18 Σεπτεμβρίου 1964. Οι βασιλικοί γάμοι στην Αθήνα - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1964 η Αθήνα γνώρισε στιγμές μεγαλείου και χλιδής με τον γάμο του βασιλιά των Ελλήνων Κωνσταντίνου Β’ και της Δανής πριγκίπισσας Άννας Μαρίας. Ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος επίσημος γάμος εν ενεργεία μονάρχη που έγινε στην Ελλάδα και προσήλκυσε το γενικό ενδιαφέρον.

Το μυστήριο του γάμου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β’, συνεπικουρούμενος από τον πρωθιερέα των ανακτόρων, αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Κοτσώνη, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών επί δικατορίας. Από εκκλησιαστικής πλευράς, στη γαμήλια τελετή παρέστησαν 104 πατριάρχες, αρχιεπίσκοποι και αρχιερείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τα χρυσοΰφαντα άμφιά τους. Η καθολική συμμετοχή των ηγετών της ορθοδοξίας προσέδωσε πανορθόδοξο χαρακτήρα στο γεγονός, επειδή ο Κωνσταντίνος ήταν ο μοναδικός εν ενεργεία ορθόδοξος βασιλιάς.

Πηγή

Ένας θάνατος, δέκα τραυματισμοί και εκατό λιποθυμίες

Την επόμενη της τελετής η αστυνομία ανακοίνωσε τα ευχάριστα και τα δυσάρεστα στατιστικά της εκδήλωσης: “Κατά τους υπολογισμούς αξιωματικών της Αστυνομίας ένα εκατομμύριο περίπου άτομα παρακολούθησαν την χθεσινήν γαμήλιον βασιλικήν τελετήν. Ένα άτομο απέθανε, συνέπεια καρδιακής προσβολής και περί τα 100 άλλα ελιποθύμησαν, μεταφερθέντα εις τα διάφορα πρόχειρα ιατρεία που είχεν εγκαταστήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός εις διάφορα κεντρικά σημεία της πόλεως καθώς και εις τον Σταθμόν Πρώτων Βοηθειών. Επίσης δέκα άτομα ετραυματίσθησαν συνεπεία πτώσεων λόγω του συνωστιμού. Εξ αυτών τα τρία σοβαρότερον μετεφέρθησαν εις κλινικάς του ΙΚΑ”.

Σημαντική ήταν η παρουσία της ελληνικής επαρχίας. Μπορεί σήμερα τα νούμερα να μην προκαλούν εντύπωση όμως για την εποχή ήταν είδηση: “ Υπολογίζεται ότι κάπου 2.500 αυτοκίνητα, λεωφορεία, πούλμαν ήρθαν γεμάτα ειδικά από διάφορες επαρχιακές πόλεις για τους γάμους. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός 300 περίπου κάρων που πέρασαν από την Ελευσίνα προς την Αθήνα”.

Η πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”: κατά τους χθεσινούς γάμους έκαναν την εμφάνιση τους δύο καινούργια στοιχεία, που δεν υπήρχαν σε άλλες επίσημες εκδηλώσεις και πανηγυρισμούς. Πρώτον η λειτουργία του συστήματος τηλεοράσεως, που μετέδιδε αμέσως όλες τις φάσεις των γεγονότων και δεύτερον η καθιέρωση του αμερικάνικου εθίμου, να εκφράζει το κοινό την συγκίνηση του πετώντας... μικρά κομμάτια χαρτιού, από τα μπαλκόνια και τις ταράτσες, προς τους τιμώμενους. Πάνω από 300 συσκευές τηλεοράσεως “έπιασαν” χθες την αναμετάδοση της τελετής των βασιλικών γάμων σε όλη την Αθήνα. Οι 70 από αυτές τοποθετήθηκαν από την ιταλική R.A.I. και οι υπόλοιπες ανήκουν σε διάφορους ιδιώτες και επιχειρηματίες, που τις είχαν εγκαταστήσει στις βιτρίνες των καταστημάτων τους, για διαφημιστικούς λόγους. Ο κόσμος έτρεξε να παρακολουθήσει τόσο το μεταδιδόμενο πρόγραμμα όσο και την λειτουργία της μεγάλης άγνωστης για την χώρα μας που λέγεται “τηλεόραση”.

Νωρίτερα είχε δοθεί η ενημέρωση ότι οι Αθηναίοι και οι Πειραιώτες που έχουν συσκευές τηλεοράσεως και επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν την γαμήλια πομπή θα έπρεπε η “αντέννα λήψεως” να έχει κατεύθυνση προς τον Λυκαβηττό, όπου έχει εγκατασταθή ο πομπός.

Η τελετή αναμεταδόθηκε και τρεις ώρες μετά την ζωντανή μετάδοση έτσι ώστε ο Κωνσταντίνος να είναι ο πρώτος γαμπρός στην Ελλάδα που θα έβλεπε τον γάμο του από την τηλεόραση. Πέρα από τους καταστηματάρχες τηλεόραση είχε τοποθετηθεί για το γεγονός στο σπίτι του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου ενώ τυχεροί ήταν και “οι ασθενείς των μεγάλων νοσοκομείων, όπου κατ΄επιθυμίαν του Βασιλέως η R.A.I. ετοποθέτησε δέκτας”.

Πηγή






Αναρτήθηκε από: