Ηλεκτρικές συσκευές: Ποιες "ρουφάνε" περισσότερο ρεύμα - Ειδήσεις Pancreta
 Ακόμα και στα σκουπίδια μπορεί να ρουφάνε ενέργεια. GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
 
Το 20% του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος το 'ρουφάνε' οι συσκευές 'βαμπίρ'. Ποιες είναι και πώς θα τις νικήσεις.
 
Θα συμφωνείς πως αυτοί είναι οι πλέον ακατάλληλοι καιροί για να μην προσέχουμε τι κάνουμε με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουμε στο σπίτι μας. Ήλθε η ώρα να μάθεις πως υπάρχουν κάποιες (πολλές) συσκευές που χωρίς να το γνωρίζεις, σε χρεώνουν το 20% του μηνιαίου λογαριασμού. Δεν είναι τυχαίο ότι λέγονται vampire devices.

Τι και ποιες είναι οι vampire devices

Το βασικό αξίωμα είναι πως κάθε καλώδιο που είναι συνδεδεμένο σε πρίζα, 'τραβάει' ρεύμα. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε τη συσκευή στην οποία καταλήγει ή όχι.

Όπως απολαμβάνεις όλες τις smart συσκευές και τα καλούδια της τεχνολογίας που σου επιτρέπουν να κάνεις από το σπίτι σου τα πάντα, μάθε ότι όλες οι συσκευές που μας παρέχουν αυτήν την πολυτέλεια έχουν 'διαρροή' ενέργειας. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η 'κατάσταση αναμονής'.

Οι συσκευές "βαμπίρ" λοιπόν, σου ρουφάνε, στο τέλος της ημέρας (κυριολεκτικά και μεταφορικά, αφού το κακό γίνεται όταν εσύ κοιμάσαι -το βράδυ), το αίμα. Είναι αυτές που καταναλώνουν ενέργεια ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες, αλλά διατηρούνται σε κατάσταση αναμονής. Όσο είναι συνδεδεμένες σε πρίζα, 'απορροφούν' ενέργεια. Όχι όση όταν τις χρησιμοποιείτε (αν και κάποιες 'καίνε' τα ίδια), αλλά υπάρχει ένα κόστος που 'μαζεύεται'. Ας δούμε πόσο μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ οι συσκευές 'βαμπίρ' αντιπροσωπεύουν το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιεί κάθε σπίτι. Το συνολικό κόστος είναι στα 17.90 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο (από 155 έως 414 ευρώ σε κάθε σπίτι).

Αυτή η χώρα καταναλώνει το 26% της παγκόσμιας ενέργειας. Σύμφωνα με το University of California, Berkeley το 5% είναι ενέργεια 'βαμπίρ'.

Είναι από 200 έως 400 τεραβατώρες, όσες περίπου καταναλώνει όλη η Ιταλία, σε ένα χρόνο.

Ας το δούμε λίγο πιο απλά, το θέμα.

 • Μια παλιά τηλεόραση, σε κατάσταση αναμονής κοστίζει 15 ευρώ επιπλέον το χρόνο. Είναι 10 περισσότερα από μια σύγχρονη, LED.
 • Μια κονσόλα παιχνιδιών 'τρώει' 14.43 ευρώ κατά μέσο όρο και ένας υπολογιστής 13.30 ευρώ.

Αν η διαφορά σας φαίνεται αδιάφορη, δείτε πόσες συσκευές είναι βαμπίρ και κάντε τη σούμα.

Επειδή (και) αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει στην Ελλάδα, ας δούμε τι έχουν διαπιστώσει εκεί όπου μπορούν να δώσουν τέτοιες πληροφορίες.

Οι Βρετανοί (για την ακρίβεια το British Gas) υπολόγισαν πως οι vampire devices κοστίζουν 174.30 ευρώ το χρόνο σε κάθε σπίτι. Δηλαδή “δυο μηνιαίους λογηαριασμούς”.

Τα νοικοκυριά στη Μεγάλη Βρετανία ξοδεύουν ετησίως, 3.75 δισεκατομμύρια ευρώ σε συσκευές βαμπίρ. Αριθμός που θα αυξηθεί περαιτέρω, μετά την αύξηση της τάξεως του 54% στο ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας -θα πάει στα 2.337 ευρώ, το χρόνο.

Οι καθ' ύλην αρμόδιοι προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να υπάρξει και άλλη αύξηση “και οι λογαριασμοί να φτάσουν το χειμώνα έως τα 3.557 ευρώ”. Πρόσθεσαν ότι οι συσκευές 'βαμπίρ' μπορούν να γλιτώσουν 23% χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας (συνολικού ποσού 2.61 δισεκατομμυρίων ευρώ).

Ποιες συσκευές είναι τα μεγαλύτερα βαμπίρ

Εν συντομία είναι

 1. οι κονσόλες παιχνιδιών
 2. οι τηλεοράσεις και
 3. οι οθόνες υπολογιστών

Με περισσότερα λόγια είναι

 • οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ό,τι άλλο σχετίζεται με αυτούς (μόντεμ, ρούτερ, ηχεία κλπ)
 • τα λάπτοπ, τα τάμπλετ και τα κινητά τηλέφωνα, όταν φορτίζονται αλλά δεν είναι ενεργοποιημένα ή είναι πλήρως φορτισμένα
 • οι εκτυπωτές, τα φαξ
 • οι λευκές συσκευές (πλυντήρια, στεγνωτήρια κλπ)
 • οι συσκευές κουζίνας (καφετιέρα, τοστιέρα κλπ)
 • τα συστήματα ήχου surround
 • οι σόμπες, οι θερμάστρες, τα ηλεκτρικά καλοριφέρ, τα κλιματιστικά κλπ
 • οι μετατροπείς ψηφιακής τηλεόρασης
 • τα ψηφιακά ξυπνητήρια (και όποια άλλη συσκευή έχει φως αναμονής ή ρολόι)
 • τα κουτιά της δορυφορικής τηλεόρασης
 • τα οικιακά είδη με ρολόι (φούρνος μικροκυμάτων κλπ)
 • οι τηλεοράσεις instant-on LED, LCD και οπίσθια προβολή. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο μεγάλη οθόνη έχει η τηλεόραση σας, τόση περισσότερη ενέργεια καταναλώνει. Επιπροσθέτως, όταν την αφήνετε σε κατάσταση αναμονής, χρειάζεται το ρεύμα για το ιστορικό και τη σύνδεση με το τηλεχειριστήριο -διασφαλίζοντας πως θα είναι έτοιμη όταν τη χρειαστείτε.

Για να σε βοηθήσω να αναγνωρίζεις πιο εύκολα τα πιο 'επικίνδυνα' βαμπίρ, θα χρειαστεί να αναφέρω πως ό,τι έχει εξωτερικό τροφοδοτικό (πρίζα -ναι, και η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα δεν πρέπει να μένει για πάντα συνδεδεμένη), τηλεχειριστήριο, συνεχή οθόνη και φορτίζει μπαταρίες ρουφάει ενέργεια -και το αιματάκι σου.

Teenage girl laying down in her room and using smart phone
Πολλοί φορτιστές παίζουν σε αυτό σπίτι. GETTY IMAGES
 

Πώς μπορείς να σταματήσεις την 'αιμορραγία'

Είναι χρήσιμο

 1. Να μην αφήνεις τους φορτιστές των κινητών τηλεφώνων (ή άλλων συσκευών) στην πρίζα, όταν δεν τους χρησιμοποιείς -και δη όταν πας για ύπνο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα άλλα ηλεκτρονικά είδη.
 2. Να σβήνεις τα φώτα, όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο και φυσικά, να προτιμάς ενεργειακά αποδοτικούς λαμπτήρες.
 3. Να βάλεις στη ζωή σου τα πολύπριζα με το διακόπτη που απενεργοποιεί όλες τις συσκευές (τηλεοράσεις, καλωδιακά/δορυφορικά κουτιά και συσκευές αναπαραγωγής DVD) ή τα ηλεκτρονικά (όλο τον εξοπλισμό υπολογιστή) που συνδέονται σε αυτά. Απαγορεύεται να συνδέσεις πολύπριζο με πολύπριζο.
 4. Να απενεργοποιείς τα ρούτερ, τους εκτυπωτές και όποιον άλλον περιφερειακό εξοπλισμό υπολογιστή έχεις, όταν δεν τον χρησιμοποιείς. Το pause επίσης δεν είναι φίλος μας.
 5. Να εκμεταλλεύεσαι στο μάξιμουμ τις συσκευές σου -πχ μη θέτεις σε λειτουργία ένα άδειο πλυντήριο.
 6. Να επιλέγεις προϊόντα με καλύτερη ενεργειακή απόδοση, όταν πρόκειται να αντικαταστήσεις κάτι που έχει χαλάσει (έχουν και χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης, σε κατάσταση αναμονής).

Aν τα κάνουμε όλα αυτά, πέραν της τσέπης μας θα σώσουμε -κάπως- και το περιβάλλον.

Νίκη Μπάκουλη


Πηγή: news247.gr