Η συνταγή για την ευτυχία - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί ορισμένοι να έχουν χτίσει μία ευτυχισμένη ζωή κι άλλοι πάλι, να νομίζουν ότι την έχουν, ζώντας όμως, σε έναν ψεύτικο μικρόκοσμο. Σίγουρα η έννοια της ευτυχίας, είναι κάπως υποκειμενική, αφού ο καθένας την αντιλαμβάνεται με το δικό του τρόπο και έχει τα δικά του κριτήρια σχετικά με αυτήν.

Το να είναι κάποιος ευτυχισμένος, είναι στο χέρι του. Σε μικροπράγματα μπορεί κανείς να βρει τη χαρά και το νόημα της ζωής. Η συνταγή για την ευτυχία δε μετριέται σε γραμμάρια ή είναι γραμμένη σε ένα τετράδιο με συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις.

Αντίθετα, πηγάζει από μέσα σου. Αρκεί ένα τραγούδι, για να σε κάνει χαρούμενο ή ένα χαμόγελο ενός περαστικού, για να σου φτιάξει τη διάθεση. Αν είσαι σε θέση να αντιληφθείς αυτές τις μικρές, χαριτωμένες στιγμές μέσα στη μέρα, οι οποίες σημαίνουν πολλά παραπάνω απ’ όσο νομίζεις, τότε θα νιώσεις έστω και για λίγο, αυτήν την πολυπόθητη λέξη.

Ευτυχία ή αλλιώς εκπλήρωση επιθυμιών και ικανοποίηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν τον εαυτό τους καθημερινά όλο και περισσότερο, πνίγοντας και καταπιέζοντας την εσωτερική τους ανάγκη να αισθανθούν πλήρεις. Σίγουρα η κοινωνία που ζούμε, δε βοηθάει να πετύχουμε με ευκολία, μία ισορροπημένη ζωή, γεμάτη ηρεμία κι όνειρα. Αυτό όμως, δε σημαίνει πως πρέπει να παραδώσουμε τα όπλα και να βυθιστούμε στο σκοτάδι.

Οι μικρές δόσεις χαράς είναι γύρω μας· αν βάλουμε στην άκρη τις ανησυχίες και τα προβλήματά μας, θα εστιάσουμε στα θετικά ερεθίσματα που μας περιτριγυρίζουν, αποβάλλοντας έτσι από πάνω μας, το περιττό άγχος και την απαισιοδοξία.

Σύμφωνα βέβαια και με τον Αριστοτέλη, η ευδαιμονία είναι για τον άνθρωπο αποκλειστικά αυτοσκοπός, είναι ενέργεια κι ένα σύνολο πράξεων κι όχι μόνο γνώσεων. Επομένως, όλοι μας μπορούμε να «μάθουμε» να είμαστε ευτυχισμένοι.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι βασικό: μόνιμη ευτυχία, δεν υπάρχει. Η ζωή, κουβαλάει πέρα από χαρές κι ορισμένες αναποδιές, οι οποίες συμβάλλουν, στο να εκτιμήσουμε ακόμη περισσότερο, τις μικρές στιγμές ευτυχίας.

Αν αλλάξουμε τρόπο σκέψης, καθαρίσουμε το μυαλό μας και συνειδητοποιήσουμε πως η δική μας ευτυχία, δεν πρέπει να εξαρτάται από τους άλλους, αλλά πηγάζει από μέσα μας, τότε θα είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην εσωτερική πληρότητα.

Γράφει η Νάνσυ Γιοβάνογλου






Αναρτήθηκε από:

Νάνσυ Γιοβάνογλου

Η ποίηση είναι για τους ευφυείς ή για τους τρελούς;