Όταν η λογική κέρδισε το παραλογισμό... - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

  φωτο διαδίκτυο

Η δημοκρατία σε ένα κράτος κρίνεται ως επιτυχημένη αν καταφέρνει εκτός από τα δικαιώματα της πλειοψηφίας να περιφρουρεί με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο τα δικαιώματα των μειοψηφιών εντός της κοινωνίας ειδικά όταν αφορούν θέματα όπως η σεξουαλικότητα και ο προσδιορισμός της ταυτότητας φύλου.

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τη ταυτότητα φύλου, ένα  τμήμα της κοινωνίας που σκόπιμα από τη πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί στο περιθώριο, έρχεται στο προσκήνιο. Αυτό που για τόσα χρόνια εθεωρείτο παραλογισμός, έστω και αργά γίνεται αυτονόητο. Δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και εξευτελιστικές διαδικασίες τα άτομα αποκτούν πλέον με τρόπο αδιαμφισβήτητο τη δυνατότητα όχι απλώς και μόνο να προσδιορίζουν τη σεξουαλικότητα τους αλλά και να προσδιορίζουν και τη ταυτότητα φύλου. Δε γίνεται στο όνομα της παράδοσης, της οικογένειας και της θρησκείας  να αποκλείονται άτομα από το κοινωνικό σύνολο και να περιθωριοποιούνται, διότι με αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται ο κοινωνικός αυτοματισμός με οδυνηρές συνέπειες. Στο όνομα των παραδόσεων και των ηθικών αξιών έχουν γίνει τα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα με αποτέλεσμα η αναγκαιότητα χειραφέτησης των μαζών για ισότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στη διαφορετικότητα να αποτελούσαν απλώς και μόνο φιλολογικές αναλύσεις.

Δε γίνεται να ζούμε σε μια δημοκρατία εκ περιτροπής. Δε γίνεται εν ολίγοις σε θέματα που είναι «εύπεπτα» για τη κοινωνική πλειοψηφία και παράλληλα «βολικά» για το πολιτικό σύστημα η πολιτεία κατ’ αρχήν να εμφανίζεται με μανδύα φιλελευθερισμού και προοδευτικότητας και σε θέματα που αποτελούν εδώ και χρόνια ταμπού να μπαίνει ο μανδύας της συντήρησης και της μισαλλοδοξίας για να μη δυσαρεστηθεί το στενό κομματικό ακροατήριο. Σε αυτή τη περίπτωση η μια από τις βασικότερες αξίες της δημοκρατίας που είναι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα κινδυνεύει να καταργηθεί. Όπως είναι επιβεβλημένος ο σεβασμός του πολιτικού αυτοπροσδιορισμού έτσι ακριβώς και σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό είναι επιβεβλημένος ο σεβασμός στον σεξουαλικό αυτοπροσδιορισμό και στη ταυτότητα φύλου.

Το θέμα της ταυτότητας φύλου είναι ένα θέμα κοινωνικό και θέμα θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς επιβίωσης για τους άμεσα ενδιαφερόμενους και αυτό διότι η απουσία ενός θεσμικού πλαισίου κατοχύρωσης της ταυτότητας με τρόπο που θα διασφάλιζε την αξιοπρέπεια των ατόμων αυτών οδηγούσε σε ακραίες καταστάσεις όπως την αυτοκτονία. Όποιος προσπάθησε το συγκεκριμένο ζήτημα να το εκμεταλλευτεί για μικροκομματικούς λόγους ώστε να προσεγγίσει ακροδεξιές ψήφους θα το πληρώσει στη κάλπη αλλά πολύ περισσότερο στη συνείδησή του μετέπειτα. Άλλα το ποιος έχει συνείδηση και ποιος όχι για να πληρώσει τη πολιτική του στάση είναι πλέον προφανές εντός της κοινωνίας.

Γράφει ο Λευτέρης Ταμιωλάκης






Αναρτήθηκε από: