Σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη: 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 02:14 το πρώτο πλανητικό πείραμα του Johns Hopkins - Ειδήσεις Pancreta

Φωτογραφία Αρχείου: Pixabay | Андрей Сидоренко

Ο ακαδημαϊκός επικεφαλής των αποστολών Voyager της NASA, Σταμάτης Κριμιζής, μιλάει για το μεγάλο διαστημικό πείραμα που θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Από Κέντρο» της ΕΡΤ, ο πολυβραβευμένος διαστημικός επιστήμονας , Σταμάτης Κριμιζής, αναφέρθηκε στο πείραμα που χρηματοδοτεί η NASA και το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη, 27 Σεπτέμβριου, 02:14 το πρωί ώρα Ελλάδος.

«Έχουμε κατασκευάσει ένα διαστημόπλοιο στο εργαστήριό μας στο John’s Hopkins, υπό την αιγίδα του γραφείου πλανητικής προστασίας της Γης, το οποίο χρηματοδοτεί η NASA. Αυτό το διαστημόπλοιο εκτοξεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου, με σκοπό να συγκρουστεί με έναν αστεροειδή που λέγεται ‘Δίδυμος’. Είναι ένας κεντρικός αστεροειδής που έχει έναν μικρό δορυφόρο, ονόματι ‘Δίμορφος’, γιατί όταν, στις 27 Σεπτεμβρίου, συγκρουστεί με το δορυφόρο, θα αλλάξει μορφή», ξεκίνησε ο δρ. Κριμιζής.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, το εν λόγω πείραμα είναι ουσιαστικά μια προσομοίωση, όπου η ανθρωπότητα θα έχει την ευκαιρία να προετοιμάσει μία στρατηγική για το ενδεχόμενο που κάποιος αστεροειδής θα βρεθεί σε συγκρουσιακή πορεία με τη Γη.

Σκοπός, λοιπόν, του πειράματος είναι να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατόν να αποτρέψουμε τον αστεροειδή από την τροχιά στην οποία βρίσκεται, «λίγο πιο έξω, έτσι ώστε να μη συγκρουστεί με τη Γη».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα, αυτό θα είναι και το πρώτο πείραμα της ανθρωπότητας που θα προσπαθήσει να «σπρώξει» αυτό το σύστημα αστεροειδών προς μια αλλαγή της τροχιάς του.

«Θα μετρήσουμε [το αποτέλεσμα] και επί τόπου αλλά και με τηλεσκόπια από τη Γη, γιατί αυτός ο αστεροειδής θα περάσει περίπου 11 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη στο πιο κοντινό σημείο, επομένως δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος, απλώς είναι ένα τεστ. Και θα δούμε πόσο μπορεί να αλλάξει με αυτή τη σύγκρουση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πιθανό να έχουμε χτύπημα από αστεροειδή στη Γη»

Σχετικά με το εάν το σενάριο να συγκρουστεί μέσα στα επόμενα 100 χρόνια ένας αστεροειδής με τον πλανήτη μας, η απάντηση του επικεφαλής των αποστολών Voyager ήταν αφοπλιστική:

«Η πιθανότητα ότι τα επόμενα χρόνια μπορεί να γίνει μια σύγκρουση είναι σχεδόν σίγουρη, κανείς δεν ξέρει πότε. Αλλά η απάντηση είναι ναι, υπάρχει αυτή η περίπτωση», απάντησε ο ίδιος.

Όπως εξήγησε, μέχρι πριν από 20 χρόνια, η ανθρωπότητα γνώριζε μονάχα κάποιες δεκάδες από αστεροειδείς οι οποίοι είχαν αρκετά μεγάλη διάμετρο για να καταστρέψουν τη Γη.

Τότε, όμως, οργανώθηκε ένα πρόγραμμα από τη NASA και άλλες διαστημικές υπηρεσίες για να γίνει μία έρευνα σχετικά με το πόσοι αστεροειδείς (από ένα χιλιόμετρο σε διάμετρο και παραπάνω) είναι κοντά στην τροχιά της Γης και μπορούν να έχουν μεγάλες επιπτώσεις.

«Βρέθηκαν εκατοντάδες. Και τώρα έχει κατέβει ο πήχης: Ποιοι έχουν διαμέτρους πάνω από 100 μέτρα, καθώς και αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. Αυτοί είναι πάρα πολλές χιλιάδες», επισήμανε ο επιστήμονας.

«Όμως, τώρα, θα έχουμε τη δυνατότητα να αμυνθούμε ως Γη. Σε αντίθεση με τον καιρό που χτύπησε ο αστεροειδής που κατέστρεψε τους δεινόσαυρους πριν από 62 εκατ. χρόνια, τότε δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα», συνέχισε ο ίδιος, πιο αισιόδοξα.

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι η γνωστή ταινία του Netflix «Don’t Look Up», που πραγματεύεται το ζήτημα της σύγκρουσης του πλανήτη μας με έναν μεγάλο αστεροειδή, η απάντηση του δρ. Κριμιζή ήταν η εξής:

«Οπωσδήποτε δεν γνώριζαν ότι εμείς ετοιμάζαμε αυτή την αποστολή […] Όταν δημοσιοποιήθηκε η εκτόξευση, ο σκηνοθέτης της ταινίας τηλεφώνησε στο συνάδελφό μου και του λέει: ‘Τι γίνεται ρε παιδιά, εγώ νόμιζα ότι έκανα επιστημονική φαντασία και εσείς μου λέτε ότι πάτε να κάνετε τέτοιο πείραμα;’».


Πηγή: ieidiseis.gr