Δημοσιεύτηκε

Το άφθαρτο χέρι της Μαρίας της Μαγδαληνής σε Χανιά και Ηράκλειο, τον περασμένο Απρίλιο. Μέσα στον Σεπτέμβριο το Tίμιο Χέρι του Αγίου Σπυρίδωνος μεταφέρθηκε από την Κέρκυρα στη Μόσχα, ενώ στην Αθήνα κατέφθασε και η Ηγιασμένη Χειρ του Αγίου Διονυσίου του εκ Ζακύνθου. Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 χέρια και πόδια αγίων, ντελβέδες και μέντιουμ σαν περιοδεύων θίασος,  έρχονται να μας θυμίσουν πως ο Διαφωτισμός ποτέ δεν κατοίκησε σ’ αυτή τη χώρα. Είναι σχεδόν κανόνας ότι σε εποχές οικονομικής κρίσης  που αυτομάτως συνεπάγεται μια γενική αβεβαιότητα, συχνά ευδοκιμεί και ο σκοταδισμός στην πιο ακραία μορφή του.
Ωστόσο, κοντά στη σύγχυση μεταξύ θρησκείας και θρησκοληψίας, ρεαλισμού και μεταφυσικής, ορθολογισμού και δεισιδαιμονίας ανθούν και λουλουδίζουν και οι μπίζνες. Γιατί, εδώ και καιρό τις προβλέψεις για το μέλλον και τις υποσχέσεις ευτυχίας δεν τις αναλαμβάνουν μόνο οι γραφικές καφετζούδες της γειτονιάς, αλλά και κοσμικές κάτοικοι των Βορείων Προαστίων. Το σπορ αυτό ασκεί, με περισσή ομολογουμένως επιτυχία, και η Μάρα Μεϊμαρίδη, η συγγραφέας του best seller «Οι μάγισσες της Σμύρνης». Σήμερα το μυθιστόρημά της ανεβαίνει στο θέατρο σε χολιγουντιανή μάλιστα παραγωγή. Λίγες μέρες πριν εμφανίστηκε, στην τηλεόραση να ρίχνει την τράπουλα της θείας Κατίνας και να διαβεβαιώνει πως η παράσταση θα σαρώσει. Με λίγη επιείκεια θα αποκαλούσαμε το τηλεοπτικό happening ένα συναφές με το πνεύμα του βιβλίου promotion. Ψάχνοντας όμως στο Διαδίκτυο διαπιστώσαμε πως η εν λόγω κυρία  έχει 5-6 μαγαζιά στην πρωτεύουσα και κάνα δυο εκτός Αθηνών, έχει ιδρύσει φιλοσοφικό σύλλογο όπου διδάσκει Μεταφυσική και κάνει σεμινάρια για επίδοξες μάγισσες μαθαίνοντάς τους να διαβάζουν τα χαρτιά.  Καλεί τα πνεύματα σε εκπομπές με την αντίστοιχη χρέωση, διότι ως γνωστόν οι μικρές πράσινες φλογίτσες  που  αιωρούνται δεν είναι παρά οι ψυχές οι οποίες βεβαίως βεβαίως έχουν οδοιπορικά έξοδα. Τι πουλάει πανάκριβα σε όλες αυτές τις εμπορικές δραστηριότητες που ανεβάζει μάλιστα στο youtube; Ελπίδα στους αφελείς, γνώση στους αδαείς, και βαρύ αναισθητικό σε όσους την ανέχονται.  Με βότανα, μαντζούνια, φίλτρα και μπουγιούμια, ελληνιστί μάγια, υπόσχεται τα πάντα. Το στεφανάκι της Αλθαίας είναι αρκετό για να ευτυχήσει ένας γάμος. Το θυμιατό του Μπουγκ βοηθά να  πάνε πρίμα οι δουλειές. Με το σεβνταλέ φέρνεις πίσω τον/ην αγαπημένο/η σου. Άλλωστε, όπως διατείνεται η ίδια είτε «πάει κάποιος σε ψυχαναλυτή πέντε ώρες, είτε έρθει να του κάνω ένα ξόρκι, το ίδιο αποτέλεσμα θα εισπράξει». Σκόνη η επιστήμη με την ασπρόσκονη της Μάρας.
Είναι απορίας άξιον πώς δεν την έχουν ανακαλύψει ακόμα οι φεμινιστικοί σύλλογοι  για να τους γράψει τον ύμνο της γυναίκας. Στο ρεφρέν «ξέρετε  κάποιον πιο γρήγορο και πιο ανώδυνο τρόπο να γίνει μια γυναίκα πλούσια σε μια ώρα όσο δηλαδή κρατάει το μυστήριο του γάμου;» Ακόμη, χρήσιμο πολύ για  τους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ, ώστε να ευοδωθεί  η συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν το άρωμα Ζάφερ αρκεί να κάνουν μ’ αυτό το σχήμα του σταυρού στον αφαλό τους.
Ίσως τελικά να είμαστε εμείς οι αφελείς που, περιφρονώντας τα μυστικά της Τουρκάλας Αττάρτης,  χάνουμε την ευκαιρία μ’ ένα ρόδο της Ιεριχούς να ξεκάνουμε τους εχθρούς μας. Που δεν καταφεύγουμε στη μέθοδο της «κολοκυνθοπληγίας» του Ροΐδη και αφήνουμε την καπάτσα Σμυρνιά να θησαυρίζει μέσα σε μια νύχτα. Μόνο που η νύχτα αυτή είναι βαθιά και δεν έρχεται από την μακρινή Ανατολή αλλά από τον σκοτεινό Μεσαίωνα.
 

Αναρτήθηκε από:

Χρύσα Κακατσάκη

Τα όνειρα είναι πολύ σκληρά για να τ' αντέξεις!!!