Νησιά εξαφανίζονται και ακτιβιστές σκοτώνονται – Η «μαύρη αγορά» της εξόρυξης άμμου - Ειδήσεις Pancreta

Η παγκόσμια έλλειψη άμμου έχει δημιουργήσει μια μαύρη αγορά, με  βίαιες συμμορίες να κλέβουν μεγάλες ποσότητες από τα ποτάμια και τις παραλίες, και να έχουν φτάσει ακόμη και στην πλήρη εξαφάνιση δεκάδων μικρών νησιών, σύμφωνα με εναν συγγραφέα που εργάζεται πάνω σε ένα βιβλίο σχετικό με το πρόβλημα.

Η αμμος χρησιμοποιείται ως κύριο συστατικό του τσιμέντου σε κτίρια, φτιάχνει το γυαλί, χρησιμοποιείται σε δρόμους και σε μεγάλα έργα που βελτιώνουν το έδαφος, όπως στη Σιγκαπούρη και στο Ντουμπάι.

Αν όλη η άμμος που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους σε ένα χρόνο μετατρέπονταν σε έναν τοίχο θα είχε 20 μέτρα ύψος,  20 μέτρα πλάτος, και θα τέντωνε καλύπτοντας όλη τη διαδρομή γύρω από τον ισημερινό.

Σε ένα άρθρο του για την εφημερίδα New York Times, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Vince Beiser, δήλωσε: «Η άμμος είναι το βασικό συστατικό που καθιστά δυνατή τη σύγχρονη ζωή. Και αρχίζει να εξαντλείται.»

«Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή ο αριθμός και το μέγεθος των πόλεων είναι εκρηκτικός, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, και κάθε χρόνο περισσότεροι από αυτούς μετακινούνται προς τις πόλεις. Από το 1950, ο αστικός πληθυσμός του κόσμου έχει διογκωθεί σε πάνω από 3,9 δισεκατομμύρια από 746 εκατομμύρια.

«Από το 2011 έως το 2013, η Κίνα χρησιμοποίησε περισσότερο τσιμέντο από ό,τι χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ολόκληρο τον 20ο αιώνα.»

Η άμμος της ερήμου που σχηματίζεται από τον άνεμο, είναι συχνά ακατάλληλη για χρήση σε κατασκευές, δεδομένου ότι είναι πάρα πολύ στρογγυλή και οι κόκκοι δεν κολλούν μεταξύ τους, το ίδιο και η τραχιά άμμος που παράγεται από τη διάβρωση του νερού.

«Η άμμος που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι ένας πεπερασμένος πόρος … Για να πάρουμε την άμμο που χρειαζόμαστε, απογυμνώνουμε κοίτες ποταμών, πλημμυρικές περιοχές και παραλίες», έγραψε ο κ Beiser.

«Η εξαγωγή της άμμου είναι μια βιομηχανία  70 δισεκατομμυρίων δολλαρίων και εμπεριέχει από πολυεθνικές που κατασκευάζουν εκσκαφείς, μέχρι χωρικούς που φτυαρίζουν και βάζουν την άμμο σε σακιά. Σε πολλές περιοχές, η πρόσβαση στην άμμο που τελειώνει έχει οδηγήσει όσους ασχολούνται με αυτό, στις παραλίες.

«Αυτό προκαλεί συχνά τρομερές επιπτώσεις για το περιβάλλον. Στην Ινδία, η εξόρυξη άμμου από ποταμούς διαταράσσει τα οικοσυστήματα, σκοτώνοντας αμέτρητα ψάρια και πουλιά. Στην Ινδονησία, περίπου δύο δωδεκάδες μικρά νησιά πιστεύεται ότι έχουν εξαφανιστεί από το 2005, λόγω της εξόρυξης άμμου. «

Η μαύρη αγορά της άμμου γίνεται βίαιη.

«Στην Ινδία και την Ινδονησία, ακτιβιστές και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που τα έβαλαν με τις συμμορίες εξόρυξης άμμου στη μαύρη αγορά, έχουν σκοτωθεί», δήλωσε ο κ Beiser.

«Κάποτε έμοιαζε ότι ο πλανήτης είχε απέραντα αποθέματα πετρελαίου,  νερού , δέντρων και γης που εμείς δεν χρειάζονταν να ανησυχούμε γι ‘αυτά. Αλλά φυσικά, μαθαίνουμε με τον σκληρό τρόπο ότι κανένα από αυτά τα πράγματα δεν είναι άπειρα, και η τιμή που που πρέπει να πληρώσουμε για το πως τα έχουμε χρησιμοποιήσει, ανεβαίνει γρήγορα. «

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει, επίσης, την ανησυχία τους για το πρόβλημα.

Μιλώντας νωρίτερα μέσα στη χρονιά,  ο Pascal Peduzzi, επικεφαλής της μονάδας για Παγκόσμια αλλαγή στο πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον, δήλωσε ότι η άμμος ήταν ένας πόρος που «δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς» και η παράνομη εξόρυξη είχε γίνει «αρκετά μεγάλο» πρόβλημα.

«Σε ορισμένες περιοχές, η άμμος δεν είναι άφθονη πια, γι ‘αυτό πρέπει να επανεξετάσουμε τον τρόπο που θα διαχειριζόμαστε την άμμο», είπε.

πηγή: Independent


Πηγή: hitandrun.gr