ΗΡΑΚΛΕΙΟ, η ΠΟΛΗ μας!  Του Γιώργου Χαλκιαδάκη* - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η Πόλη είναι η καθημερινότητά μας. Είναι ο χώρος όπου χιλιάδες πολίτες ζουν και συνυπάρχουν. Εργάζονται, συνεργάζονται και παράγουν. Είναι ο τόπος όπου οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται και καταλαβαίνουν, με συνεκτικό και ενιαίο τρόπο, το ιστορικό παρελθόν αλλά και τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Βιώνουν τις ελλείψεις υποδομών. Ομογενοποιούν στάσεις και συμπεριφορές. Είναι το περιβάλλον που συναντώνται ιδέες και ρεύματα για τη Δημοκρατία, τη Συμμετοχή, την Οικονομία, την Ανάπτυξη, τον Πολιτισμό, την Κοινωνική Δικαιοσύνη, τη Συνοχή και την Αλληλεγγύη. Είναι χώρος Πολιτικής. Όπου δοκιμάζονται, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς, οι λύσεις των προβλημάτων.

Τα τελευταία χρόνια, η Πόλη είναι η «κατοικία» όλο και περισσότερων ανθρώπων. Σύμφωνα με στοιχεία στην Ευρώπη το 75% του πληθυσμού ζει σε πόλεις. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 60%. Τούτη η συσσώρευση πληθυσμού επιδρά στην ίδια του τη ζωή. Δημιουργώντας ανησυχητικές ή εκρηκτικές καταστάσεις όταν τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν οι λύσεις αστοχούν. Όταν οι παρεμβάσεις δε γίνονται έγκαιρα και σχεδιασμένα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση, ο θόρυβος, το κυκλοφοριακό, οι τόνοι των απορριμμάτων, το λιγοστό πράσινο, η καταπάτηση του δημόσιου χώρου και η υποχωρητικότητα απέναντι στα συμφέροντα είναι σύγχρονα προβλήματα. Όπως και η καταρράκωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας από την εντεινόμενη φτώχεια. Τις λογής ανισότητες. Την ανεργία. Τις διακρίσεις απέναντι σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ή μειονοτικές ομάδες, τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες, τα παιδιά ή τα άτομα με αναπηρίες.

Τούτα τα προβλήματα ζητούν τη λύση τους. Όμως στο Ηράκλειο συνηθίσαμε τις καθυστερήσεις. Την αναποτελεσματικότητα. Ανεχθήκαμε την αυθαιρεσία. Υπομονετικά περιμένουμε τις οριστικές και τελεσίδικες απαντήσεις. Σε όλα τα παραπάνω.

Τώρα δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις. Η Πόλη μας πρέπει να γίνει, επιτέλους, ελκυστική. Καθαρή και Υγιής. Με καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό. Με σωστή διαχείριση και διάθεση των αποβλήτων. Με πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και άλλες μορφές ανάκτησης. Πρέπει να γίνει μια Πόλη ευχάριστη. Που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση της με το πράσινο, σεβόμενη τα πάρκα, τις παιδικές χαρές και τα δένδρα της. Που θα σέβεται και θα φροντίζει τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους της.

Έχουμε ανάγκη από μια Πόλη Αποτελεσματική και Βιώσιμη. Με πιο ήσυχους δρόμους και παραχώρηση χώρου στους πεζούς. Με πολιτικές μείωσης της κατανάλωσης, πράσινη μετακίνηση, τοπικές δράσεις για την κλιματική αλλαγή.
Θέλουμε μια Πόλη με αντοχή απέναντι στις φυσικές καταστροφές, ευαίσθητη απέναντι στις κοινωνικές κρίσεις. Με πολιτικές αντιμετώπισης της φτώχειας και της ανεργίας. Πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αντιμετώπισης του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας.

Επιζητούμε μια Πόλη του Πολιτισμού, των Γραμμάτων, της Εκπαίδευσης. Που θα αντιμετωπίσει την έλλειψη ταυτότητας. Την ελλειμματική ανάδειξη της ιστορικής της συνέχειας, των φυσικών, πολιτιστικών και πολιτισμικών της χαρακτηριστικών.

Προσβλέπουμε τέλος σε μια Πόλη Καλοδιοικούμενη και Δημοκρατική. Με μια Δημοτική Αρχή με Όραμα και Ικανότητες. Που να εγγυάται τις δημοκρατικές διαδικασίες και να εμπλέκει τους Δημότες στη λήψη των αποφάσεων. Μια Πόλη που θα δίνει ουσία και περιεχόμενο στην έννοια του Πολίτη-Δημότη.

*Ο Γιώργος Χαλκιαδάκης είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου με το ψηφοδέλτιο ΗΡΑΚΛΕΙΟ-Ενεργοί Πολίτες και υποψήφιο Δήμαρχο τον Ηλία Λυγερό

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ






Αναρτήθηκε από: