Η κοινή λογική δεν είναι τόσο αυτονόητη - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Όπως είχε πει κι ο Βολταίρος, «η κοινή λογική, δεν είναι και τόσο κοινή». Και πράγματι, πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας, να απορεί με αντιδράσεις κι απόψεις τρίτων.

«Πως γίνεται να μην το σκέφτηκε αυτό;».

Κι όμως, κάποιες φορές οι άνθρωποι κάνουν από μόνοι τους τα πράγματα πιο δύσκολα κι επιλέγουν έναν πιο σύνθετο τρόπο σκέψης, μ’ αποτέλεσμα να μας φαίνεται περίεργο που δε λειτούργησαν τη δεδομένη στιγμή, με βάση την κοινή λογική.

Τη λογική, στη διδάσκει κάποιος; Άραγε μας εκπαιδεύουν από μικρή ηλικία να σκεφτόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο κι έτσι, καθώς μεγαλώνουμε, να είναι ακόμα πιο επίπονο να δούμε τα πράγματα με άλλα μάτια;

Πώς όμως, κάποια άτομα δε σκέφτονται «όπως θα έπρεπε» και δε λένε ή δεν πράττουν τα αυτονόητα; Πώς κάποιες αξίες δεν είναι κοινές για όλους μας; Γιατί κάποιοι να υπερασπίζονται  την αγάπη, την ελευθερία, την ειρήνη, τα ίσα δικαιώματα για όλους, ενώ κάποιοι άλλοι να θεωρούν τον πόλεμο ως λύση; To μίσος, ως λύση; Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν εκείνοι που η λογική τους, δεν έχει λογική.

Πολλά τα ερωτήματα κι η απάντηση, φαντάζομαι, βρίσκεται κάπου στη μέση· κάποιοι έχουν χάσει την κοινή λογική. Ανάμεσα μας, ζουν τόσα διαφορετικά άτομα, που ο καθένας απ’ αυτούς, θεωρεί πως έχει δίκιο!

Έτσι λοιπόν, αν τύχει να  βρεθείς σε μια παρέα, θα ακούσεις να εκφράζονται και διαφορετικές απόψεις. Με κάποιες θα συμφωνήσεις, με κάποιες θα τρομάξεις, θα αηδιάσεις, θα σαστίσεις. «Είναι δυνατόν να σκέφτεται έτσι για τα ζώα, για τους άπορους, για τις γυναίκες, για τα λεφτά;».

Από την πρώτη στιγμή λοιπόν, θα αντιληφθείς πως δεν έχεις τίποτα κοινό με αυτές τις απόψεις, δε σε βρίσκουν πουθενά σύμφωνο και δε συμβαδίζουν με το δικό σου σύστημα αξιών.  Επομένως, απομακρύνεσαι κι επιδιώκεις να περνάς χρόνο με τα άτομα που μοιράζεστε τον ίδιο τρόπο σκέψης, την ίδια κοινή λογική.

Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως κάθε άνθρωπος εκφράζεται, λειτουργεί, πράττει με τη δική του λογική. Κάποιοι, μπορεί να ενστερνίζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης, ενώ κάποιοι άλλοι, μπορεί να τον θεωρούν παράλογο και χωρίς υπόσταση.

Γι’ αυτό το λόγο, όποτε έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε τα άτομα που θα συναναστρεφόμαστε, σίγουρα επιλέγουμε εκείνα, που πρεσβεύουν τα ίδια «πιστεύω» με εμάς και που η κοινή λογική, είναι κοινή και ταυτόσημη.

Νάνσυ Γιοβάνογλου






Αναρτήθηκε από:

Νάνσυ Γιοβάνογλου

Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς;