Η Λευκάδα μετατοπίστηκε 36 εκατοστά νοτιότερα - Ειδήσεις Pancreta

Ο ισχυρός σεισμός της Τρίτης στη Λευκάδα, δημιουργεί νέα δεδομένα. Σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων που συνέλεξε ο σταθμός GPS του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Πόντι Λευκάδας, το νησί μετατοπίστηκε κατά 36 εκατοστά προς τον Νότο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Αθανάσιος Γκανάς.

Πρόκειται για μία μεγάλη μετακίνηση που εξέπληξε και εμάς, είπε ο κ. Γκανάς.

Είναι λογικό αυτό με τέτοιον σεισμό, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος - ερευνητής Γεράσιμος Χουλιάρας.

Ανάλογη μετακίνηση είχαμε και στην Κεφαλονιά απο τον σεισμό του Ιανουαρίου του 2014, πρόσθεσε.

Επιπλέον σύμφωνα με την έρευνα των σεισμολόγων, ο φλοιός έχει υποστεί κατακόρυφες παραμορφώσεις που φτάνουν τα 20 εκατοστά, όταν το αντίστοιχο φαινόμενο στον σεισμό της Πάρνηθας το 1999, έφτανε τα 9 εκατοστά.

Φυσιολογική η μετασεισμική ακολουθία

Η μετασεισμική δραστηριότητα στο Ιόνιο, συνεχίζεται. Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.13 το πρωί στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ. ενώ το επίκεντρο στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Παλικής.

Είχαν προηγηθεί ακόμη δύο σεισμοί, μεγέθους 4 και 3,7 Ρίχτερ, λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Λευκάδας και Κεφαλονιάς.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ως φυσιολογική τη μετασεισμική ακολουθία και καθησυχάζουν τους κατοίκους.

Χθες, η Λευκάδα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες. Είκοσι εννέα σπίτια και 13 δημόσια κτίρια έχουν κριθεί μέχρι στιγμής ακατοίκητα στη Λευκάδα μετά τις αυτοψίες των μηχανικών, ενώ δεκάδες σπίτια και κτίρια έχουν υποστεί ζημιές.


Πηγή: efsyn.gr