Ηλίας Λυγερός: «Το δικό μας σχέδιο έχει προτεραιότητα και αυτή είναι ο άνθρωπος» - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, Ηλίας Λυγερός, μιλά στο Pancreta.gr για τις θέσεις της παράταξης του σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον δημότη του Ηρακλείου, αλλά και το όραμα - σχέδιο για το πως μπορούν να λυθούν αυτά τα ζητήματα με στόχο πάντα τον άνθρωπο!

Σε μία εποχή που η δυσπιστία του Έλληνα πολίτη απέναντι στα πολιτικά πρόσωπα έχει κορυφωθεί, πως πιστεύετε ότι μπορείτε να κερδίσετε την εμπιστοσύνη των δημοτών του Ηρακλείου;

Οι Ενεργοί Πολίτες, η δημοτική μας παράταξη, σε όλη της διάρκεια της προηγούμενης περιόδου, με την συνεχή της παρουσία , τις πρωτοβουλίες, τον προγραμματικό της λόγο, με την συμμετοχική της λειτουργία, προσπάθησε  να δείξει τον άλλο δρόμο   της συμμετοχής, της συνευθύνης. Μοναδική λύση διεξόδου είναι τόσο η ενεργή συμμετοχή όλων μας στα  κοινωνικά δρώμενα, η κατοχύρωση θεσμών συμμετοχής και ελέγχου των πολιτών σε όλα τα επίπεδα άσκησης της εξουσίας, όσο και η άσκηση της εξουσίας να γίνεται με γνώμονα τα πραγματικά δίκαια πολιτών και κράτους, και της επίλυσης των προβλημάτων της  καθημερινότητας. Ειλικρίνεια – σεβασμός –  δράση αξιοπιστία λόγων και πράξεων και συνεχής προσπάθεια είναι εξετάσεις  εμπιστοσύνης και κίνητρο συμμετοχής των πολιτών .  

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ πιο κοντά στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, είναι λογικό να δέχεται πρώτη τα «πυρά» σχετικά με θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωή τους. Ποια έργα πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να ολοκληρώσετε σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να βελτιώσετε την ανάπτυξη του Ηρακλείου σε κάθε επίπεδο;

Η βασική προτεραιότητα διαμόρφωσης και άσκησης δημοτικής διοίκησης πρέπει να είναι ο άνθρωπος και τα σύγχρονα προβλήματα του. Και ποια είναι αυτά ; Πρώτο η εξυπηρέτηση των κοινωνικών του αναγκών (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, γηροκομεία, στέγη, διαβίωση, τρίτη ηλικία, υγεία, εργασία, προβλήματα ειδικών ομάδων κλπ).

Δεύτερο η λειτουργία της πόλης με εξασφαλισμένη καθαριότητα, κυκλοφοριακό, προσβασιμότητα, επάρκεια παροχής  υγιεινού πόσιμου νερού, περιβάλλον με επαρκείς κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους, πράσινο με  το σχεδιασμό και εκτέλεση όλων των απαραίτητων έργων και αναπλάσεων  κλπ.

Τρίτο, η διοικητική και πολιτική λειτουργία του Δήμου. Απαιτείται μια μεγάλη αναγεννητική τομή στο θέμα της  δημοκρατίας, συμμετοχής αποκέντρωσης και ελέγχου από τον κάθε δημότη και τα περιφερειακά όργανα. Να τονώσουμε την συμμετοχή με την χρήση τοπικών δημοψηφισμάτων σε κρίσιμα θέματα. Να γίνει συνολική αναδιοργάνωση Δήμου και εταιρειών και να  ξεκινήσει η υλοποίηση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (edimos ) ώστε να απλοποιηθεί και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των δημοτών με παράλληλη βελτίωση της αποδοτικότητας του Δήμου.

Τέταρτο, ο αναπτυξιακός ρόλος του δήμου με ιδιαίτερη στήριξη πρωτογενή τομέα, τουρισμού και βελτίωση υποδομών και  δικτύων σε  ΒΙΠΕ – ΒΙΟΠΑ. Ο  Δήμος επίσης πρέπει να προσφέρει στήριξη – εκπαίδευση σε άνεργους αξιοποιώντας  και το νέο νομοθετικό πλαίσιο για απασχόληση, κλπ.

Πέμπτο, η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Δήμου Ηρακλείου και ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο  η πόλη  μας.   

Για όλα αυτά υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός. Απαιτούνται πόροι, δυναμικό, οργάνωση, επιστημονική στήριξη και μελέτες. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει δύο επίπεδα. Πρώτο επίπεδο, η επίλυση των καθημερινών μικρών προβλημάτων (καθαριότητα, ποιότητα οδοστρωμάτων, νερό, βελτίωση προσβασιμότητας, πρασίνου και ελεύθερου χώρου, παρεμβάσεις  κοινωνικού χαρακτήρα κλπ) με λύσεις που θα είναι τμήμα ενός συνολικού οραματικού σχεδιασμού. Επίσης η ποιοτική  αποπεράτωση των υφιστάμενων έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και η επίλυση των προβλημάτων στασιμότητας που παρουσιάζουν. Η άμεση εφαρμογή μικρών και μεγάλων λύσεων για κυκλοφοριακό και αναπλάσεις στο σύνολο του Δήμου.  Ακόμα η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και η σωτηρία των μνημείων και κτιρίων που βρίσκονται στο σύνολο της έκτασης του Δήμου. Δεύτερο επίπεδο το οραματικό το οποίο θα αποδώσει στο δήμο την εικόνα και το περιεχόμενο που θέλομε και ονειρευόμαστε. Αυτό απαιτεί προετοιμασία, μελέτες, χρηματοδοτήσεις, και η υλοποίηση του θα προχωρά σταδιακά  με την εξασφάλιση των παραπάνω.

Έχετε αναφερθεί σε κατηγοριοποίηση των έργων με βάση την «ωρίμανσή» τους, την υπάρχουσα χρηματοδότηση, τις δυσκολίες, τα εμπόδια και την αξιολόγηση της πορείας τους. Μιλώντας με οικονομικούς όρους, ουσιαστικά προτείνετε μία ανάλυση SWOT, δηλαδή μία αξιολόγηση της πορείας τους βάση τα Ισχυρά (Strengths) και Αδύναμα (Weaknesses) σημεία τους, τις Ευκαιρίες (Opportunities) και τις Απειλές (Threats) από το περιβάλλον. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό;

Οι παραπάνω οικονομικοί όροι που αναφέρετε είναι ένα μέρος του σχεδιασμού. Δεν καθορίζουν αυτοί συνολικά την επίλυση του προβλήματος. Οι οικονομικές δυνατότητες του Δήμου είναι καλές και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Οι σημερινές  του καταθέσεις ξεπερνούν τα 53 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα όμως οι δαπάνες του για έργα το 2018 ήταν μόνο 2,85 εκ και  το πλεόνασμα εσόδων και εξόδων για το ίδιο έτος ήταν περισσότερα από 8 εκ. ευρώ. Απλά αν σκεφθεί κάποιος, θα αντιληφθεί ότι με κατανάλωση μόνο αυτού του ποσού των 8 εκ. θα μπορούσαν να γίνουν 5 αναπλάσεις σαν την Ίδης – Δικαιοσύνης ή 3 νέοι παιδικοί σταθμοί, και αυτά μόνο με το περίσσευμα μόνο ενός χρόνου, ενώ θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση του. Ταυτόχρονα θα πρέπει να αξιοποιηθούν, προγράμματα ευρωπαϊκά ή του κεντρικού κράτους σε τομείς και δράσεις που απαιτούνται. Επιπλέον σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να σχεδιάσεις δράσεις σε διακρατικό επίπεδο μέσω ειδικών προγραμμάτων στους τομείς καινοτομίας, ενέργειας, περιβάλλοντος κλπ. Η ουσία είναι να έχομε εμείς τον καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις πρωτοβουλίες άρα και τα οφέλη. Ο σχεδιασμός που έχομε είναι συνολικός, περιλαμβάνει την εκτέλεση έργων που μπορούν γίνουν σήμερα, την προετοιμασία έργων και εξοπλισμού που είναι απαραίτητα  και  τις μελέτες προετοιμασίας νέων απαραίτητων δράσεων.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η «ωρίμανση» των τεχνικών έργων απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα, φαντάζομαι ότι είναι η γραφειοκρατία και η εξάρτησή τους από κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Πως μπορείτε να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο, δεδομένου ότι οι πολίτες κρίνουν την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης εκ του αποτελέσματος και μάλιστα σε βάθος πενταετίας;

Η διοίκηση έχει μία συνέχεια και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε. Μια σοβαρή διοίκηση λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα, όπως των ολοκληρωμένων μελετών, της ωρίμανσης και δημοπράτησης έργων ταυτόχρονα. Κάθε ένας τομέας, από τους παραπάνω έχει τις δικές του ενέργειες και χρόνους. Είναι ξεχωριστοί και πρέπει να έχουν μία συνέχεια ώστε να δημιουργούν κενό και να προκαλούν σημαντικό αποτέλεσμα και προοπτική. Σίγουρα μία διοίκηση κρίνεται από το αποτέλεσμα, και όχι από τις δικαιολογίες. Την περίοδο που τελειώνει υπήρχαν πόροι (δημοτικοί, εθνικοί και ευρωπαϊκοί) οι οποίοι δεν αξιοποιήθηκαν. Τα νέα έργα, εκτός από κάποια μικρά, δεν ολοκληρώθηκαν (π.χ Ίδης – Δικαιοσύνης, Καπετανάκειο, Γεωργιάδη, Δερματά, κυκλοφοριακά, σχέδια επεκτάσεων κλπ ). Παρουσίασαν σημαντικά προβλήματα σωστής και ποιοτικής εφαρμογής των μελετών. Η Δημοτική αρχή είχε κυρίως μόνο δικαιολογίες. Το ταμείο του Δήμου από τα 24 εκατ. έφτασε τα 53 εκ. Τα ποσά που απορροφήθηκαν όμως ήταν ελάχιστα (τα έργα όμως που εκτελέστηκαν : 2016 προς διάθεση έργων 16,19 εκ καταναλώθηκαν 2,87 εκ δηλαδή 17,7 % - το 2017 προς διάθεση έργων 23,2 εκ. δαπανήθηκαν για εκτέλεση έργων 3,16 εκ ή 13,6% και το 2018 υπήρχαν προς διάθεση 22,8 εκ και καταναλώθηκαν 2,86 εκ ή 12,54% ). Η αποτελεσματικότητα πολύ μικρή. Όλα αυτά πρέπει να βελτιωθούν και οι προτάσεις των Ενεργών Πολιτών είναι συγκεκριμένες  για τον Νέο Δήμο.       

Οι εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική . Τι αλλαγές  δημιουργεί  και ποιες  είναι οι  νέες  προκλήσεις;

Η νομοθετική μεταρρύθμιση με τον Κλεισθένη ήρθε να αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσλειτουργίες της αυτοδιοίκησης δίνοντας σε κάποιους τομείς προωθητικό χαρακτήρα, όπως είναι το εκλογικό σύστημα, η συμμετοχή και η αποκέντρωση, πλευρές αναπτυξιακού χαρακτήρα και οργάνωσης και λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ κλπ. Επίσης μερικές πλευρές όπως είναι αρμοδιότητες – πόροι – σχέση α και β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζονται μία βαθύτερη και ποιοτικότερη λύση. 

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα αποτυπώσει την ισοτιμία ψήφων – εκπροσώπησης. Η απλή αναλογική απαιτεί την λειτουργία οργανωμένων και με πρόγραμμα δημοτικών παρατάξεων τις οποίες θα χαρακτηρίζει η προσήλωση στους  θεσμούς της συνεργασίας και τις διερεύνησης όλων των προϋποθέσεων εξεύρεσης λύσεων και θετικού αποτελέσματος.  Αυτή  είναι  η πρόκληση και σε αυτή θα κριθούν πολλά.

Ποιο είναι  το κεντρικό  σας  μήνυμα  σε αυτές τις   εκλογές και ποιό  ο στόχος σας  

ΗΡΑΚΛΕΙΟ   ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΝΕΟΣ  ΔΗΜΟΣ  - ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ

Αυτό είναι το σύνθημα μας και αποτυπώνει την διάθεση μας να αλλάξουμε τον δήμο σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, οργάνωσης, εταιρειών, σχέσεων με δημότες, προτεραιοτήτων, χαρακτήρα, οράματος για την πόλη που θέλομε κλπ.

Το δικό μας σχέδιο έχει προτεραιότητα και αυτή είναι ο άνθρωπος και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του. Η ειρήνη, η δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες, η ακεραιότητα, η αλληλεγγύη, η συνεργασία, η συμμετοχή και ο σεβασμός των δικαιωμάτων   όλων είναι οι αξίες μας και αυτές καθορίζουν τα κριτήρια των πολιτικών μας επιλογών αλλά και την κριτική για τους υπόλοιπους υποψήφιους.

Με τις παραπάνω ΑΞΙΕΣ και τον ΝΕΟ ΔΗΜΟ περιγράψαμε και το ΟΡΑΜΑ μας για την πόλη  μας. Τα προαπαιτούμενα για να γίνει πράξη ένα τέτοιο σχέδιο είναι Γνώση  - Αποτελεσματικότητα – Επιμονή  -Σχέδιο - Αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο δυναμικού και πόρων. Και οι Ενεργοί Πολίτες όλη αυτή την πενταετία κατέθεσαν τα παραπάνω με επάρκεια δείχνοντας την  λύση απέναντι στο χθες που απερρίφθη και στο σήμερα που απογοήτευσε.

ΗΛΙΑΣ  ΛΥΓΕΡΟΣ
Επικεφαλής Δημοτικής  ομάδας  ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αναρτήθηκε από:

Χαράλαμπος Τσαγκατάκης

«Όποιος ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και την εικόνα, ελέγχει τον πολιτισμό»
 Allen Ginsberg