Τι είναι Τέχνη; - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Κάθε μορφή τέχνης, είναι αδιαμφισβήτητα, ένα μέσο έκφρασης. Οι καλλιτέχνες λοιπόν, προσπαθούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με διάφορους τρόπους και να διοχετεύσουν την ενέργειά τους, παράγοντας έργο.

Αυτό το έργο, έχει την ικανότητα να συμπαρασύρει κι άλλους ανθρώπους, σ’ ένα ταξίδι γεμάτο εικόνες και συναισθήματα. Η δημιουργία, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόλαυση. Ένα έργο τέχνης, μπορεί να βρίθει από αγάπη, πόνο, έρωτα, σκοτάδι και φως. Ίσως, όσο περισσότερα αντιφατικά συναισθήματα κουβαλάει, τόσο περισσότερη δυναμική να το διακατέχει.

Τι είναι όμως η τέχνη;

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, η τέχνη είναι σαν μίμηση και αναπαράσταση της πραγματικότητας.

Θεωρώ, πως η τέχνη βρίσκεται παντού γύρω μας, αρκεί να έχουμε την αντιληπτική ικανότητα να τη ξεχωρίσουμε. Βρίσκεται στη φύση, πηγάζει από μέσα μας και ανήκει στους ελεύθερους ανθρώπους. Σε όσους δε φοβούνται να συγκινηθούν, να δημιουργήσουν, να αγγίξουν την καταστροφή κι έπειτα να αναγεννηθούν.

Αρχίστε να παρατηρείτε τα σύννεφα, τα πρόσωπα των περαστικών καθώς σας προσπερνούν βιαστικά, τα κτίρια που κουβαλάνε τόσες αναμνήσεις, τα δέντρα και οτιδήποτε άλλο μέχρι χθες κοιτούσατε, αλλά δε βλέπατε πραγματικά.

Ύστερα, διαβάστε ένα βιβλίο ή προσπαθήστε οι ίδιοι να γράψετε κάτι, ακούστε ή δημιουργήστε μουσική, ζωγραφίστε ένα σκίτσο, χορέψτε, αγαπήστε εκείνους που σας αγαπούν και χωρίς να το έχετε καταλάβει θα συνδεθείτε εκείνη τη στιγμή, με όλα τα έργα τέχνης που έχετε έρθει ποτέ σε επαφή.

Η τέχνη είναι τα πάντα. Είναι προνόμιο και λύτρωση. Είναι ένας καμβάς κι ένα πινέλο που απλά λαχταρούν τα χρώματα της ψυχής μας, να δώσουν ζωή σε καθετί νεκρό…

Art is a way of survival…

Νάνσυ Γιοβάνογλου






Αναρτήθηκε από:

Νάνσυ Γιοβάνογλου

Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς;