Εκλογές ΔΗΣΥ - Ναι σε πολιτικές θέσεις όχι σε «πασαρέλα» υποψηφίων - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Η δημοκρατική παράταξη έχει μια μεγάλη ευκαιρία και ευθύνη να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου για τη διακυβέρνηση της χώρας και την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για αυτό το λόγο η διαφαινόμενη επιτυχής υλοποίηση της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε με στόχο τη σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων  και την αναγέννηση της σοσιαλδημοκρατίας και του σοσιαλισμού στην Ελλάδα, αιφνιδίασε πολλούς.

Αιφνιδίασε κάποιους και από αυτούς οι οποίοι τώρα συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού του νέου φορέα και οι οποίοι είχαν αποστασιοποιηθεί ή αποδοκίμαζαν το εγχείρημα.

Η συμπόρευσή τους και η εν τέλη στράτευσή τους – κάτι το οποίο είναι στα υπέρ τους-  λειτούργησε ιδιαίτερα θετικά και δημιούργησε την προσδοκία μιας δυνατής, προοδευτικής παράταξης, η οποία θα έχει ξεχωριστό, διακριτό και πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ωστόσο για να γίνουν πράξη τα παραπάνω,  απαραίτητο και κρίσιμο ζήτημα είναι στην παρούσα φάση να καταγραφούν οι βασικές αρχές και οι θέσεις καθενός από τους υποψηφίους ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποιές είναι οι διαφορές και ποιές οι κύριες προτεραιότητές τους.

Είναι θετικό ότι οι υποψήφιοι αρχηγοί αρχίζουν και ξεπερνούν τα διαδικαστικά, τεχνικά θέματα και προχωρούν στα πολιτικά, τα οποία οι πολίτες αναμένουν να ακούσουν.

Κύριο ζητούμενο επομένως είναι να παρουσιαστούν συστηματικά οι θέσεις των υποψήφιων σε δυο επίπεδα:

Α) οι βασικές αρχές τους και οι προτάσεις τους για την επόμενη μέρα ως προς τη συγκρότηση της ΔΗΣΥ.

Είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζουμε ποια θα είναι η πρόταση κάθε υποψηφίου για την υπόσταση του νέου φορέα

Β) οι πλατφόρμες προτάσεων με συγκεκριμένες λύσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Και επιμένω στην διατύπωση λύσεων για τα κρίσιμα διλλήματα και όχι γενικεύσεις και εκθέσεις ιδεών. Ιδιαίτερα χρήσιμο θα ήταν να συμφωνήσουν οι υποψήφιοι/ες να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε προσδιορισμένους εκ των προτέρων βασικούς άξονες, όπως για παράδειγμα : Δημόσια Διοίκηση- Παιδεία- Υγεία/Περιβάλλον – Ανθρώπινα Δικαιώματα- Οικονομία/Ανάπτυξη.

Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι οι παραπάνω θεματικές ενότητες απαιτείται να καταλήξουν σε ένα βιώσιμο και δίκαιο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση με ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες παραμέτρους.

Αυτό θα είναι τελικά και το «καταλυτικό όπλο στη φαρέτρα μας» απέναντι στους βερμπαλισμούς και στα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στο συντηρητισμό της ΝΔ.

Έχουμε την ευκαιρία με την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά και την συμπόρευση των δυνάμεων από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, τις κινήσεις αλλά και σημαντικές προσωπικότητες  να συγκροτηθεί μια δυναμική, δημοκρατική παράταξη, ενάντια σε εθνολαϊκιστικά μορφώματα και «ιδιόρρυθμους συγκυβερνόντες».

Είναι κοινά αποδεκτό ότι κατά το παρελθόν το ΠΑΣΟΚ επέφερε καταλυτικές τομές σε σχέση με το τοπικό και το περιφερειακό κράτος, την αυτοδιοίκηση και τις αρμοδιότητές της, την αναδιανομή του πλούτου, την ισότητα και το οικογενειακό δίκαιο.

Απαιτείται ταυτόχρονα, με αυστηρούς και καίριους μηχανισμούς, η εξάλειψη  φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής τα οποία δυστυχώς δεν περιορίστηκαν με αποτέλεσμα να παραμένουν ως «βαρίδια» στην πορεία μας.

Η καθαρή, ριζοσπαστική πρόταση που θα φέρει η ΔΗΣΥ με το νέο ή τη νέα αρχηγό της, την επόμενη μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δύναται να κάνει τη διαφορά ίσως και την ανατροπή.

Με προϋπόθεση τη μαζική συμμέτοχη των προοδευτικών πολιτών, της νέας γενιάς, των γυναικών, οι οποίοι θα αποτελέσουν σταθερούς και ενεργούς εμπνευστές του νέου εγχειρήματος με δημοκρατικές διαδικασίες και αντιπροσωπευτικότητα, με διαγενεακή αλληλεγγύη και χωρίς αποκλεισμούς να συγκροτηθεί ένας σύγχρονος φορέας.

Αναμένονται επομένως με μεγάλο ενδιαφέρον, οι προτάσεις των υποψηφίων για την επόμενη μέρα, ώστε να επιλεχθεί  η εναλλακτική εκείνη που θα εκφράζει την πλειοψηφία των πολιτών και θα αποτελέσει το όραμα του κοινού μας μέλλοντος.

Ζέφη Δημαδάμα






Αναρτήθηκε από:

Ζέφη Δημαδάμα

Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος - Διδάσκουσα (ΕΔΙΠ), Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πάντειο Παν/μιο