Σφυρίζοντας αδιάφορα στον σεξισμό - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Είναι ο εύκολος στόχος για τα ρούχα τους, τα μαλλιά τους, την προσωπική τους ζωή. Είναι οι γυναίκες που έχουν ρόλο στα κοινά, στα μέσα, στη δημόσια ζωή γενικότερα. Πολλοί θα σχολίαζαν τα παραπάνω με αδιαφορία, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι έχουμε άλλα σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε από τις σεξιστικές επιθέσεις, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής ύφεσης.

Αγαπητοί μου φίλοι, δυστυχώς και πριν από την πανδημία και την ύφεση δεν δείχνατε κανένα ενδιαφέρον και καμιά ευαισθησία για τον σεξισμό. Γιατί το στερεότυπο «γυναίκα, κουζίνα, πιάτα, νοικοκυριό» είναι βαθιά ριζωμένο και αναπαράγεται ως κάτι σχεδόν φυσιολογικό.

Γιατί δημοσιογράφοι απαξιώνουν συστηματικά γυναίκες και εσείς «κρυφογελάτε», ενώ δεν εφαρμόζεται κανένα πλαίσιο δεοντολογίας. Συγχρόνως, μαζική αφωνία διακατέχει γυναίκες και άνδρες συνάδελφους πολιτικούς ή δημοσιογράφους για τα παραπάνω.

Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης μάχονται, αλλά αδυνατούν να ενσωματώσουν δυναμικά την ισόρροπη συμμετοχή των φύλων σε κάθε τομέα. Αδυνατούν πολλές φορές να «συγκρατήσουν» και τους δικούς τους «συντρόφους», ώστε να μην απαξιώνουν τις γυναίκες στα κομματικά όργανα, στις κυβερνητικές θέσεις ή να υιοθετήσουν ένα φεμινιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης με δίκαιη και ισόρροπη συμμετοχή ανδρών - γυναικών.

Η σοσιαλδημοκρατία και ο σοσιαλισμός έθεσαν το ζήτημα της ισότητας των φύλων και των ίσων ευκαιριών πολύ νωρίς και πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Οι πολιτικές μας και σήμερα, το 2020, απαιτείται να δώσουν έμφαση στην εξασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ κοινωνικών τάξεων, κοινωνικών ομάδων, ανδρών και γυναικών.

Το Κίνημα Αλλαγής υπηρετεί τις αρχές του πέρα από κομματικά στεγανά και τακτικισμούς και σχεδιάζει την επόμενη μέρα με οδηγό τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασιακή δικαιοσύνη, τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και σε κοινό βηματισμό με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα θα διεκδικούμε τα αυτονόητα.

Οι γυναίκες έχουν μάθει να αγωνίζονται, να διεκδικούν και να ξεπερνούν πολλές φορές τους συναδέλφους τους, κάτι που δεν τους συγχωρείται, ιδιαίτερα αν είναι όμορφες, νέες και δυναμικές.

Κι όμως το μέλλον θα είναι γένους θηλυκού. Αρκετά τα παραδείγματα, όπως και η 35χρονη Sanna Marin, η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Φινλανδίας και αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Η Sanna Marin δεν έχει αποφύγει αναρίθμητες σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της, για το φύλο της, το νεαρό της ηλικίας της αλλά και την εργατική της καταγωγή.

Η ίδια απαντά σχεδόν πάντα με την ίδια φράση: «Δεν είμαι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα, αλλά είμαι αυτή που είμαι».

Πρώτη δημοσίευση: efsyn.gr

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο