«Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος» Βίντεο - Ειδήσεις Pancreta

Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ που περιγράφει την πολυεπίπεδη έρευνα και τις δράσεις προστασίας που υλοποιεί το «Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος» και η πολυεθνική ομάδα ερευνητών που το απαρτίζει, σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου. Στόχος είναι η προστασία και ανάδειξη της σπάνιας φυσικής κληρονομιάς των θαλασσών και των νησιών μας.

Το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας είναι μία μη-κερδοσκοπική, μη-κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1998. Το Αρχιπέλαγος δραστηριοποιείται στην πολυεπίπεδη έρευνα και σε δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.
Η δράση του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» συνδυάζει εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα με δράσεις προστασίας, οι οποίες υλοποιούνται σε στενή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Αυτή η δράση δημιουργεί στρατηγικές βάσεις οι οποίες επιτρέπουν στο Αρχιπέλαγος να δρα σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της ανατολικής Μεσογείου από μία σειρά αυξανόμενων απειλών.
 
Τα κύρια πεδία δράσης του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος είναι:
 
 1. Θαλάσσια έρευνα & προστασία: Θαλάσσια θηλαστικά, αλιεία, παράκτια οικοσυστήματα (με έμφαση στα απειλούμενα είδη και ενδιαιτήματα), ωκεανογραφική έρευνα, καθώς και ποιότητα νερού, αξιολόγηση ρύπανσης και πρόληψη θαλάσσιων ατυχημάτων.

2. Χερσαία έρευνα & προστασία: Νησιωτική πανίδα, με έμφαση σε απειλούμενα είδη όπως είναι οι χαμαιλέοντες, τα τσακάλια, οι νυχτερίδες και τα πτηνά. Νησιωτική χλωρίδα, με έμφαση στα σπάνια νησιωτικά δάση και οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων. Η συνεχής εξέλιξη της Κιβωτού Σπόρων (διατήρηση τοπικών ποικιλιών σπόρων που απειλούνται με εξαφάνιση), αξιολόγηση ρύπανσης και ανθρωπογενών επιδράσεων και διαχείριση οικοσυστημάτων προτεραιότητας.


Πηγή: apenantioxthi