Ζέφη Δημαδάμα: Ενδοοικογενειακή βία στη σκιά του εγκλεισμού και του #Metoo - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η αναγκαστική συνύπαρξη των μελών της οικογένειας παραμένει για πολλές γυναίκες και παιδιά μια μεγάλη «παγίδα». Κάποιες γυναίκες καταφέρνουν να ζητήσουν βοήθεια για να απαλλαγούν από το μαρτύριό τους.

Ξεκινάει το τρίτο κατά σειρά lockdown με στόχο την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό. Η καραντίνα βρίσκει τη χώρα μας σε μια περίοδο όπου ένα μεγάλο κύμα καταγγελιών, γυναικών και ανδρών, έχει ξεσπάσει. Το κίνημα #metoo φέρνει στο φως περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης τα οποία παρέμεναν κρυφά.

Η συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες που αποφάσισαν να μιλήσουν, ώστε να σώσουν άλλες γυναίκες για να ανατραπούν τα αναχρονιστικά στερεότυπα και να σταματήσει η νοοτροπία χρόνων που επέβαλε στα θύματα να σιωπούν.

Τα στοιχεία για τη βια κατά των γυναικών είναι αποκαλυπτικά. Με βάση έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA,2014), περίπου 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν πέσει θύματα σωματικής βίας, 3,7 εκατομμύρια γυναίκες έχουν υποστεί σεξουαλική βία, ενώ 1 στις 10 γυναίκες αναφέρουν ότι έχει υποστεί παρενόχληση στον κυβερνοχώρο από την ηλικία των 15 ετών.

Όμως η βια δεν σταμάτα στον αθλητισμό, στον καλλιτεχνικό χώρο, στην πολιτική, στην πόλη, στη γειτονιά μας. Η βια “φωλιάζει” και μέσα στην οικογένεια, μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και ο κορονοϊός ήρθε για να τη “θρέψει” και να την ενισχύσει.

Η αναγκαστική συνύπαρξη των μελών της οικογένειας παραμένει για πολλές γυναίκες και παιδιά μια μεγάλη “παγίδα”. Κάποιες γυναίκες καταφέρνουν να ζητήσουν βοήθεια για να απαλλαγούν από το μαρτύριό τους.

Οι κλήσεις την περίοδο της πανδημίας προς τις τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας εχουν αυξηθεί 4 με 5 φορές σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι έρευνες καταδεικνύουν ότι λιγότερο από το 40% των γυναικών που βιώνουν βία ζητούν κάποιου είδους βοήθεια, ενώ μόνο το 10% όσων ζητούν βοήθεια προσφεύγουν στην αστυνομία.

Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε 4 φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου Lockdown με βάση τα τηλεφωνήματα στη Γραμμή SOS 15900.

Αναγκαία όσο ποτέ είναι η συστηματική ενημέρωση των γυναικών για τη δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια. Σε αυτό το τρίτο αυστηρό lockdown που μόλις ξεκίνησε, θα έπρεπε να ήμασταν ήδη έτοιμοι να προστατέψουμε τα θύματα.

Θα έπρεπε ήδη να μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ και μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου τα θύματα να ενημερώνονται για τους τρόπους καταγγελίας και διαφυγής.

Ταυτόχρονα, απαιτείται να εφαρμοστεί πλήρως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι Δομές κατά της έμφυλης και ένδοοικογενειακής βίας.

Καιρός είναι το #metoo να ρίξει φως και εντός των σπιτιών μας.

Πρωτη δημοσίευση ieidiseis.gr

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο