Η μεγαλύτερη χωματερή ψηφιακών αποβλήτων - Ειδήσεις Pancreta

Σε μια φτωχογειτονιά στην Γκάνα έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη χωματερή ψηφιακών αποβλήτων, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων.

Η χωματερή αυτή λέγεται Αγκμπογκμπλοσί (Agbogbloshie) και βρίσκεται στην παραγκούπολη Ολντ Φαντάμα (Old Fadama), η οποία είχε δημιουργηθεί στα μέσα της δεκαετίας του’60 από εσωτερικούς μετανάστες που κατέφθαναν στην Άκρα, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, για να βρουν δουλειά.

Η φτωχή γειτονιά μεγάλωσε στη δεκαετία του ’80, όταν ένα άλλο κύμα μεταναστών έφτασε στην πόλη, προσπαθώντας να ξεφύγει από πόλεμο ανάμεσα σε φυλές της Γκάνας. Η Old Fadama έγινε τόσο πυκνοκατοικημένη, που ζούσαν 20 άτομα σε 40 τετραγωνικά.

Σε αυτήν την περιοχή, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έφτασαν τα πρώτα πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, και την Ευρώπη αδειάζοντας στις αποβάθρες ηλεκτρονικά απόβλητα. Παλιούς υπολογιστές, φωτογραφικές μηχανές, τηλεοράσεις, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.

Ο ανεπτυγμένος κόσμος είδε την Γκάνα ως χωματερή για τα ψηφιακά του σκουπίδια, καθώς είναι φθηνότερο να τα στείλει χύμα και χωρίς καμιά επεξεργασία σε μια αναπτυσσόμενη χώρα, από το να τα ανακυκλώνει.

Βέβαια, η δραστηριότητα αυτή είναι παράνομη βάσει της Σύμβασης της Βασιλείας, αλλά οι πλούσιες χώρες χρησιμοποίησαν το νομικό κενό του χαρακτηρισμού των σκουπιδιών ως «δωρεές», για να «γεφυρωθεί το ψηφιακό χάσμα» μεταξύ του ανεπτυγμένου και του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν η λιμνοθάλασσα, που βρίσκεται εκεί, έγινε ένα από τα πιο μολυσμένα υδατικά συστήματα του πλανήτη, με τα επίπεδα των τοξινών να είναι 100 φορές πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια.

Ταυτόχρονα, τα μικρά παιδιά καίνε τα απόβλητα αναζητώντας ίχνη μετάλλων για να τα πουλήσουν αντί 4-6 δολαρίων, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Παράλληλα, η χωματερή έχει γίνει κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος, που αναζητά μυστικά στοιχεία, μέσα στους υπολογιστές, των οποίων δεν έχει διαγραφεί ο σκληρός δίσκος. Μπορούν να βρουν στοιχεία πιστωτικών καρτών, ιδιωτικά οικονομικά αρχεία, προσωπικά δεδομένα, ακόμα και κρατικά έγγραφα. Στόχος τους η αξιοποίηση τους, με εκβιασμούς και πλαστογραφίες.

Agbogbloshie2

Agbogbloshie3

Agbogbloshie4

Agbogbloshie5

Agbogbloshie7

Agbogbloshie12

Agbogbloshie10

Agbogbloshie9

Agbogbloshie6

(με πληροφορίες και εικόνες από Atlas Obscura)


Πηγή: lifebook.gr