Με αυτές, δεν θα είχε δημιουργηθεί χάος σε αυτόν τον κόσμο γιατί πάντα γνώριζαν τη διάσταση του ανθρώπινου - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

25 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέρα, είχε ήδη καθιερωθεί δέκα χρόνια πριν, όταν γυναικείες οργανώσεις θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, που βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και τέλος στραγγαλίστηκαν, κατ’ εντολή του δικτάτορα Τρουχίλο, στις 25 Νοεμβρίου του 1960.

Η φετινή 25η Νοεμβρίου, λόγω και της πανδημίας COVID 19, όχι μόνο δεν εφησυχάζει αλλά μεγιστοποιεί  τον προβληματισμό. Η πανδημία, αποκάλυψε τις αδυναμίες του συστήματος, φέρνοντας στην επιφάνεια και υπογραμμίζοντας τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, καθώς οι αριθμοί καταγγελιών για περιστατικά έμφυλης βίας αυξήθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας. Επιβεβαίωσε τα κενά και τις δομικές ελλείψεις σχετικά με την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και την αποτελεσματική προστασία των γυναικών τόσο στην Κύπρο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, όσο και παγκόσμια. Επί της ουσίας, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα άμεσης απομάκρυνσης των γυναικών από τους θύτες και ουσιαστικής στήριξης για την επόμενη μέρα. Οι κλίνες στα καταφύγια δεν αρκούν ούτε για τις μισές κακοποιημένες γυναίκες που ζητούν βοήθεια. Οι υπηρεσίες υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας, είναι αντιμέτωπες με περικοπές και «λουκέτα». Οι ρυθμοί αντιμετώπισης και πρόληψης εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά αργοί.

Η έμφυλη βία αυξάνεται συνεχώς και εμφανίζεται με νέες όψεις και νέες μορφές, από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονίες.  Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Δυστυχώς οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους εξακολουθούν να  κατακρατούνται και να παραμένουν άνισες.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου '' Το τετράδιο''

«Ξέρουμε πως η κοινωνία δεν θα λειτουργούσε χωρίς την εργασία των γυναικών, όπως έγραψα πριν από καιρό, ο πλανήτης θα έβγαινε από την τροχιά του, ούτε το σπίτι, ούτε όσοι μέναν σ΄αυτό, θα είχαν την ανθρώπινη ποιότητα που οι γυναίκες βάζουν μέσα. Ενώ για τους άντρες περνούν απαρατήρητα, ή ενώ το βλέπουν, δεν αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι κάτι, γίνεται και από τους δύο και πως το αρσενικό μοντέλο δεν λειτουργεί πια.
Εξακολουθώ να βλέπω τις διαδηλώσεις των γυναικών στο δρόμο. Ξέρουν τι θέλουν. Δηλαδή να μην εξευτελίζονται, να μην γίνονται αντικείμενα, να μην περιφρονούνται, να μην δολοφονούνται. Θέλουν να εκτιμώνται για την δουλειά τους και όχι για τα ασήμαντα της καθημερινότητας. Λένε πως οι καλύτεροι χαρακτήρες μου είναι γυναίκες και πιστεύω πως έχουν δίκιο. Μερικές φορές σκέφτομαι πως οι γυναίκες που περιέγραψα είναι προτάσεις που ο ίδιος θα ήθελα να ακολουθήσω. Ίσως να είναι μόνο παραδείγματα, ίσως να μην υπάρχουν. Για ένα πράγμα όμως είμαι σίγουρος. Μαζί τους δεν θα είχε εγκατασταθεί το χάος σ΄αυτόν τον κόσμο, γιατί ανέκαθεν γνώριζαν την διάσταση του ανθρώπινου.»


 


Αναρτήθηκε από:

Χαράλαμπος Τσαγκατάκης

«Όποιος ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και την εικόνα, ελέγχει τον πολιτισμό»
 Allen Ginsberg