Τα σύννεφα ανεβαίνουν όλο πιο ψηλά – μετακινούνται στους πόλους, λόγω της υπερθέρμανσης της Γης - Ειδήσεις Pancreta

Τα σύννεφα κινούνται όλο και προς τους πόλους και ανεβαίνουν ψηλότερα στον ουρανό όσο θερμαίνεται ο πλανήτης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις που γίνονται  για πρώτη φορά.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η τάση προκλήθηκε εν μέρει από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και είναι πιθανό να συνεχιστεί – εκτός εάν υπήρχαν «μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις» που θα βοηθούσαν την ψύξη της Γης.

Δορυφορική αρχεία, αναλύθηκαν για να σχεδιάσουν την κίνηση των σύννεφων θύελλας από το 1980, όπως δημοσιεύει ακαδημαϊκή έρευνα στο περιοδικό Nature.

Βρήκαν ότι τα σύννεφα κινούνται μακριά από τον ισημερινό καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες – μια κατεύθυνση ταξιδιού που παίρνουν σήμερα πολλά ζώα και φυτά, ενώ επεκτείνονται επίσης και οι υποτροπικές ξηρές ζώνες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής Joel Noris, ένας ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στην Καλιφόρνια, δήλωσε ότι αυτό που φέρνει στο τραπέζι αυτό το χαρτί, είναι η πρώτη αξιόπιστη απόδειξη ότι τα σύννεφα όντως αλλάζουν από την κλιματική αλλαγή και ότι επαλληθεύονται οι θεωρίες τους.

Τα σύννεφα, έχουν μια ουσιαστική επίδραση στο κλίμα της Γης με δύο τρόπους.

Από τη μία πλευρά, βοηθούν την ψύξη του πλανήτη αντανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα – μερικοί επιστήμονες έχουν προτείνει μάλιστα τη δημιουργία τεχνητών σύννεφων για τη μείωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα σύννεφα λειτουργούν επίσης σαν μια κουβέρτα, παγιδεύοντας τη θερμότητα και την εμποδίζουν να ακτινοβολεί στο διάστημα.

Ο τρόπος που συμπεριφέρονται τα σύννεφα έχει κατανοηθεί ελάχιστα και αποτελεί μία από τις κύριες πηγές αβεβαιότητας στις προβλέψεις σχετικά με το πώς το κλίμα θα αλλάξει στο μέλλον. Μέχρι πρόσφατα, οι επιστήμονες δεν ήξεραν καν πως σχηματίζονται τα μισά από τα σύννεφα που υπάρχουν στον ουρανό.

Οι κύριοι οδηγοί των αλλαγών αυτών στα σύννεφα που πηγαίνουν όλο και πιο κοντά στους πόλους και ανεβαίνουν όλο και πιο ψηλά, φαίνεται να είναι η αύξηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου και η ανάκαμψη από την ηφαιστειακή ψύξη ακτινοβολίας.

Οι επιστήμονες αναμένουν ότι η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου θα κάνουν να συνεχιστούν αυτές οι τάσεις στα σύννεφα και στο μέλλον, εκτός αν αντισταθμίζονται από απρόβλεπτες μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις.

Όπως τα σύννεφα, οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να προσφέρουν δροσιά και ζέστη στον πλανήτη, αλλά έχουν μια συνολική επίδραση ψύξης.

Τα σωματίδια σκόνης σκιάζουν τη Γη από τον ήλιο, μείωνοντας τη θερμοκρασία, μια επίδραση που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, αν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη έκρηξη.

Απελευθερώνουν επίσης διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου και στο παρελθόν, όταν η Γη ήταν πολύ πιο γεωλογικά ενεργή, τα ηφαίστεια προκάλεσαν σημαντική υπερθέρμανση του πλανήτη.


Πηγή: hitandrun.gr