Χανιά: Μαθήτριες έφτιαξαν γάντι που μεταφράζει τη νοηματική γλώσσα - Ειδήσεις Pancreta
O 6oς κύκλος του προγράμματος STEM ολοκληρώθηκε με επιτυχία και νικήτρια του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «GENERATION NEXT» αναδείχτηκε ομάδα μαθητριών από το 6ο Γυμνάσιο Χανίων που κατασκεύασε το «Sign language glove».

Πρόκειται για μια smart συσκευή, η οποία αναγνωρίζει την αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας και τη «μεταφράζει» σε γράμματα κι επιτρέπει σε άτομα με προβλήματα ακοής να επικοινωνήσουν ευκολότερα με όσους δεν γνωρίζουν τη γλώσσα αυτή.

Το γάντι χρησιμοποιεί αισθητήρες για να αναγνωρίζει τις κινήσεις και θέσεις των δαχτύλων που επικοινωνούν μέσω της νοηματικής και τις μετατρέπει σε αντίστοιχα γράμματα, τα οποία εμφανίζονται στην οθόνη ενός κινητού τηλεφώνου μέσω Bluetooth.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι μαθήτριες Αλεξία Μπιτσαξή, Ζωή Μαρινάκη και Ινώ Μαργαριτάκη, υπό την καθοδήγηση του υποδιευθυντή και καθηγητή Φυσικής, Τίτου Σμυρνάκη.

Το έπαθλο των μαθητριών είναι ένα ταξίδι στη Silicon Valley σε συνεργασία με το Singularity University για μια συναρπαστική εμπειρία στον κόσμο της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Το πρόγραμμα Generation Next μετρά ήδη τρία χρόνια και γίνεται σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την Ελληνογερμανική Αγωγή. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί μέχρι και 61.000 μαθητές και καθηγητές, ενώ έχουν δημιουργηθεί συνολικά 289 καινοτόμα project από 82 περιοχές της χώρας.

Η STEM διδασκαλία ανοίγει νέους ορίζοντες, δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες και δίνει κίνητρα στους μαθητές να ανακαλύψουν τις επιστήμες και τις νέες τεχνολογίες διασκεδάζοντας. Οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες και συνδέουν την επιστημονική σκέψη με την καθημερινότητα. Μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων περίπου 15 εβδομάδων, ενδυναμώνονται οι συνεργασίες και καλλιεργείται ο σεβασμός προς την ομάδα ενώ οι μαθητές αποκτούν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν πώς να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους στην επίλυση προβλημάτων.

Πηγή


Πηγή: pancreta.gr