Ποδηλατοπορεία το Σάββατο στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος - Ειδήσεις Pancreta

Κάλεσμα σε ποδηλατοπορεία το Σάββατο στο κέντρο του Ηρακλείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η οποία γιορτάζεται στις 5 Ιουνίου, απευθύνει η συλλογικότητα «ΦΥΣΗτήρες».

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ελευθερίας στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, σε μία δράση κατά της καταστροφής της φύσης.

Στο κάλεσμά της η συλλογικότητα αναφέρει τα εξής:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα έπρεπε να αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για την ανθρωπότητα.

Μπορούμε να φανταστούμε έναν κόσμο όπου κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου οι άνθρωποι θα συναντιούνται για να μοιραστούν την αγάπη τους και τον σεβασμό τους για το φυσικό περιβάλλον και όλα τα έμβια όντα που κατοικούν σε αυτό. Έναν κόσμο όπου κάθε χρόνο ανανεώνουμε την υπόσχεσή μας να διατηρήσουμε ζωντανά τα οικοσυστήματα, τη γη, το νερό, τον αέρα, και να κατανείμουμε τους καρπούς που αυτά προσφέρουν δίκαια.

Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από έναν τέτοιο κόσμο.

Ζούμε μια εποχή που ο καπιταλισμός έχει εξαπολύσει την πιο αβυσσαλέα επίθεση ενάντια στον πλανήτη, αυτό το μοναδικό, περίπλοκο και αξιοθαύμαστο κομμάτι Γης που έτυχε να γεννιόμαστε, να κατοικούμε, να αναπνέουμε και να ερωτευόμαστε, να ζούμε αιώνια και να πεθαίνουμε κάθε στιγμή. Οι άνθρωποι που κυβερνούν και διαφεντεύουν τις ζωές μας, αν τους το επιτρέψουμε, θα καταστρέψουν κάθε γωνιά της γης και της θάλασσας με μοναδικό σκοπό να αντλήσουν γιγαντιαία κέρδη που θα τα κατασπαταλήσουν σε ηλίθιες, εφήμερες και σύντομες απολαύσεις εις βάρος μας.

Για αυτό τον λόγο η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οφείλει να είναι μια μέρα γιορτής αλλά και αγώνα ταυτόχρονα.

Μια γιορτή που θα προβάλλει τις αξίες της συμβιωτικότητας, της κοινότητας, της οικολογικής και ελευθεριακής συνείδησης και θα μας ψιθυρίζει τα μυστικά οράματα εκείνου του κόσμου που ονειρευόμαστε και παλεύουμε για να ‘ρθει. Και την ίδια στιγμή μέρα αγώνα και ενημέρωσης που θα ευαισθητοποιεί αλλά και θα φωνάζει εκκωφαντικά ενάντια σε όσους αποφασίζουν χωρίς εμάς για τον πλανήτη που υποστηρίζει την ύπαρξή μας, ενάντια σε όσους σκόπιμα υποβαθμίζουν τον αέρα και το έδαφος, σε όσους απειλούν τα ζωντανά πλάσματα που ζουν στους τόπους μας, τις βουνοκορφές και τα ποτάμια, τις λίμνες και τους ωκεανούς."

Με βάση το παραπάνω κάλεσμα από το #support_earth προς κάθε μεριά της χώρας: τα περιβαλλοντικά κινήματα, τις συλλογικότητες και τις κοινότητες αγώνα, τις συνελεύσεις γειτονιάς, τις καλλιτεχνικές ομάδες και τις φοιτητικές πρωτοβουλίες, τις καταλήψεις, τα στέκια, και τις αυτοοργανωμένες κοινωνικές δομές, τις ευαισθητοποιημένες, απογοητευμένες και οργισμένες φίλες και φίλους, καλούμε με τη σειρά μας σε ποδηλατοπορεία ενημέρωσης και αγώνα στο Ηράκλειο».


Πηγή: efsyn.gr