Πληροφορία: ο καταλύτης της παγκόσμιας συνείδησης - Ειδήσεις Pancreta

Είναι αλήθεια ότι γίνεται πολύς λόγος γύρω από τα περίφημα blogs, τους σκοπούς που υπηρετούν καθώς και τους "χαμένους στο σκότος" bloggers που τα συντηρούν... Είναι πλέον πολύ εύκολο να συκοφαντηθεί κάποιος - συνήθως ηθελημένα - από μια ανάρτηση ψευδούς περιεχομένου και είναι γεγονός ότι το φαινόμενο αρχίζει να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Είναι αλήθεια ότι η πλειονότητα των bloggers είναι άνθρωποι καθημερινοί που στερούνται τον τίτλο του "έγκυρου" δημοσιογράφου και συνεπώς η αξιοπιστία της ενημέρωσης που παρέχουν είναι αμφισβητήσιμη. Παρόλα αυτά είναι ίσως προτιμότερη και ο λόγος είναι η διάβρωση και το φιλτράρισμα που υπόκεινται τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης και η ποιότητα του έργου τους. Μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα - και συνήθως όχι προς το καλύτερο - αναζητούμε την επιλεκτική ενημέρωση. Προσπαθούμε να ξεφύγουμε από τη χειραγώγηση των παραδοσιακών ενημερωτικών "καναλιών", το διαρκή και εξοντωτικό πόλεμο συμφερόντων και σκανδάλων και τη λεηλασία του εθνικού πλούτου κάθε χώρας... Προσπαθούμε να ενημερωθούμε και να κατανοήσουμε τις γρήγορες και βίαιες αποφάσεις που στόχο έχουν να μας αλλάξουν ριζικά την ζωή και αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα. Προσπαθούμε να γυρίσουμε την πλάτη στα "καρτέλ" που υποστηρίζουν την εκάστοτε πολιτικοοικονομική ηγεσία.

Ακούμε γύρω μας για επανάσταση και πιστεύουμε πως το να φτάσουμε στα άκρα θα φέρει αποτελέσματα. Όμως κάνουμε λάθος γιατί ο "σύγχρονος" κόσμος μας ξεπέρασε ακόμα και αυτές τις αρχέγονες λογικές... Αφήνουμε πίσω αυτά που γνωρίζαμε και μπαίνουμε σε μια Νέα Εποχή που η διακίνηση και η ταχύτητα της πληροφορίας είναι πιο αποτελεσματική, πιο άμεση και καταστρεπτική ακόμα και από τον καλύτερα οργανωμένο συμβατικό πόλεμο. Απλό παράδειγμα είναι αυτό που ζήσαμε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Ένα καθημερινό, ανεξέλεγκτο σφυροκόπημα μακριά από κέντρα παγκόσμιας διαχείρισης πληροφοριών ήταν αρκετό για να καταφέρει ότι κανένας δεν θα μπορούσε να καταφέρει με μια στρατιωτική επέμβαση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο σύγχρονος πόλεμος πλέον διεξάγεται με την πληροφορία, άλλοτε επιτηδευμένη με σκοπό τη σύγχυση, άλλοτε ελεγχόμενη ως κυβερνητική "διαρροή" ή ανακοίνωση με σκοπό την υπηρέτηση συμφερόντων - δηλαδή το κέρδος των ισχυρών του πλανήτη, άλλοτε αληθινή με στόχο την πραγματική ενημέρωση...

Αναλογιστείτε το χρηματικό κόστος των πρόσφατων πολέμων και όλους αυτούς που έχασαν την ζωή τους για την κατάκτηση και τον έλεγχο ξένων κρατών... Πλέον αυτά ανήκουν κατά κύριο λόγο στην Ιστορία. Σήμερα, η εισβολή των χωρών γίνεται από την ασφάλεια και την ψυχρότητα της απόστασης. Η νίκη είναι άμεση και ουσιαστική και η ''ομηρεία'' κρατών και ανθρώπων επιτυγχάνεται χωρίς να χρειαστεί να ματώσει ούτε ένας στρατιώτης στο πεδίο της μάχης. Οι πολιτικοί φορείς κολλημένοι στο παρελθόν και στερούμενοι δυνατότητα αντίδρασης πέφτουν στην παγίδα του φόβου της οικονομικής καταστροφής, λαμβάνουν μέτρα πανικού, αντεργατικά - πολλές φορές βάρβαρα - και προκαλούν ραγδαία ύφεση στις εθνικές οικονομίες/κοινωνίες με άμεσο αποτέλεσμα την οριστική καταδίκη στην εξαθλίωση και στην υποταγή...

Ακούμε πως κάθε προτεινόμενη λύση είναι μονόδρομος. Ποιος αλήθεια μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος, μια και μοναδική επιλογή; Μονόδρομος ήταν και για την "άρια φυλή" ο δρόμος του φασισμού (!) Σκεφτείτε αν την εποχή εκείνη υπήρχε η πληροφόρηση που υπάρχει σήμερα πόσο διαφορετικά θα ήταν... Ανάμεσα στο τότε και στο σήμερα υπάρχει μια τεράστια διαφορά: τότε τις πληροφορίες τις έλεγχαν και τις διοχέτευαν σχεδόν αποκλειστικά αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις προς ίδιο όφελος και ο κάθε λαός - ελλείψει εναλλακτικών πηγών ενημέρωσης - άκουγε ευλαβικά και πίστευε αυτό που του πλάσαραν. Σήμερα όμως η διαθεσιμότητα της πληροφορίας και η διαχείρισή της είναι άμεση. Αυτή είναι και η φυσική άμυνα της κοινωνίας, μιας παγκόσμιας κοινωνίας της πληροφορίας που μοιράζεται αστραπιαία οτιδήποτε την αφορά και εκθέτει όσους την επιβουλεύονται.

Με τη σωστή διαχείριση της πληροφορίας βάσει της λογικής και του νοητικού επιπέδου - του καθενός ατομικά και της κοινωνίας συλλογικά - έχουμε πλέον την δυνατότητα να καταλήξουμε ακριβέστερα στο τι είναι "αληθές" ή "ψευδές" μέσα από την διαδικασία της διασταύρωσης και της εξακρίβωσης. Αυτή είναι η άμυνα των σύγχρονων κοινωνιών και γίνεται ισχυρότερη μέρα με την μέρα. Είναι επιλογή μας να δούμε τι κρύβεται πίσω από όσα δεν λέγονται και είναι στο χέρι μας να δούμε τι αξίζει να κρατήσουμε και τι πρέπει να πετάξουμε.

Σήμερα έχουμε ένα νέο όπλο στα χέρια μας: την πληροφορία και κατ' επέκταση τη γνώση - και όταν γνωρίζεις είναι πολύ δύσκολο να κλείσεις τα μάτια και να αρνηθείς την πραγματικότητα. Είναι μια δύναμη τεράστια την οποία όταν η παγκόσμια κοινωνία βρει τρόπο να την εκμεταλλεύεται ουσιαστικά τότε η Ανθρωπότητα θα έχει κάνει το μεγαλύτερο βήμα της προς την πραγματική Ελευθερία. Ελευθερία της Συνείδησης και της Μεγάλης Αλλαγής σε πρόσωπα, θεσμούς και τρόπο ζωής. Όλα είναι στο χέρι του καθενός από εμάς αρκεί να το πάρουμε απόφαση πως ότι γνωρίζαμε μέχρι χθες αλλάζει με τη διαμόρφωση μιας νέας κοινής παγκόσμιας συνείδησης και αντίληψης. Μια αλλαγή προς όφελος και όχι εις βάρος των κοινωνιών.

Και εάν αρκετοί σκεφτείτε: μα τι μπορώ να κάνω μόνος μου για να αλλάξουν τα πράγματα, θα σας αναφέρω ένα απλό παράδειγμα. Είσαστε σε ένα δωμάτιο το καλοκαίρι και θέλετε να κοιμηθείτε, αλλά ένα κουνούπι γυρνά γύρω από τα αυτιά σας. Σίγουρα θα σας χαλάσει τον ύπνο και ας είναι μόνο "κουνούπι" μπροστά σας... Έτσι λειτουργεί και η γνώμη του καθενός: συλλογικά δημιουργεί μια παγκόσμια συνείδηση και σίγουρα κάνει αυτούς που πρέπει να χάνουν τον "ύπνο" τους και όχι μόνο...


Πηγή: enfo.gr