La Petite Cantine: Ο πολυχώρος που ευελπιστεί να άρει τις διακρίσεις - Ειδήσεις Pancreta

Η μικρή καντίνα, La Petite Cantine, μόνο μικρή δεν είναι. Το όραμα, η προσπάθεια και η φιλοσοφία της είναι τεραστίου μεγέθους. Ένας πολυχώρος πολιτισμού, καφέ και εστιατόριο για άτομα με αναπηρίες – και όχι μόνο- στο οποίο εργάζονται άτομα με αναπηρίες. Λειτουργεί εδω και δύο εβδομάδες στα Παλιά του Βόλου.

la petite cantine 1

Μιλώντας στην ΕΡΤ 1, ο Διονύσης Δαλούκας Πρόεδρος του κοινωνικού συνεταιρισμού, και ο ίδιος με ποσοστό αναπηρίας 80% καθώς απο τα 20 του χρόνια ζει με καρδιακό απινιδωτή περιέγραψε το εγχείρημα:
«Πρόκειται για έναν πολυχώρο που απευθύνεται σε όλους. Τα άτομα με καθέ λογής αναπηρίας έχουν τη θέση τους εδώ, όπως και όλος ο κόσμος που θα διαπιστώσει από κοντά ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες δεν υστερούν σε τίποτα. Απασχολούμε 14 άτομα προσωπικό, ανάμεσά τους και άτομα με αναπηρίες. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ανάλογους χώρους- γιατί όχι; – σε όλη την Ελλάδα.»

Διονύσης Δαλούκας, Πρ. Κοινωνικού Συν/μου
Διονύσης Δαλούκας, Πρ. Κοινωνικού Συν/μου » La Petite Cantine»

Η Φαίδρα Παπαναστασίου, ψυχοθεραπεύτρια και αντιπρόεδρος του συν/μου μας μιλάει για την «καρδιά» του εγχειρήματος:
«Η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρίες βρίσκεται στην καρδιά της φιλοσοφίας μας. Να βγουν απ΄το καβούκι τους, να νιώσουν ίσοι με τους άλλους. Αλλά και όσοι δεν έχουν αναπηρίες να συναναστραφούν μαζί τους και να διαπιστώσουν απο κοντά ότι πρόκειται όντως για άτομα με ειδικές ικανότητες. Μέχρι στιγμής η ανατάποκριση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και μας γεμίζει αισιοδοξία.»

 

la petite cantine 3

Το La petite cantine είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, οι κατάλογοί του διατίθενται και σε σύστημα μπρέηλ για άτομα με προβλήματα οράσεως, ενώ στη διάθεση των κωφών πελατών υπάρχει ειδικό ηχητικό μπουτόν για να ειδοποιούν όταν χρειαστούν κάτι απο το προσωπικό.

la petite cantine 2

Η Βάγια Αλεξάνογλου, με μειωμένη οράση και αναπτυξιακές δυσκολίες είναι σερβιτόρα στο La Petite Cantine : «Έιναι πολύ σπουδαίο αυτό για εμένα. Τα άτομα με αναπηρίες δυσκολεύονται πολύ να βρουν δουλειά. Μου δίνει ελπίδα και δύναμη.»

Στο σέρβις εργάζεται και ο Ματθαίος, ούγγρος στην καταγωγή που διαμένει πλέον στο Βόλο. Είναι κωφός και έμαθε την ελληνική νοηματική μέσα σε 2 χρόνια.

Το νέο αυτό «στέκι» βρίσκεται στη συνοικία «Παλιά» στο Βόλο, στην οδό Πυράσσου 12. Λειτουργεί απο το πρωί μέχρι αργά το βράδυ και σερβίρει καφέ, χυμούς, κοκτέηλ, ποτά και φαγητό. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24210- 37109

Το La Petite Cantine λειτoυργεί ως κοινωνικός συνεταιρισμός και μέρος των εσόδων του θα διατίθενται σε δόμες που χρειάζονται στήριξη.


Πηγή: ert.gr