Houston we have problem - Ειδήσεις Pancreta

Houston we have problem. Σαν σήμερα πριν 46 χρόνια ακόυγεται η ιστορική φράση στα ακουστικά των ελεγκτών της NASA στο Kennedy Space Center και ξεκινάει μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες του ανθρώπου στο διάστημα.

Houston, έχουμε πρόβλημα. Μετά τα Apollo 8 και Apollo 12, το Apollo 13 θα ήταν η τρίτη προσπάθεια της NASA από το Kennedy Space Center της Florida για να προσγειωθεί στο φεγγάρι, αλλά μια έκρηξη σε μια φιάλη οξυγόνου έκοψε το διαστημικό σκάφος και έτσι το πλήρωμα αναγκάστηκε να μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και να επιστρέψει στη Γη δίχως προσγείωση στο δορυφόρο του πλανήτη μας.

Ο διοικητής του σκάφους James A. Lovell, το πρώην μέλος πληρώματος από τα Apollo 8 και Apollo 11 Fred W. Haise και ο πρωτοεμφανιζόμενος πιλότος John L. Jack Swigert ο οποίος αντικατέστησε τον T. Kenneth Mattingly ll ύστερα και από πιέσεις του διοικητή του σκάφους.

Το σκάφος εκτοξεύεται  στις 11 Απριλίου 1970, αλλά ο χειριστής της αποστολής Sy Liebergot πρόσεξε τη σήμανση για χαμηλή πίεση σε μια δεξαμενή οξυγόνου και μια στιγμή αργότερα σημειώθηκε η έκρηξη με τον John L. Jack Swigert να λέει τη γνωστή φράση Houston, έχουμε πρόβλημα.

Η πρόκληση ήταν στο γεγονός ότι έπρεπε να μείνουν ζωντανοί για να γυρίσουν σπίτι διατηρώντας και την απαιτούμενη ενέργεια στο σκάφος. Δίχως θερμότητα, το κρύο κάλυψε τα πάντα, ενώ το φαγητό δεν μπορούσε να καταναλωθεί και είχαν ελαττώσει και την κατανάλωση του νερού προκειμένου να το χρησιμοποιούν για το σκάφος.

Το πλήρωμα εν τέλει κατάφερε μετά από 6 ημέρες να επιστρέψει στη Γη αλλά όλοι είχαν χάσει κιλά και ο Fred W. Haise απέκτησε πρόβλημα με το νεφρό του. Όπως έδειξε έρευνα αργότερα, κάποια καλώδια ήταν εκτεθειμμένα στη φιάλη οξυγόνου και μια μικρή σπίθα από ένα καλώδιο προκάλεσε φωτιά και έκρηξη στο σκάφος εξολοθρεύοντας τη μια δεξαμενή οξυγόνου και προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα σε μια άλλη.

Αν και η αποστολή του Apollo 13 αμαύρωσε τη φήμη της NASA, η πετυχημένη διάσωση και συνεργασία των ανθρώπων της NASA με το πλήρωμα του σκάφους καλύπτει την αιτία που προκλήθηκε η έκρηξη.


Πηγή: klik.gr