Αδέσποτα, μια πονεμένη ιστορία... ή αλλιώς…μπες στην θέση του άλλου πλάσματος - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Μία ιστορία που ενώ θα έπρεπε να έχει αντίκτυπο σε όλους δυστυχώς έχει σε μερικούς.

Η Κρήτη εκτός από το ότι είναι γεμάτη αδέσποτα κράτα και την πρωτιά στις κακοποιησεις ζώων. Τα Αδέσποτα πολλά άλλα λίγες οι δομές φιλοξενίας, λιγότεροι εθελοντές καθόλου κονδύλια για την περίθαλψη τους. Το κυνοκομειο Ηρακλείου γεμάτο Αδέσποτα που ζητούν οικογένειες. Οι φιλοζωικές οργανώσεις με ζώα άρρωστα που ζητούν περίθαλψη. Τα έξοδα νοσηλείας δυσβάσταχτα.  Οι εθελοντές που απαρτίζουν αυτές τις ομάδες να τρέχουν με δικά τους έξοδα να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων που περιθάλπουν ή είναι ακόμα στο δρόμο και σε άμεσο κίνδυνο. Γιατί εκεί έξω κάποιοι άνθρωποι δεν διστάζουν να κακοποιήσουν ή να σκοτώσουν κάποιο ζώο. Γιατί εκεί έξω δεν ενοικιάζουν σπίτια σε όσους έχουν κατοικίδια. Γιατί εκεί έξω κάνουν έξωση σε ανθρώπους που κατά την διάρκεια της μίσθωσης απέκτησαν κάποιο ζώο συντροφιάς κι ενώ από τον νόμο (4830/2021) έχουν το δικαίωμα αυτό βρίσκονται στο δρόμο. Οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων πολλές και καθημερινές. Οι εθελοντές γίνονται η φωνή αυτών των ζώων αλλά μια φωνή που δεν φτάνει δυστυχώς στα αυτιά των υπευθύνων. Το πρόβλημα παραμένει και μεγαλώνει.

Παραθέτω τρόπους κακοποίησης ζώων  και δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά:

1. Δηλητηρίαση με φόλες

Α) Αδέσποτα ζώα

Μάθετε εάν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή και ενημερώστε την.

Ειδοποιήστε τα (τοπικά) ΜΜΕ και κάντε ανάρτηση στο διαδίκτυο προκειμένου να αποφύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι οι φόλες δεν είναι επιβλαβείς μόνο για τα αδέσποτα, αλλά ελλοχεύουν και τεράστιοι κίνδυνο κυρίως για τα μικρά παιδιά.

Κάντε καταγγελία στο αστυνομικό τμήμα.

Τα όργανα της τάξης οφείλουν αμέσως:

Να προχωρήσουν σε έρευνα (ακόμη και στην περίπτωση καταγγελίας κατ’ αγνώστων) πριν διαβιβάσουν τη δικογραφία στην Εισαγγελία.

Να ενημερώσουν αμέσως τον δήμο και την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής, προκειμένου να παραληφθούν τα νεκρά ζώα για υγειονομική ταφή ή αποτέφρωση.

Να ζητήσουν τοξικολογική εξέταση, ώστε να εντοπιστεί το είδος της θανατηφόρου ουσίας και να περιληφθεί η έκθεση στο φάκελο της δικογραφίας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Στις περιπτώσεις φόλας σε δημόσιους χώρους, είναι σημαντικό να ειδοποιείτε πάντα την αστυνομία και τον δήμο, γιατί είναι δική τους ευθύνη να ενημερώσουν και να προστατεύσουν τους πολίτες, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα μιας περιοχής.

Β) Ιδιόκτητο / Δεσποζόμενο ζώο

Κάντε μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας, έστω και κατ’ αγνώστου, ώστε να συνταχθεί δικογραφία.

Μην αμελήσετε να μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για νεκροψία, προκειμένου να στείλει ιστούς για τοξικολογική ανάλυση. Τα ευρήματα αποτελούν πολύτιμα στοιχεία σε περίπτωση που η υπόθεση φτάσει στο δικαστήριο.

2. Παθητική κακοποίηση / παραμέληση ζώου από τον ιδιοκτήτη

Τραβήξτε φωτογραφίες – βίντεο που να αποδεικνύουν την παραμέληση.

Ενημερώστε την τοπική φιλοζωική οργάνωση.

Κάντε καταγγελία στην Κτηνιατρική ∆ιεύθυνση της οικείας Περιφέρειας, αναφέροντας αναλυτικά και με σωστή ιεράρχηση τα όσα γνωρίζετε για την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας και των υγειονομικών διατάξεων (ακαθαρσίες, έντονη δυσοσμία κ.λπ.). Μπορείτε να κάνετε την καταγγελία τηλεφωνικά ή με fax, φροντίστε, όμως, να ζητήσετε τον αριθμό πρωτοκόλλου. Ο αριθμός αυτός βεβαιώνει ότι καταγράφηκε το γεγονός και είναι απαραίτητος για κάθε μελλοντική επικοινωνία σχετικά με την καταγγελία, καθώς και για την παραλαβή του αντιγράφου της καταγγελίας σας.

Ειδοποιήστε τη ∆ημοτική Αστυνομία (όπου υπάρχει) ή τον Δήμο. Οφείλουν να επισκεφτούν το χώρο, να κάνουν έκθεση αυτοψίας και να επιβάλουν διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με την παράβαση.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αρχικά κάντε μια φιλική σύσταση στον ιδιοκτήτη. Μερικές φορές η παραμέληση είναι αποτέλεσμα άγνοιας. Ίσως είναι αποτέλεσμα και παροδικής δυσκολίας στη ζωή του. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να τον βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Προσπαθήστε να τον κάνετε να κατανοήσει τις υποχρεώσεις του και ενημερώστε τον για τις κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Μη γίνεστε απειλητικοί και επιθετικοί, γιατί οι περισσότεροι θα αντιδράσουν άσχημα. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο. Να είστε ήρεμοι και ψύχραιμοι.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί:

Πηγαίνετε στον εισαγγελέα και περιγράψτε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένα το περιστατικό στοιχειοθετώντας τη σοβαρότητά του με φωτογραφίες, βίντεο, άλλους μάρτυρες κ.λπ. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού, ο εισαγγελέας θα δώσει σχετική παραγγελία στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου υπάγεται το σπίτι του «ακατάλληλου» ιδιοκτήτη.

Aν η καταγγελία αφορά σε περιοχή μακριά από την οποία μένετε, συντάξτε μια καταγγελτήρια επιστολή, καταγράφοντας όσο πιο αναλυτικά γίνεται το περιστατικό, επισυνάψτε τυχόν φωτογραφίες ή άλλα ντοκουμέντα και στείλτε την ταχυδρομικώς (ή με fax) στο τμήμα πρωτοκόλλου της Εισαγγελίας. Γράψτε στο κείμενο να επικοινωνήσουν μαζί σας μόλις παραλάβουν την επιστολή, ώστε να σας δώσουν τον αριθμό πρωτοκόλλου (ή πάρτε τους εσείς τηλέφωνο). Ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού και τον κίνδυνο που διατρέχει το ζώο, το τμήμα πρωτοκόλλου προωθεί την καταγγελία στον εισαγγελέα για να επιληφθεί αμέσως. Η καταγγελία μπορεί να γίνει και ανώνυμα, αλλά φροντίστε να τη στοιχειοθετήσετε επαρκώς, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει στο αρχείο.

Ακριβώς τα ίδια βήματα ακολουθείτε στην περίπτωση που το ζώο εγκαταλείφθηκε ή ξεχάστηκε σε κλειστό σπίτι ή κτίριο. Επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή του, λόγω έλλειψης νερού και φαγητού, μην καθυστερήσετε καθόλου.

Τι είναι η παθητική κακοποίηση;

Ελλιπής, κακή ή ακατάλληλη διατροφή.

Ελλιπής κτηνιατρική φροντίδα.

Κακές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης του ζώου.

Ακατάλληλο κατάλυμα, εκτεθειμένο στα καιρικά φαινόμενα.

Το ζώο είναι συνέχεια δεμένο / βρίσκεται μόνιμα στο μπαλκόνι / στην ταράτσα.

Δεν ασκείται, δεν βγαίνει βόλτα, δεν έχει χώρο να κινηθεί.

Για να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος στην αναπαραγωγή  και στην εμπορία ζώων συντροφιάς, αλλά και να γίνουν πιο αυστηρές οι διαδικασίες χορήγησης  άδειας  εκτροφήςαναπαραγωγής και εμπορίας ζώων συντροφιάς.

Στην Ελλάδα, περισσότερα από 400 φιλοζωικά σωματεία και ομάδες παλεύουν «με νύχια και με δόντια» να φροντίσουν, να περιθάλψουν και να βρουν σπίτι στα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ο πραγματικός αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα και έγκυρα στοιχεία, ενώ σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπευθύνων των φιλοζωικών οργανώσεων, ο αριθμός τους αναμφίβολα σημείωσε αυξητικές τάσεις εν μέσω πανδημίας.

Εθελοντές πασχίζουν να μειώσουν τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, κάνοντας στειρώσεις, και αναζητώντας ανθρώπους που θα τους ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους.

Ελπιδοφόρα εξέλιξη είναι η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από νέους ανθρώπους. Η νέα γενιά είναι πολύ ευαισθητοποιημένη με τα ημίαιμα αδέσποτα ζώα και ανησυχούν για το περιβάλλον. Τα ζώα μας αφυπνίζουν, και οι νεότεροι άνθρωποι τα πονούν.

Άλλωστε: «Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα»

"Μαχάτμα Γκάντι"

Μαρία Δαριβιανάκη, Υπόψηφια Βουλευτής "ΕΝΩΝΩ"

 






Αναρτήθηκε από: