Κατσαμά Ελένη (Νέλλη): Γιατί είμαι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος. Γιατί με τους Ενεργούς πολίτες και τον Ηλία Λυγερό - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο Δήμος Ηρακλείου είναι Δήμος των διακρίσεων, των ανισοτήτων, του πλημμελούς ενδιαφέροντος για τα μνημεία που καταρρέουν στο κέντρο και ερειπώνονται στην περιφέρεια του.
Με οδικό δίκτυο επικίνδυνο κι επισφαλές για τους χρήστες του.
Χωρίς επαρκή ηλεκτροφωτισμό, κομβικό ζήτημα για την ασφάλεια των πολιτών.
Είναι Δήμος ανοχύρωτος, με κατασπατάληση φυσικών αγαθών, και περιθωριοποίηση του ανθρώπινου πόρου.
Με συγκρούσεις ισχύος και Δημοκρατίας.
Χωρίς έργο για τον καθ ημέραν βίο.
Με ελλειμματικές Υπηρεσίες που έχουν απεγνωσμένη ανάγκη για ενδυνάμωση με προσωπικό.
Με παράδοση του Δημόσιου χώρου είτε σε τραπεζοκαθίσματα, είτε σε μηχανοκίνητα μέσα.  Πράγμα που δεν ευνοεί τους χρήστες του. Αντίθετα τους εγκλωβίζει .
Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο μετακίνησης στην πόλη, ασφαλές, γρήγορο και φιλικό στο περιβάλλον.Οι Ενεργοί Πολίτες για το κυκλοφοριακό, έχουν σχέδιο που θα «εξασφαλίζει την προσβασιμότητα, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, των θέσεων στάθμευσης, ένα νέο διαφορετικό τρόπο οργάνωσης και συγκρότησης δημοτικής και αστικής συγκοινωνίας. Με μέτρα επίλυσης και όχι μεταφοράς του κυκλοφοριακού προβλήματος».
Επί δεκαετίες απλώς ο Δήμος διαπιστώνει σπασίματα, διαρροές, και ελλείμματα του υδάτινου δυναμικού. Οι Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου έχουν «ολοκληρωμένη πρόταση και πολιτική βούληση για εξασφάλιση, με δημόσια μέσα, του στοιχειώδους αγαθού – του νερού – με επάρκεια για όλους τους δημότες, με στροφή του ενδιαφέροντος στην αξιοποίηση και του Αλμυρού. Εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομίας στην διαχείριση και έλεγχο ροής για μείωση και σταδιακή εξάλειψη των απωλειών».
Τα απορρίμματα ενώ είναι κέρδος για λίγους μπορεί να είναι πόρος για τους πολλούς, με πεδίο κυκλικής οικονομίας, για την δημιουργία θέσεων εργασίας, παραγωγή ενέργειας, χούμους και άλλων προϊόντων όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο.
Απαιτείται άμεση αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας για την δημιουργία κατοικίας στα νέα ζευγάρια. Ωστόσο, συνολικά, ο  κοινωνικός ρόλος του Δήμου πρέπει να είναι διακριτός και συνεχώς αυξανόμενος. «Με δημιουργία νέων παιδικών σταθμών με στόχο την κάλυψη όλων των αναγκών, χωρίς τροφεία και περιορισμούς. Με ασφαλή σχολικά κτίρια και συνεχή φροντίδα κάλυψης των αναγκών τους. Στοχεύουμε σε εργασιακές και εκπαιδευτικές ευκαιρίες σε άνεργους, εξασφάλιση στέγης – τροφής σε άπορους, δημιουργία γηροκομείων και ένα πλατύ δίκτυο κοινωνικής φροντίδας σε όσους έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στην τρίτη ηλικία και σε άνεργους. Η πολιτική μας είναι, εξασφάλιση πρωτοβάθμιας υγείας σε όλους τους δημότες.»
Με έκταση γης υψηλής παραγωγικότητας, ο Δήμος Ηρακλείου έχει επείγουσα ανάγκη τόσο στην κατεύθυνση του πρωτογενούς αλλά και του δευτερογενούς τομέα,  να προχωρήσει σε πολιτικές με ανασυγκρότηση που θα ανατρέψουν την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την ανισότητα και το αίσθημα έλλειψης δημοκρατίας, και θα δώσει σε όλους τους Δημότες, την αίσθηση ταυτότητας και κοινότητας.
Οι Ενεργοί πολίτες, «έχουμε αναπτυξιακό σχεδιασμό για την διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους και δημιουργώντας νέες δομές εξασφαλίζοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Ζητούμενο μας να κάνουμε, μαζί με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, ενέργειες εξασφάλισης, προώθησης προϊόντων, αγορών διάθεσης και κατοχύρωσης σημάτων.
Αξιοποιώντας την Δημόσια και Δημοτική περιουσία σε όλη την έκταση του δήμου για δημιουργία πολιτιστικών, εκθεσιακών χώρων, χώρους προώθησης και προβολής τοπικών προϊόντων και δημιουργία χώρων αναψυχής, πράσινου, αθλητισμού κλπ».
Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι η τροχονόμιση των ανά την επικράτεια περιφερόμενων καλλιτεχνών, ούτε και προνόμιο προσκλήσεων ημετέρων. Οι Ενεργοί Πολίτες, «αγκαλιάζουμε τον  πολιτισμό μέσα κι έξω από την πόλη. Τον πολιτισμό, που  είναι μνήμη και σύγχρονη δράση, είναι η παιδεία μας, είναι η φιλοζωία μας, η καθημερινότητα μας, είναι η αντίσταση μας και η προοπτική μας. Με αξιοποίηση του πλούσιου δυναμικού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε στοχεύοντας σε ένα Ηράκλειο παγκόσμιο κέντρο πολιτισμού. Οι πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παρεμβάσεις επιτέλους πρέπει να υλοποιηθούν με σκοπό την ανάδειξη του πλούτου, της ιστορικότητα του δήμου μας (σε όλη του την έκταση) αναδεικνύοντας την φυσιογνωμία μιας πόλης που έρχεται από μακριά και σκοπεύει να πάει μακριά. Με ολοκλήρωση των σχεδίων οικισμών, ενοτήτων και πόλης, υλοποίηση με γρήγορο βηματισμό, εφαρμογή των παλαιών».
Είναι καιρός να περάσει ο Δήμος από την ανεπαρκή και αναποτελεσματική πολιτική, την πολυδάπανη αλλά και  αντιαναπτυξιακή διαχειριστική , ανορθολογική και μέτρια έως φτωχή διαχείριση, σε ένα Δήμο που το μοντέλο της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης θα έχει τον Δημότη και τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Επομένως, ο Δήμος μπορεί και πρέπει να έχει την ανασυγκρότηση εκείνη που θα καλύπτει πολυδιάστατα τον ρόλο του απέναντι στις τοπικές κοινότητες,  κάθε κοινωνική ανάγκη.
Δεν καταγράφουμε προβλήματα. Τα γνωρίζουμε, έχουμε πρόταση, πρόγραμμα και όραμα για ένα Δήμο για όλους τους Δημότες, με συγκλίσεις, και συγκρούσεις όπου και όποτε χρειαστεί.
Στα προβλήματα απαντάμε με πολιτικές, με  νέα δυναμική, με ανακατατάξεις και αλλαγές απέναντι στην καθεστηκυία αντίληψη, που επιδιώκει επιστροφή στα λάθη του παρελθόντος που πρεσβεύουν ένα αδιέξοδο αμοραλισμό,  σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, επ ωφελεία μιας μικρής παρέας συμφερόντων και ημετέρων.
Ενεργοί πολίτες λοιπόν. Με αξίες και όραμα.
Για έναν Δήμο φιλικό, ανοιχτό και προσβάσιμο. Με προστασία και αξιοποίηση όλων των πόρων του, ανθρώπινων και φυσικών. Όπου τα οφέλη θα επιστρέψουν στον Δημότη.
 





Αναρτήθηκε από: