Να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Είναι δύσκολο ν' αναλύσουμε την έννοια του ενστίκτου και της διαίσθησης, αφού θεωρούνται έννοιες, που δεν έχουν κάποια σχέση με τη λογική. Περισσότερο, θα έλεγα, είναι προϊόντα μιας εσωτερικής παρόρμησης, που στόχο έχουν να μας αφυπνίσουν και να μας “συμβουλεύσουν”.

Πολλοί άνθρωποι, εμπιστεύονται τυφλά το ένστικτό τους και παίρνουν τις αποφάσεις τους καθοδηγούμενοι από αυτό. Δεν αφήνουν δηλαδή  αρχικά, τη λογική να επεξεργαστεί τα εκάστοτε δεδομένα μιας κατάστασης κι έπειτα να πράξει αναλόγως. Είναι πιο αυθόρμητοι σε όσα λένε, σε όσα τολμούν κι αυτό τους κάνει ξεχωριστούς.

Όταν κάτι μέσα σου, σου λέει πως πρέπει να στείλεις αυτό το μήνυμα που συντάσσεις στο κεφάλι σου όλη μέρα, τότε στείλτο. Όταν η διαίσθησή σου, σε παροτρύνει να πάρεις τηλέφωνο εκείνον που εξαιτίας του ξενυχτάς τα βράδια, τότε πάρε τον. Μην προσπαθείς να εκλογικεύεις κάθε λεπτό, τα συναισθήματά σου.

Ορισμένες φορές, είναι προτιμότερο να τολμάμε να πραγματοποιούμε όσα νιώθουμε, παρά να καταπιέζουμε τους εαυτούς μας, σκεπτόμενοι πως “δεν είναι σωστά ή λογικά” όσα μέσα μας ουρλιάζουν να βγουν στην επιφάνεια.

Αν το ένστικτο μπορεί να θεωρηθεί μια μορφή ενέργειας την οποία όλοι μας κατέχουμε, τότε δεν έχουμε παρά να προσπαθήσουμε να εξοικιωθούμε μαζί της και να την ακούμε όσο πιο προσεκτικά μπορούμε. Συνήθως, δεν πέφτει ποτέ έξω. Πόσες φορές έχουμε ξεφύγει από καταστάσεις ή άτομα με τα οποία, ενώ δεν είχαμε κάποιο ουσιαστικό λόγο ν' απομακρυνθούμε, κάτι στο στομάχι μας, μας ωθούσε σε μια τέτοια δραστική απόφαση;

Σίγουρα λοιπόν, ενώ δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με το νου, τη διάσταση και την έννοια της διαίσθησης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως λειτουργεί μέσα μας, σαν μία μορφή πυξίδας. Με άλλα λόγια, είναι ένα δώρο που μας έχει δοθεί κι εμείς οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε.

Επομένως, το προαίσθημα, βοηθάει την κρίση μας και συμβάλλει στις αποφάσεις που καλούμαστε να λάβουμε. Αν αρχίσουμε να το εμπιστευόμαστε, ίσως αλλάξουν αρκετά πράγματα στη ζωή μας.

Ισως αρχίσουμε να ζούμε για εκείνα που πραγματικά θέλουμε κι ίσως ξεκινήσουμε να διεκδικούμε ένα μέλλον βασισμένο σε αυτό το υποσυνείδητο  “θέλω” που ενυπάρχει μέσα μας, μαζί με τις βαθύτερες και πιο αληθινές επιθυμίες μας..

Εσύ θ' αρχίσεις να εμπιστεύεσαι το ενστικτό σου, ή θα επιμένεις να το καταπιέζεις;

Νάνσυ Γιοβάνογλου






Αναρτήθηκε από:

Νάνσυ Γιοβάνογλου

Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς;