25 Ιουνίου 1947: Εκδίδεται το βιβλίο «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ, βιβλίο μεταφρασμένο σε 30 γλώσσες και διαβασμένο από χιλιάδες αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, κρύβει στις σελίδες του τους φόβους, τις αγωνίες και τα βιώματα μιας εβραίας εφήβου,η οποία βίωσε τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Η Άννα Φρανκ, γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη στις 12 Ιουνίου 1929. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1933 την εξουσία της Γερμανίας αναλαμβάνουν οι Ναζί και ο πατέρας της, θέλοντας να προασπίσει την οικογένειά του, αποφασίζει να μεταναστεύσουν στο Άμστερνταμ. Μέχρι το 1940 που η Γερμανία θα επιβληθεί στην Ολλανδία, η Άννα ζει μια φιλήσυχη ζωή με τους γονείς της και την μεγαλύτερη αδελφή της.

Ο φόβος επιστρέφει για την οικογένεια Φρανκ δριμύτερος και ο πατέρας Ότο, αποφασίζει να «εξαφανίσει» την οικογένειά του όσο και μια φιλική οικογένεια, προετοιμάζοντας ένα χώρο απομόνωσης στη σοφίτα της εταιρείας τροφίμων στην οποία εργαζόταν ο ίδιος μέχρι πρότινος.

Στις 12 Ιουνίου του 1942 στα 13α γενέθλιά της, η Άννα λαμβάνει από τον πατέρα της ένα ημερολόγιο το οποίο θα καταφέρει να γίνει το πιο διάσημο ημερολόγιο του κόσμου.

Όπως τα περισσότερα παιδιά, η Άννα έχει στο πλευρό της μια φανταστική φίλη την Κίττυ, στην οποία εκμυστηρεύεται τα πάντα και αποτελεί τον αποδέκτη κάθε επιστολής γραμμένης στο ημερολόγιο. Στις πρώτες σελίδες διαβάζουμε για προβληματισμούς της ηλικίας, μα στη συνέχεια οι καταγραφές αλλάζουν ρότα και εμπλουτίζονται με δραματικές βιωματικές περιγραφές από τον εγκλεισμό τους στη σοφίτα. Μαθαίνουμε για τις ώρες υποχρεωτικής σιωπής και ακινησίας που ήταν υποχρεωμένοι να διανύσουν, την έλλειψη ελευθερίας και καθαρού αέρα όσο και την αδυναμία επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. Γίνονται αναφορές στην πολιτική κατάσταση, στην τύχη των Εβραίων, σε αξίες και έννοιες όπως η αγάπη, ο αγνός έρωτας, η μοναξιά, η αβεβαιότητα, η απελπισία, η υποταγή…

Τον Αύγουστο του 1944 μετά από έφοδο, οι Ναζί ανακαλύπτουν το κρησφύγετο των Εβραίων και τους μεταφέρουν όλους εν αρχή στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Παρότι το μέρος όπου διέμεναν υπέστη εξονυχιστική έρευνα και λεηλατήθηκε με βάναυσο τρόπο, το ημερολόγιο είχε την τύχη να μην πέσει στα χέρια της Γκεστάπο.

Το ημερολόγιο, ξεχασμένο στη μυστική κρυψώνα της οικογένειας, θα αποτελέσει την κραυγή ελευθερίας όλων των μαχόμενων και κατατρεγμένων Εβραίων!

Στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, η μητέρα όπου έφυγε γρήγορα από τη ζωή, χωρίζεται από τις κόρες της, τις οποίες μεταφέρουν στο στρατόπεδο Μπέγκεν. Η Άννα, γνωστή για το θάρρος και την εγκράτειά της, τον Μάρτιο του 1945 φεύγει από τη ζωή πριν τα 16α γενέθλιά της, λίγο μετά το θάνατο της αδελφής της, αφού είχαν προσβληθεί και οι δύο από τύφο.

Μόνος επιζών ο πατέρας, που λόγω σοβαρής ασθένειας μεταφέρεται σε νοσοκομείο και καταφέρνει να σωθεί, δε γνωρίζει τίποτα για την τύχη της υπόλοιπης οικογένειας και μετά το πέρας του πολέμου, επιστρέφει στο Άμστερνταμ προς αναζήτησή της.

Λίγο μετά την αιχμαλωσία της οικογένειας Φράνκ και εντελώς τυχαία, η καθαρίστρια του κτηρίου ανακαλύπτει ανάμεσα σε εφημερίδες και βιβλία το ημερολόγιο και το παραδίδει σε δύο φίλες της οικογένειας, την Μιπ και την Έλλη -αξίζει να αναφερθεί η τεράστια βοήθειά τους προς τις εβραϊκές οικογένειες-. Εκείνες με τη σειρά εντοπίζουν τον πατέρα της Άννας και του παραδίδουν ένα συναισθηματικής αξίας θησαυρό.  

Χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει το περιεχόμενο του ημερολογίου που κρατά στα χέρια του, είναι βαθιά συγκινημένος που κατάφερε να διασωθεί ένα τόσο προσωπικό αντικείμενο της Άννας. Διαβάζοντάς το, του φανερώθηκαν απροκάλυπτα με γλαφυρή περιγραφή οι στιγμές απελπισίας και οι στερήσεις που βιώσαν όλοι τους, στη διάρκεια της αυτοεξορίας τους. Ξεδιπλώθηκαν μπροστά στα μάτια του με πλούσιο λεξιλόγιο οι στιγμές ανησυχίας που έζησαν απομονωμένοι, κυνηγημένοι και καταδικασμένοι λόγω της καταγωγής τους και του αβυσσαλέου μίσους που έτρεφαν οι εχθροί τους.  

Πλέον είναι πεπεισμένος ότι το ημερολόγιο αποτελεί μια μοναδική μαρτυρία, μια έμπλεη κατάθεση ψυχής που αντιπροσωπεύει όλους τους κατατρεγμένους Εβραίους και προχωρά στην έκδοσή του.

Έτσι στις 25 Ιουνίου του 1947 εκδίδεται στα ολλανδικά το βιβλίο με τον τίτλο Het Achterhuis (Το πίσω σπίτι). Μετέπειτα ακολούθησαν κι άλλες εκδόσεις με τον τίτλο που όλοι γνωρίζουμε και εν συνεχεία το βιβλίο διασκευάστηκε για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, ακόμα και την όπερα.

Η Άννα Φρανκ που φορά το κίτρινο άστρο, που δεν μπορεί να μπει σε τραμ, σε σινεμά ή να χρησιμοποιήσει ποδήλατο, περνά στην αιωνιότητα ως ένα από τα πιο γνωστά θύματα του Ολοκαυτώματος και μέσα από τα γραπτά της δίνει ωφελιμιστικά μαθήματα τόλμης, υπακοής και ελπίδας.

Κατερίνα Σιδέρη


Αναρτήθηκε από:

Κατερίνα Σιδέρη

”Γεννήθηκα και ζω στις Πλαταιές Βοιωτίας. Σπούδασα Πληροφορική & Φυσικές Επιστήμες και το γράψιμο παντός είδους είναι η μεγάλη μου αγάπη. Το διάβασμα και οι μοναχικοί περίπατοι στη φύση, γεμίζουν ευχάριστα τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μου. Έμπνευσή μου αποτελεί κάθε τι που μπορεί να μας διδάξει και να μας προσφέρει το έναυσμα να δούμε τη ζωή από άλλη οπτική”.