Συνάντηση PESWOMEN με εκπροσώπους γυναικείων σωματείων από την Τουρκία με πρωτοβουλία της Αντιπροέδρου Ζ. Δημαδάμα - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Μια σημαντική συνάντηση οργανώθηκε την Δευτέρα 24 Απριλίου 2021 με πρωτοβουλία  της Αντιπρόεδρου PesWomen Ζέφης Δημαδάμα, και επικεφαλής του Δικτύου Νότιας Ευρώπης PesWomen με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων από την Τουρκία προκείμενου να συζητηθούν ζητήματα που σχετίζονται με την πρόθεση του Πρόεδρου Ερντογάν να αποχωρήσει η Τουρκία από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης.

Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης αφορά στην Πρόληψη και στην Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο της επίτευξης της de jure και de facto ισότητας των φύλων.

Στη συνάντηση εκτός από τις εκπρόσωπους γυναικείων οργανώσεων από την Τουρκία συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις χώρες της Ευρώπης, η Πρόεδρος Ζίτα Γκουρμαϊ ενώ μήνυμα απέστειλε και ο εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης προκείμενου να δηλώσει την στήριξη του ΚΙΝΑΛ στις γυναίκες της Τουρκίας που δίνουν μια σκληρή μάχη για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Η Ζέφη Δημαδάμα στην εισαγωγική της τοποθέτηση αναφέρθηκε στα στοιχεία της Turkey's We will Stop Femicide Platform, τα οποίακαταγράφουν τις δολοφονίες 300 γυναίκων το 2020, στη γειτονική χώρα, κυρίως από τους συντρόφους τους. Συγχρόνως αναφορά γίνεται σε 171 επιπλέον δολοφονίες γυναικών που βρέθηκαν νεκρές υπό ύποπτες συνθήκες για το ίδιο έτος αλλά και για άγνωστο αριθμό δολοφονιών γυναικών που “βαφτίζονται” αυτοκτονίες”.

Οι Γυναίκες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) απεύθυναν κάλεσμα στις εκπρόσωπους των σωματείων να βρίσκονται σε άμεση επαφή και να αναπτύξουν αιτήματα προς την ΕΕ για την υποστήριξή τους με οποιονδήποτε τρόπο όπως π.χ. με επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Είμαστε περήφανες για τον δημοκρατικό αγώνα των γυναικών στην Τουρκία.

Μαζί θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή καμιά καταπάτηση στα δικαιώματα των γυναικών.

Ζέφη Δημαδάμα


Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο