ΜΙΑ  ΜΑΥΡΗ  ΦΟΡΝΤ... Ζωγραφιές οχημάτων προγενεστέρας εποχής - Ειδήσεις Pancreta

Δημοσιεύτηκε

Το κοινό του Ηρακλείου θα έχει την ευκαιρία να δει να υλοποιείται μια ιδέα πρωτότυπη, στον χώρο της τέχνης μια σπουδαία έκθεση ζωγραφικής με θέμα το παλιό, ιστορικό αυτοκίνητο.
Συνδιοργανωτές της έκθεσης είναι δυο φορείς της πόλης μας, που με τις δράσεις τους δίνουν παλμό στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του τόπου. Πρόκειται για τη Λέσχη Κλασικών Οχημάτων και το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου.
Τη ΛΕ.Κ.Ο. αποτελούν άνθρωποι με αγάπη για το κλασικό αυτοκίνητο και την ιστορία του. Με μεράκι, προσωπική εργασία και οικονομικό κόστος, άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγάλο, αναπαλαιώνουν και διασώζουν αυτοκίνητα που άφησαν εποχή. Μοναδικό τους όφελος η απόλαυση που προσφέρει το αποτέλεσμα και οι εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνουν: εκδρομές, μικρές βόλτες και αγώνες αυτοκινήτου με ή χωρίς χρονόμετρο, πάντα με σεβασμό στις ανάγκες του αυτοκινήτου και με στόχο τη χαρά της συμμετοχής και τον δεσμό φιλίας και συνεργασίας που προσφέρει η κοινή ενασχόληση με το αντικείμενο. Παράλληλα, βρίσκονται πάντα στη διάθεση των φορέων της πόλης σε κάθε άλλη εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα.
Επιδίωξη της ΛΕ.Κ.Ο. είναι η διάσωση όσο γίνεται περισσότερων αυτοκινήτων, κυρίως αυτών που διακρίθηκαν στην εποχή τους λόγω της τεχνολογίας ή της αισθητικής τους, ώστε να μην καταλήξουν να γίνουν παλιοσίδερα χωρίς αξία.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται η κοινωνική σημασία του αυτοκινήτου, όχι μόνον ως τρόπος μετακίνησης αλλά και ως μέσον κοινωνικής καταξίωσης, πράγμα που αποτέλεσε και το όνειρο του μέσου Έλληνα, κυρίως μετά από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Πολλά, μάλιστα, από τα αυτοκίνητα αυτά κρύβουν μια προσωπική ιστορία αλλά έχουν και μεγάλη συναισθηματική σημασία για τους ιδιοκτήτες τους μιας και ανήκαν στην οικογένειά τους από την αρχή της κυκλοφορίας τους.
Το Μ.Ε.Τ.Η., που είναι μια μικρή κοιτίδα πολιτισμού στην πόλη του Ηρακλείου  ανταποκρίθηκε θερμά στην πρόσκληση-πρόκληση της ΛΕ.Κ.Ο. για την υλοποίηση της έκθεσης,
Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 7 το απόγευμα , θα διαρκέσει δε μέχρι την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου και  θα είναι ανοικτή για το κοινό από 18.00 - 20.00 κάθε μέρα εκτός από Σάββατο και Κυριακή.
Τίτλος της έκθεσης είναι «Μια μαύρη Φορντ…», δανεισμένος από το γνωστό τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι, όπως το ερμήνευσε η Μάρω Κοντού στο επιτυχημένο μιούζικαλ «Οδός ονείρων» του 1962.
Την ημέρα των εγκαινίων θα δώσουν χρώμα και τα καλογυαλισμένα κλασικά αυτοκίνητα-μέλη της ΛΕ.Κ.Ο., τα οποία θα βρίσκονται στον χώρο της μικρής πλατείας που βρίσκεται κοντά στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών. Το κοινό θα έχει έτσι την ευκαιρία να θαυμάσει την αισθητική μιας άλλης εποχής που, μαζί με το συναίσθημα που τη συνοδεύει, θυμίζει σε όλους μας τα σπουδαία βήματα που έκανε ο άνθρωπος για να βελτιώσει σε κάθε επίπεδο τη ζωή του.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Αρχιμανδρίτη Μαρία - Αθανασίου Εύα - Αλατσάκης Χρίστος - Δήμος Τάσος - Επταμηνιτάκης Γιάννης - Μαργαρώνη Λυδία - Παρασκευοπού-λου Κωνσταντίνα - Έφη Μάνου - Δουκουμετζάκης Μιχάλης - Μανολα-κάκη Λίλιαν - Σύλβια Πετσούρα -Δημητράκης Γιάννης - Σπαντιδάκη Ελένη - Χανιαδάκη Ελένη -Παπαδάκη Αμαλία - Ντίμοβα Λένα - Νομικός Γιάννης - Λιαλιαμπίδου Καίτη -Παπούλια Σμαράγδα - Χρονάκης Γιώρ-γος και Γιώργος Γεωργιάδης
Υπενθυμίζουμε τέλος ακόμα μια φορά την διεύθυνση της αίθουσας ΝΥΜΦΩΝ 3 στον Πόρο.

Γεωργία Καρβουνάκη


Αναρτήθηκε από:

Γεωργία Καρβουνάκη