Μικρές Κυκλάδες: Οι «σταλίτσες» του Αιγαίου - Ειδήσεις Pancreta
YouTube | Passajero
 
Ξεχάστε το αυτοκίνητο και περπατήστε στα καλντερίμια των Μικρών Κυκλάδων του Αιγαίου.

Πολλά έχουν ειπωθεί για το διάσημο τις Κυκλάδες, όπου συρρέουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Λιγότερο γνωστό, όμως, είναι ένα άλλο, μικρότερο νησιωτικό σύμπλεγμα του Αιγαίου, που βρίσκεται ανατολικά των μεγαλύτερων Κυκλάδων και είναι γνωστό με την ονομασία «Μικρές Κυκλάδες»

Πρόκειται από μια ομάδα τεσσάρων μικροσκοπικών νησιών (Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Ηρακλειά), που έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους και κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η έλλειψη πολυκοσμίας, σε συνδυασμό με την παρθένα φύση, ανέγγιχτη από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Τα νησιά αυτά περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Natura 2000, καθώς αποτελούν βιότοπο για πολλά σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας που βρίσκονται εκεί.

Λόγω του μικρού του μεγέθους και της εγγύτητάς τους, οι Μικρές Κυκλάδες ενδείκνυνται για island-hopping και έτσι προτείνουμε να επισκεφθείτε διαδοχικά τουλάχιστον δύο από αυτά, εφόσον και τα ακτοπλοϊκά είναι αρκετά οικονομικά.

Δονούσα

Η μικροσκοπική Δονούσα είναι από τα νησιά που το αυτοκίνητο όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο, αλλά καταντάει και περιττό. Μπορεί κανείς να διασχίσει εύκολα το νησί περπατώντας, ενώ υπάρχει λεωφορείο που εκτελεί σχετικά πυκνά δρομολόγια από το ένα στο άλλο άκρο, μέσω του μοναδικού δρόμου που υπάρχει στη Δονούσα.

Μέσα σε πέντε περίπου ώρες, ο ταξιδιώτης μπορεί να δει και τα τέσσερα μικρά χωριουδάκια της που είναι: ο Σταυρός, το λιμάνι και η χώρα του νησιού με τα ολόλευκα σπιτάκια του και τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η Μερσίνη με τις πηγές και τα τρεχούμενα νερά της και την ασυνήθιστα για Κυκλάδες πλούσια βλάστηση, η Καλοταρίτισσα με τις εντυπωσιακές παραλίες και η λιλιπούτεια Μεσαριά.

Πιο φημισμένη είναι η παραλία Κέδρος, με τη λευκή άμμο και τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά, την οποία πολλοί κατασκηνωτές επιλέγουν για ελεύθερο κάμπινγκ. Εκεί υπάρχει beach bar με σνακς και ποτά και μπορεί κανείς να θαυμάσει το ναυάγιο ενός Γερμανικού πλοίου βυθισμένο κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα τελευταία χρόνια εκεί λαμβάνει χώρα το τριήμερο μουσικό φεστιβάλ Yupiyaya.

Παράλληλα, αξίζει να επισκεφθείτε και την παραλία του Σταυρού, με την απαλή ανοιχτόχρωμη άμμο και τα νερά που θυμίζουν πισίνα καθώς και τις παραλίες ΛΙβάδι, Φύκιο και Τρυπητή. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το περίφημο πατατάτο της Δονούσας, μια τοπική συνταγή με κατσικάκι κοκκινιστό και λαχταριστές πατάτες στην κατσαρόλα.

Δείτε το βίντεο

Ηρακλειά

Η Ηρακλειά είναι σίγουρα η πιο ερημική από τις μικρές Κυκλάδες, ωστόσο είναι ό,τι πρέπει για όσους αναζητούν μια όαση χαλάρωσης, ένα ειδυλλιακό καταφύγιο για να ξεφύγουν από τη ρουτίνα της πόλης. Στο νησί δεν κυκλοφορούν λεωφορεία ή ταξί, παρά μόνο ένα μικρό πουλμανάκι, ενώ δεν υπάρχουν ούτε βενζινάδικα αλλά ούτε και τράπεζες.

Πανέμορφη και ήσυχη, η γραφική Ηρακλειά θα σε κερδίσει με τις αμόλυντες παραλίες της, τη λιτή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και τις όμορφες ταβέρνες και μπαρ που προσφέρονται για αξέχαστες νύχτες κάτω από το σεληνόφως.

Τριγυρνώντας στους γραφικούς οικισμούς και θαυμάζοντας και τα υπέροχα, άγρια φυσικά τοπία της ο επισκέπτης μαγεύεται από αυτόν τον μικρό παράδεισο, που ακόμα διατηρεί την απλότητα μιας άλλης εποχής.

Αξίζει να δει κανείς το βενετσιάνικο κάστρο στον Άγιο Γεώργιο και το λιμάνι της Ηρακλειάς, μαζί με το σπήλαιο του Αγίου Ιωάννη, το μεγαλύτερο σπήλαιο των Κυκλάδων.

Οι παραλίες της Ηρακλειάς δεν είναι πολλές και αξίζει να τις γυρίσετε όλες, ίσως δίνοντας προτεραιότητα στη μικροσκοπική ακρογιαλιά του Καρβουνόλακου, με το βοτσαλάκι και το βαθύ γαλάζιο χρώμα, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού.

Δείτε το βίντεο

Κουφονήσια

Εάν δεν γνωρίζατε τα παραπάνω νησιά, σίγουρα θα έχετε ακούσει για τα Κουφονήσια, με τα γαλαζοπράσινα νερά και τις χρυσαφένιες αμμουδιές.

Οι επιλογές είναι δύο: το Κάτω με τις ελάχιστες εξοχικές κατοικίες, το γραφικό λιμάνι και τις παραδεισένιες παραλίες, που προτιμούν οι λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ, και το Πάνω με τις διάσημες πλαζ και την γραφική Χώρα, όπου δεν επιτρέπονται τα αυτοκίνητα.

Στο Πάνω Κουφονήσι επιβάλλεται να επισκεφθείτε τις εξωτικές παραλίες Φανός και Ιταλιδάκι, που προσφέρινται για κατάδυση, καθώς και την θαλάσσια πισίνα που προτιμούν οι σέρφερς στο Πορί, ενώ στο Κάτω τις ακρογιαλιές του Δέτη και το Νερό, που πέρα από πανέμορφες είναι και μοναδικοί ψαρότοποι.

Αξίζει να ταξιδέψει κανείς με καΐκι στο Κάτω Κουφονήσι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και να παρακολουθήσει τη λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας (που πρωτοχτίστηκε το 1561), μετά το πέρας της οποίας οι ντόπιοι προσφέρουν τοπικά εδέσματα. Κατά την επιστροφή, τα καΐκια αγωνίζονται για το ποιο θα μπει πρώτο στο λιμάνι του Άνω Κουφονησίου, ενώ στη συνέχεια στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι γεμάτο μουσική, χορό και θαλασσινούς μεζέδες.

Δείτε το βίντεο

Σχοινούσα

Παραλίες που θυμίζουν καρτ-ποστάλ, Χώρα με πανοραμική θέα και ελάχιστοι δρόμοι. Αυτή είναι η μικρή Σχοινούσα, η οποία αν και τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν πρώτης τάξεως καλοκαιρινό προορισμό, παραμένει αγνή, γραφική, με έναν «αέρα» που θυμίζει έντονα τη δεκαετία του ’60.

Από τα μεγαλύτερα ατού της Σχοινούσας είναι οι 14 (ανοργάνωτες κατά κύριο λόγο) παραλίες της, που έχουν χαρακτηριστεί ως τις καλύτερες στο Αιγαίο, με κορυφαία την Ψιλή Άμμο.

Το μικρό αυτό νησάκι νοτιοανατολικά της Νάξου ενδείκνυται για ξεκούραση: από τις εύκολα προσβάσιμες παραλίες, μέχρι και τα ξεκούραστα μονοπάτια πεζοπορίας η Σχοινούσα είναι ό,τι πρέπει για να γεμίσετε τις μπαταρίες για τον χειμώνα.

Όσοι αγαπούν την φυσική άσκηση θα ενθουσιαστούν με το φαράγγι του Χάρακα, ένα υπέροχο αναρριχητικό πεδίο όπου οργανώνονται αναρριχητικές εκδρομές. Οι επίδοξοι εξερευνητές επιβάλλεται να επισκεφτούν τις δύο εντυπωσιακές σπηλιές του Μανιάτη και των Ψαράδων που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι.

Μάλιστα, κάθε Ιούνιο στο νησί λαμβάνει χώρα η διήμερη Γιορτή Φάβας, με εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις τοπικών παραδόσεων, αλλά και πολύ γλέντι!

Δείτε το βίντεο


Πηγή: ieidiseis.gr