Με αυτές δεν θα είχε δημιουργηθεί χάος σε αυτόν τον κόσμο γιατί πάντα γνώριζαν τη διάσταση του ανθρώπινου - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου '' Το τετράδιο''

«Ξέρουμε πως η κοινωνία δεν θα λειτουργούσε χωρίς την εργασία των γυναικών, όπως έγραψα πριν από καιρό, ο πλανήτης θα έβγαινε από την τροχιά του, ούτε το σπίτι, ούτε όσοι μέναν σ΄αυτό, θα είχαν την ανθρώπινη ποιότητα που οι γυναίκες βάζουν μέσα. Ενώ για τους άντρες περνούν απαρατήρητα, ή ενώ το βλέπουν, δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι κάτι, γίνεται και από τους δύο και πως το αρσενικό μοντέλο δεν λειτουργεί πια.
Εξακολουθώ να βλέπω τις διαδηλώσεις των γυναικών στο δρόμο. Ξέρουν τι θέλουν. Δηλαδή να μην εξευτελίζονται, να μην γίνονται αντικείμενα, να μην περιφρονούνται, να μην δολοφονούνται. Θέλουν να εκτιμώνται για την δουλειά τους και όχι για τα ασήμαντα της καθημερινότητας. Λένε πως οι καλύτεροι χαρακτήρες μου είναι γυναίκες και πιστεύω πως έχουν δίκιο. Μερικές φορές σκέφτομαι πως οι γυναίκες που περιέγραψα είναι προτάσεις που ο ίδιος θα ήθελα να ακολουθήσω. Ίσως να είναι μόνο παραδείγματα, ίσως να μην υπάρχουν. Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος. Μαζί τους δεν θα είχε εγκατασταθεί το χάος σ΄αυτόν τον κόσμο, γιατί ανέκαθεν γνώριζαν την διάσταση του ανθρώπινου.»


 






Αναρτήθηκε από:

Χαράλαμπος Τσαγκατάκης

«Όποιος ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και την εικόνα, ελέγχει τον πολιτισμό»
 Allen Ginsberg