Η ιστορία των αριθμών σε 5… λεπτά - Ειδήσεις Pancreta

Πως φτάσαμε να χρησιμοποιούμε τους αριθμούς που γνωρίζουμε σήμερα; Ταξίδι στην ιστορία τους μέσα σε 5 μόλις λεπτά της ώρας.

Είναι γεγονός πως χιλιάδες χρόνια πριν, οι άνθρωποι δεν μέτραγαν. Ήταν ο τρόπος ζωής, οι συνθήκες και οι «συμβάσεις» μεταξύ των μελών της κάθε κοινωνίας που δεν απαιτούσαν τέτοιες σκοτούρες. Και μετά ήρθαν έννοιες όπως η κτήση και η κυριότητα και άλλαξαν τα πάντα στη ζωή τους. Πλέον τα πιτσιρίκια που έπαιζαν ανέμελα στο χώμα ανήκαν σε κάποιον. Οικογένεια, χωριό, φυλή.  Τα μεγέθη μεγάλωναν, έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος καταγραφής, αρίθμησης. Έπρεπε να ανακαλυφθούν οι αριθμοί.



Τελείες, παύλες, σχήματα κάθε λογής κλήθηκαν να βοηθήσουν στην προσπάθεια των ανθρώπων να βάλουν σε μια σειρά τα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς τους. Η μια φυλή «δάνειζε» στην άλλη τη νέα, πρωτοποριακή μέθοδό της να μετράει. Ο καθένας έβαζε το λιθαράκι του. Αυτοί που είχαν περισσότερο χρόνο και οι πλανήτες ήταν με το μέρος τους, βλέπε Έλληνες, Αιγύπτιοι, Εβραίοι, πήραν αρκετά από αυτά τα στοιχεία και τα αντιμετώπισαν με μια πιο σοβαρή ματιά. Οι βάσεις των μαθηματικών είχαν μπει και ο κόσμος  με τα μυστήριά του πλέον γινόταν πιο κατανοητός.



Κινέζοι και Βαβυλώνιοι πήγαν ένα βήμα πιο κάτω. Ένα σύμβολο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετική θέση, αποκτώντας άλλη σημασία, άλλη δυναμική. Έδωσαν τη σκυτάλη στους Ινδούς. Ο 8ος αιώνας μ.Χ έφερε την επανάσταση στους αριθμούς με το δεκαδικό σύστημα να κάνει την εμφάνισή του. Οι Άραβες έμποροι βρήκαν την ιδέα λαμπρή και τη μετέφεραν μαζί τους στα μακρινά τους ταξίδια. Το νέο φως, η λαμπρή ιδέα έφτασε στην Ευρώπη, αντικαθιστώντας το απαρχαιωμένο Ρωμαϊκό σύστημα και επιτρέποντας στους επιστήμονες να βρουν μια κοινή γλώσσα συζήτησης και ανταλλαγής ιδεών.

Ίσως οι αριθμοί από κάποιο τυχαίο γεγονός να ήταν σήμερα διαφορετικοί. Σίγουρα θα ήταν και η ζωή μας. Μπορεί καλύτερη, μπορεί και χειρότερη. Κανείς δεν ξέρει αν αυτοί που θα είχαν καθιερωθεί θα ήταν σε θέση να δώσουν ώθηση στην εξέλιξη, στις ανακαλύψεις. Να βοηθήσουν την επιστήμη. Ας είμαστε ευγνώμονες για αυτούς που έχουμε πάντως και ας ξέρουμε την ιστορία τους. 5 λεπτά αρκούν. Τους αξίζουν…

πηγή


Πηγή: pancreta