Ο Ήλιος περνάει κρίση μέσης ηλικίας. Μετά, θα καταπιεί τη Γη - Ειδήσεις Pancreta
GEORGE VITSARAS / SOOC
 
Ο Ήλιος περνάει κρίση μέσης ηλικίας, εξ ου και οι συχνές ηλιακές εκλάψεις που απειλούν τη Γη. Στα "γεράματά" του ο Ήλιος θα "καταβροχθίσει" τον Ερμή, την Αφροδίτη και τον πλανήτη μας.

 

Στις αρχές του Αυγούστου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency -ESA) δημοσίευσε αποτελέσματα μιας έρευνας που υποστηρίζει ότι ο Ήλιος έχει φτάσει στη μέση ηλικία του -υπολογίζεται στα 4.57 δισεκατομμύρια χρόνια.

Πολλοί δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην είδηση, μολονότι όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στους ανθρώπους όταν μπαίνουμε στη μέση ηλικία -παθαίνουμε μια κρίση.

Το αυτό συμβαίνει και με τον Ήλιο, εξ ου και οι συχνές ηλιακές εκλάμψεις και οι ηλιακές καταιγίδες που απειλούν τη Γη.

Η τελευταία επισήμανση επί του καθεστώτος στο οποίο ζει ο Ήλιος έγινε από επιστήμονες που μελέτησαν τι θα συμβεί στο γιγάντιο αστέρι, όταν χάσει τα 'καύσιμα' του.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα που έχει υποβληθεί για έγκριση στο Astrophysical Journal, η πλανητική κατάρρευση "που είναι κοινή στον κύκλο ζωής των αστρικών συστημάτων" θα έχει ως συνέπεια να καταβροχθίσει ο Ήλιος τον Ερμή, την Αφροδίτη και πιθανώς τη Γη -στην οποία δίνει ζωή, εκπέμποντας φως, θερμότητα και ηλιακή ενέργεια που 'δίνει' την άνθηση διαφόρων ειδών.

Δίνοντας λεπτομέρειες για το χάος που θα ακολουθήσει, οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο πλανήτης μας θα ζήσει ένα άδοξο τέλος.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τρισδιάστατες υδροδυναμικές προσομοιώσεις, προκειμένου να κατανοήσουν μια σειρά από αποτελέσματα που θα προκύψουν, όταν ένας πλανήτης κατακλυστεί από ένα αστέρι που μοιάζει με τον Ήλιο.

Είπαν ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το μέγεθος του αντικειμένου που 'καταπίνεται' και το στάδιο της εξέλιξης του άστρου.

Στην περίπτωση της Γης, νομίζω ότι είναι μάλλον ασαφές αν θα καταποντιστεί ή όχι, αλλά σίγουρα θα καταστεί αδύνατη η ζωή σε αυτήν” εξήγησε μεταπτυχιακός φοιτητής αστρονομίας του University of California στους New York Times.

Στη φάση του “κόκκινου γίγαντα”, δηλαδή όταν ο Ήλιος θα χάσει όλες τις ζωογόνες δυνάμεις του (εκτιμάται πως αυτό θα συμβεί σε πέντε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα), τα όρια του θα επεκταθούν εκατοντάδες φορές.

Μεταξύ των συνεπειών θα είναι ότι ο πλανήτης που θα 'πνίξει' μπορεί να ωθηθεί σε νέα, πιο 'σφικτή' τροχιά, ενώ άλλοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός νέου κόσμου.

Νίκη Μπάκουλη


Πηγή: news247.gr