ΑΠΟΘΕΣΑΤΕ … ΤΣΑΝΤΕΣ!!! - Του Μιχάλη Τζανάκη - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η εικόνα με το δάσκαλο να δίνει κανονικά παραγγέλματα στους μαθητές του κατά τη διάρκεια «εκπαιδευτικής»(;) επίσκεψης στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη γοήτευσε πάρα πολλούς, αν κρίνουμε από τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Εξαιρετικής έμπνευσης, αν και θα μπορούσε να ρίξει τους μαθητές να πάρουν και μερικές … κάμψεις, έτσι για να εμπεδώσουν την έννοια του γνήσιου και άδολου «πατριωτισμού». Η γοητεία της εν λόγω πρωτοβουλίας του δασκάλου έγκειται στον απαιτούμενο «σεβασμό» -δια παραγγελμάτων(!!!)- που πρέπει να δείχνουν οι νέοι στα «ιερά και τα όσια», δια των οποίων «είμαστε ελεύθεροι» εμείς σήμερα! Αν και η παραπάνω στερεότυπη επίκληση τείνει να γίνει κουραστική, αυτό το μάθημα «πατριωτισμού» μου θύμισε κάτι … «εγέρθητω» από κάτι ξεχασμένα παλληκάρια της φακής!

Επειδή έτυχε να έχουμε κάποιοι καταπληκτικούς δασκάλους, και εξίσου εξαιρετικούς να έχουν και τα παιδιά μας, οι οποίοι μας δίδαξαν πρωτίστως τον αυτοσεβασμό, θεωρώ άτυχα τα παιδιά που βαρούσαν προσοχές απέναντι στον δεκανέα-δάσκαλο και άτυχους και τους γονείς αυτών των παιδιών, που υποχρεώνουν τα τέκνα τους να κάνουν … Γυμναστικές Επιδείξεις προς τέρψη των υπερ-Ελλήνων που δια παραγγελμάτων όπως το ιδιαίτερα «ευφυές» της «εναπόθεσης των τσαντών» και του … «σημειωτόν» έλαβαν μαθήματα πατριωτισμού στην πλατεία Συντάγματος, ικανά να τα εμπνεύσουν και στο υπόλοιπο του βίου τους.

Οτιδήποτε επαφίεται στην εκπαιδευτική διαδικασία πρέπει να αντιμετωπίζεται με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Επειδή οι καιροί είναι χαλεποί και πονηροί καλό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί γιατί «τούτα θα φέρουν και τ’ άλλα». Η μανιχαϊστική προσέγγιση πως αν δεν συμμερίζεσαι τον φολκλόρ πατριωτισμό είσαι ανθέλλην είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Ας την παραμερίσουμε και ας συμπεριφερόμαστε όλοι –πρωτίστως οι εκπαιδευτικοί- με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης…

Μιχάλης Τζανάκης






Αναρτήθηκε από: