του αποκαλύφθηκε ο πολύχρωμος, πολύβουος κόσμος της λαϊκής μουσικής. Στις γιορτές και στα πανηγύρια του χωριού άκουγε τη λαϊκή μουσική που τον συγκινούσε γιατί οι ρυθμοί και οι μουσικές της πατρίδας του μιλούσαν στην ψυχή του. Εκεί που η μουσική ρέει σαν χείμαρρος από χρώματα, ήχους, φωνές και ακούσματα. Στα δημοτικά τραγούδια και στους ρυθμούς των λαϊκών ρωσικών χορών ανακάλυπτε πανέμορφες μελωδίες, πραγματικούς μουσικούς θησαυρούς.